Hoe kunnen we problemen oplossen?

Niet elk probleem is op te lossen en bovendien praten we niet vaak over onze problemen. De reden daarvan is dat we dan een legio aan adviezen krijgen, waar de meesten van ons een hekel aan hebben. Ongevraagde adviezen en schijnbaar briljante oplossingen. Alsof we ze zelf niet zouden kunnen bedenken. Ze werken niet. Wat dan wel?

 

Wat is een probleem?

In eerste instantie is het handig om te weten wat een probleem überhaupt is.

Ieder probleem bestaat namelijk uit twee delen:

  1. Het feit
  2. De verwachting

We hebben nooit last van het feit zelf. Het probleem ontstaat pas wanneer we iets verwachten wat we niet krijgen. Dus wanneer ons ideaal beeld met de realiteit botst.

Wanneer dat gebeurt, krijgen we last van moeilijke emoties zoals frustratie, angst, verdriet of machteloosheid. Pas dan is het probleem een probleem. Deze gevoelens vloeien echter niet uit het feit zelf voort maar uit onze verwachting. Niet voor niets zegt men “Een verwachting is een teleurstelling.”

4 manieren om problemen op te lossen

Er zijn 4 manieren om problemen op te lossen:

  1. Feiten veranderen

Deze oplossing geldt voor praktische problemen.

  • Is je kraan stuk? Bel de installateur. Laat een nieuwe kraan monteren. Probleem opgelost.
  • Is koffie op? Ga naar de winkel. Koop koffie. Probleem opgelost.
  • Heb je niets om aan te trekken. Koop nieuwe kleren. Probleem opgelost.

Het is echter niet altijd mogelijk om feiten te veranderen. Wanneer dat niet kan, kunnen we onze verwachtingen aanpassen.

  1. Verwachtingen aanpassen

Wanneer we de feiten niet kunnen veranderen, kunnen we misschien onze verwachtingen aanpassen:

  • Je bent gezakt voor een examen. Dit feit kun je niet veranderen. Wel kun je denken “De volgende keer beter.” Verwachting aangepast. Probleem opgelost.
  • Je bent te laat gekomen voor een sollicitatiegesprek. Dit feit kun je niet veranderen. Wel kun je denken “Shit happens”, je excuses aanbieden en weer doorgaan. Verwachting aangepast. Probleem opgelost.
  1. Van het probleem een oplossing maken

Wanneer we de feiten niet kunnen veranderen en de verwachtingen helemaal los willen laten, kunnen we creatief omgaan met het probleem. Misschien is dit probleem een oplossing voor een ander probleem?

  • Je hebt je been gebroken en je kunt niet werken. Je zit thuis. Feiten en verwachtingen zijn niet te veranderen. Je kunt ze wel loslaten en deze tijd gebruiken om iets te doen waar je nooit tijd voor hebt, zoals een boek lezen of een cursus volgen.
  • Door corona kunnen we niet op vakantie. Je kunt de feiten en verwachtingen loslaten en het geld dat je anders aan vakantie zou uitgeven, aan het nieuwe interieur besteden.
  1. Het probleem er laten zijn

Soms zijn er problemen waar we niets aan kunnen doen. We kunnen de feiten niet veranderen en we willen onze verwachtingen niet aanpassen. Het gaat hier om ingrijpende gebeurtenissen die veel pijn veroorzaken.

  • Een dierbaar persoon is overleden. Dit feit kunnen we niet veranderen. We willen onze verwachting ook niet aanpassen want we willen dat zij of hij nog steeds leeft.

Het enige wat we dan kunnen doen, is stoppen met vechten en toegeven dat we machteloos zijn. De pijn toelaten, er laten zijn, waarnemen, ervaren en observeren. Hoe je dat doet, leer je door de audio oefening ‘Rustiger in 10 minuten’ te beluisteren – te vinden in mijn Tools voor meer grip op je leven.

tools voor meer grip op je leven

Emoties observeren

Deze oplossing lijkt het minst bevredigend maar is nodig om ingrijpende gebeurtenissen te verwerken en om om te leren gaan met emoties.

Wat het probleem ook is, we hebben altijd een keuze. Niet altijd de keuze die we zouden willen maar er valt altijd iets te kiezen.

We hebben niet altijd invloed op wat er om ons heen gebeurt, maar we hebben altijd invloed op hoe we daarop reageren.

Bron: “Zoals verwacht gaat alles anders.” Berthold Gunster

Wat verder?

Wil je je problemen ook oplossen, meer energie krijgen, rust in je hoofd, een betere relatie en meer grip op je leven? Meld je dan aan voor een kortdurende psychosociale therapie of coaching persoonlijke ontwikkeling en krijg uiteindelijk grip op je leven. 

Je hoeft niet meteen te beslissen. Neem contact met mij op en maak eerst een afsprak voor een kosteloos intakegesprek.

Maak een afspraak

Neem contact met mij op en maak een afspraak voor een intakegesprek. Het telefonische intake van 20 minuten is vrijblijvend en kosteloos. De meeste zorgverzekeraars vergoeden psychosociale therapie vanuit de aanvullende zorgverzekering.

Bel 06-20 59 20 11 of mail naar info@dpssimply.nl 

Ik ben Dagmara Peters en ik help mensen grip te krijgen op hun leven.

Ik ben erkend psychosociaal therapeut voor stress, overspannenheid, burn-out, relatie- en communicatieproblemen, coach persoonlijke ontwikkeling en persoonlijk leiderschap en trainer communicatie en gesprekstechnieken.

Ik geloof dat als je ergens niet naar kunt kijken, dan moet je daar iets aan doen. We hebben niet altijd invloed op wat er om ons heen gebeurt maar we hebben altijd invloed op hoe we daarop reageren.

Neem dus contact met mij op en zet de eerste stap naar meer grip op je leven.

Ik ben erkend registertherapeut en therapie bij mij wordt vergoed door zorgverzekeraars uit de aanvullende verzekering, je hebt geen verwijsbrief nodig van je huisarts en je eigen risico blijft intact. Er zijn geen wachtlijsten en je kunt ook ’s avonds bij mij terecht.

Lees ook:

DPS Simply

Raphaëlstraat 1

7031 BA Wehl

info@dpssimply.nl

0314-325546

06-20592011

KvK 09170601

btw-id NL002438685B98