Meer energie krijgen

Meer energie krijgen is alles wat je wilt als je moe bent. Vaak heb je behalve vermoeidheid ook last van andere vage lichamelijke klachten, zoals:

 • Hoofdpijn
 • Buikpijn
 • Hartkloppingen
 • Geen zin om dingen te doen
 • Lusteloosheid

Bloedonderzoeken zien er picobello uit. Geen aanwijzingen van ziekte. Jouw huisarts weet ook geen raad en verwijst je naar een therapeut. Misschien zit het tussen je oren?

hoe word ik rustiger in 10 minuten audio oefening meditatie mindfulness

Het zit niet tussen je oren

Ik dacht nooit dat het tussen mijn oren zat ondanks de suggesties van mijn huisarts. Mijn intuïtie vertelde mij dat er iets mis was met mijn lichaam of dat mijn lichaam iets tekort kwam.

Totale uitputting

Sinds de ziekte en dood van mijn vader toen ik 34 was, de rouw en depressie van mijn moeder, een 4-jarige opleiding gecombineerd met 12 uur per dag en 6 dagen per week werken, de eerste hond die voelde als een kind in huis, eigen stichting die ik alleen runde en het vrijwilligerswerk dat ik deed bij STIP GGz, is mijn energie weg. Heb ik mezelf compleet uitgeput?

Lui, niet moe

Ik vind mezelf echter meer lui dan moe. Tijdens cursussen en workshops moet je je soms voorstellen met ¨Ik ben als …¨ en vervolgens uitleggen waarom. Ik zeg dan altijd ¨Ik ben als een kat, omdat ik lui ben.¨ Daarmee maak ik niet de beste indruk maar zo voel ik me.

3 maanden vakantie

Na de heftige periode in mijn leven heb ik een vakantie van 3 maanden genomen om bij te komen. Het heeft niet veel geholpen. Ik was niet meer moe maar ik had ook niet meer energie. Ik had nog steeds geen zin om dingen te doen. 

Dat was mijn eerste bore-out. 

Bore-out

Een jaar daarna heb ik niets anders gedaan dan 8 uur per dag werken. Alles andere heb ik geschrapt. Ik kreeg daar niet meer energie van. Ik verveelde me dood. Dat was mijn eerste bore-out.

Meer energie met dieet

Om intussen meer energie te krijgen, heb ik van alles uitgeprobeerd. In eerste instantie een dieet. Sinds mijn 18de eet ik geen vlees. Toevallig kwam ik uit op een oud dieet uit de jaren 80. Je combineert geen koolhydraten met eiwitten. Dat is alles. Groenten eet je dus met kaas, vis en vlees of met aardappels, pasta en rijst. Geen kaas op brood dus.

Ik ben toen een paar kilo afgevallen, Luc 15. Meer energie kreeg ik echter niet. 

Voedselzandloper

Toen kwam ik de theorie van Voedselzandloper tegen. Hier vermijd je alle producten met een hoge glycemische index. Geen brood, aardappels, rijst en pasta meer. Geen snel verteerbare koolhydraten, geen bewerkte producten en geen melk. Best heftig. Ik merkte echter dat de conditie van mijn huid aanzienlijk verbeterde. Aan je huid zie je het snelst hoe het met je gezondheid is gesteld. Heb je last van acne of andere huidziektes? Stop als eerste met snel verteerbare koolhydraten en melk. Binnen een paar weken zie je het verschil.

Meer energie

Ik kreeg ook niet echt meer energie. Ik voelde me nog steeds niet optimaal. Gezien de suikerziekte in mijn familie, hou ik me nog steeds aan de Voedselzandloper-principes.

Voedselintolerantie test

Op een gegeven moment heeft een vriendin mij verteld over de voedselintolerantie test. Ik heb nog nooit van voedselintolerantie gehoord. Allergie wel. Intolerantie niet. Wat blijkt: eiwitten in voedsel kunnen jou ziek maken. Ze zorgen vaak voor vage lichamelijke klachten. Deze klachten koppel je bijna nooit aan voedsel. Waarom? Omdat ze niet meteen verschijnen nadat je iets hebt gegeten maar vaak pas na 1, 2 of 3 dagen. Als je regelmatig iets eet wat niet goed voor je is, is die koppeling haast onmogelijk te leggen.

Voedselintolerantie test is duur en wordt niet vergoed. Je betaalt er ongeveer 400 euro voor. Met een verwijsbrief van je huisarts betaal je daar geen btw over. Orthomoleculaire diëtisten werken ook met deze test. 

Intolerant voor gluten

Uit de test bleek dat ik intolerant ben voor onder andere gluten, caseïne (eiwit aanwezig in melkproducten), een aantal groenten en fruit, algen, gum guar (E412 – verdikkingsmiddel in veel ingeblikte producten, zoals biologische kokosmelk) en xanthaangom (E415 – in de tandpasta) .

  Weg vage klachten

  Ik ben per direct gestopt met alle producten op de lijst. Het resultaat daarvan was meteen zichtbaar. Geen opgeblazen gevoel meer, geen krampen in de buik, geen winderigheid en geen pijnlijke borsten voor de menstruatie. Mijn spijsvertering is aanzienlijk verbeterd.

  Meer energie

  Of ik daar meer energie van kreeg? Ik weet het niet. In ieder geval niet voldoende om tevreden te zijn. Ik vond dat ik op het gebied van voedsel alles heb gedaan wat ik kon. Ik heb intussen ook een alkalisch dieet gevolgd maar die was niets van mij. Veel te streng. Uit het laatste urineonderzoek bleek dat mijn lichaam niet verzuurd is, dus dat zit goed.

  Unleash the Power Within

  Maar wat nu? Ik ging verder zoeken naar manieren om meer energie te krijgen en ik ben gegaan naar Unleash the Power Within. Lees hier meer over in Waarom moet je naar Unleash the Power Within van Tony Robbins gaan?

  Ademhalingsoefening voor meer energie

  inademen in 5 tellen

  adem vasthouden in 20 tellen

  uitademen in 10 tellen

  Tussen de uit- en inademing las je een korte pauze van 1 of 2 seconden in. Het vergt enige oefening maar je krijgt er meer energie van.

  Energie wek je zelf op

  Ik dacht dat ik mijn ontbrekende stukje heb ontdekt. Ademhaling en beweging. Meer energie krijg je namelijk niet van buiten maar van binnen. Die moet je zelf opwekken. 

  Ze adviseren om deze oefening om het uur te doen. Ik deed het in het begin wel en toen ik daarmee stopte, merkte ik meteen dat ik me minder voelde.

   

  Ademhaling en beweging voor meer energie

  Ademhalingsoefeningen zijn echter niet genoeg. Beweging is de volgende stap naar meer energie. De beste lichamelijke inspanning is 3 keer per week drie kwartier tot 1 uur sporten. Belangrijk is dat jouw hartslag stijgt naar ongeveer 120 per seconde.

  Matig intensief bewegen dus, zoals hardlopen, zwemmen of wielrennen. Geen spinning. Die is te heftig en berooft je lichaam van energie, ook al voelt dat in eerste instantie niet zo. Kijk hoe je je 36 uur (1,5 dag) na het sporten voelt. Voel je je moe, dan heb je te intensief gesport. Voel je je energiek, dan zit het goed met je inspanning.

  Een hekel aan sport

  Ik heb echter een probleem met sporten. Ik sport niet graag. Ik vind hardlopen niet leuk, water vind ik niets en fietsen is ook niet mijn ding. Bij ons thuis waren we altijd muziek aan het maken, zingen en dansen. Dansen is de enige sport die ik leuk vind. Ik heb echter geen zin om alleen te dansen en Luc wil niet mee.

   

  Ademhalingsoefening voor meer energie

  Dankzij een vriendin van mij heb ik de trampoline ontdekt. Het is niet vermoeiend om erop te springen. Het is minder belastend voor je rug, knieën en gewrichten dan hardlopen. Tijdens de sprongen werken op jouw lichaam G-krachten die elke cel in je lichaam uitknijpen. Daardoor worden giftstoffen afgevoerd. 

  Beweging voor afvoer van afvalstoffen

  Bewegen in welke vorm dan ook werkt sowieso goed voor de afvoer van afvalstoffen uit je lichaam. Deze bevinden zich namelijk op een gegeven moment in je lymfe. Lymfe is een soort bloed maar dan wit. Lymfevaten lopen naast je bloedvaten. De afvalstoffen uit je bloed worden aan de lymfe afgegeven.

  Het probleem van de lymfe is echter dat die geen pomp heeft zoals het bloed (het hart). Lymfe met de afvalstoffen beweegt dus alleen dankzij de beweging van je spieren. Door te sporten ontgift je dus je lichaam. Sport je niet, blijven afvalstoffen langer in je lichaam.

  Trampoline springen voor meer energie

  Ik heb gekozen voor de trampoline. 15 minuten per dag op muziek springen werd mijn dagelijkse routine. Mijn energieniveau steeg naar ongeveer 70%. Ik voelde voor het eerst sinds zeer lange tijd dat ik weer meer energie had. Ik had zin om dingen te doen. Maar er was meer.

  ‘Root Cause’ op Netflix

  Op Netflix zag ik stom toevallig een documentaire ‘Root Cause’. Ik zit voor de buis, kijk naar de film en geloof mijn ogen niet. Het leven van deze man lijkt op het mijne.

  Eeuwige zoektocht naar levensenergie en niets werkt. En wat uiteindelijk heeft gewerkt is iets wat de artsen niet eens weten. Maar is dat waar?

  Omstreden

  De film is heel omstreden en inmiddels verwijderd uit het aanbod van Netflix. Ik heb echter iets gedaan waarvan ik niet dacht dat ik het ooit zou doen. Daarover lees je in mijn volgende artikel.

  hoe word ik rustiger in 10 minuten audio oefening meditatie mindfulness

  Vragen?

   

  Ik ben dol op vragen, dus stel ze gerust.  Wil je je ook meer energie krijgen in plaats van vermoeidheid en lustloosheid? Meld je dan aan voor psychosociale therapie of coaching.

   

  Je leert voor jezelf zorgen op een snelle en makkelijke manier. Neem contact met mij op.

  Neem contact met mij op en maak een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek.

  Dit gesprek duurt 20 minuten, is telefonisch en vrijblijvend.  

  Bel 06-20 59 20 11 of mail naar info@dpssimply.nl 

  Ik ben Dagmara Peters – psychosociaal therapeut, coach persoonlijke ontwikkeling en trainer communicatie. Ik help hardwerkende professionals met emotionele problemen, zoals stress, onzekerheid en burn-out om weer grip te krijgen op hun leven. Want als je geen grip hebt op je leven, dan leef je niet, dan word je geleefd.

  Ik geloof dat je niet altijd invloed hebt op wat er om je heen gebeurt maar je hebt wel altijd invloed hoe je erop reageert. Ik kan je helpen om regisseur te worden van je leven in plaats van alleen een rol in andermans leven te spelen.

  Neem dus contact met mij op en zet de eerste stap naar meer grip op je leven.

  Ik ben erkend registertherapeut en therapie bij mij wordt vergoed door zorgverzekeraars uit de aanvullende verzekering, je hebt geen verwijsbrief nodig van je huisarts en je eigen risico blijft intact.

  Lees ook: