Nee zeggen zonder je schuldig te voelen

Je wilt nee zeggen, maar je weet niet hoe. Je baalt ervan dat je toegeeft. Je doet het met tegenzin en dat wil je veranderen. Hoe zeg je nee zonder je schuldig te voelen en anderen te kwetsen?

Je kan geen nee zeggen

Je baas geeft je een extra klusje en je accepteert het stilzwijgend. Je vriendin heeft hulp nodig en je laat alles voor haar vallen. En als je kind ergens om vraagt, offer je je compleet op.

Consequenties van geen nee zeggen

De consequenties van geen nee zeggen zijn:

 

 • je hebt het het drukst van allemaal
 • je maakt geen promotie
 • jouw to-do-lijstje is altijd vol
 • je bent moe en kan niet ontspannen
 • je komt nooit aan je eigen dingen toe
 • je bent gefrustreerd en teleurgesteld
 • je voelt je alleen en machteloos
 • je wilt dat iedereen je met rust laat

Stress, overspannenheid & burn-out

Als je zo doorgaat, krijg je een burn-out. Geen nee zeggen levert stress, overspannenheid en uiteindelijk burn-out op. Of je krijgt een hartinfarct. Dat kan ook. Je kiest daar niet bewust voor. Je weet gewoon niet wat je anders moet zeggen. 

Jouw manieren om nee te zeggen

Je zegt geen nee maar je laat wel merken dat je iets niet wilt:

 • Je geeft geen duidelijk antwoord. Je zegt ´misschien´ of ´eigenlijk´ Daarmee geef je een doordrammer groen licht. Als die even aandringt, zwicht je toch.
 • Je zegt niets maar je geeft een boze blik of je laat een diepe zucht horen. Je hoopt dat een ander jouw non-verbale communicatie begrijpt. Helaas. Het lijkt alsof die blind en doof is.
 • Je ontploft. Je hebt er zo schoon genoeg van dat niemand rekening met je houdt. Je kunt jezelf niet beheersen. Je bent kwaad. Je schreeuwt en stampt. Je schaam je ervoor. Je baalt dat een ander ziet dat je controle verliest.

Hoop op verandering

Je blijft hopen dat mensen vanzelf veranderen. Je verwacht dat ze vanzelf door hebben wat je wilt. Deze houding maakt je passief. Je wacht en hoopt in plaats van in actie te komen en nee te zeggen.

Je wacht en hoopt in plaats van in actie te komen en nee te zeggen.

Bang om nee te zeggen

Natuurlijk ben je bang om nee te zeggen. Je wilt aardig overkomen en je gaat conflicten uit de weg. Je wilt rust stichten en bewaren. Je hebt een hekel aan ruzies.

Je bent bang dat mensen je niet meer aardig zouden vinden als je nee zegt. Ben je niet bang dat ze je een sukkel vinden? Een zielig mens die als voetveeg wordt gebruikt? Anderen maken misbruik van je.  

Er moet iets veranderen

Je weet dat je iets moet veranderen. Je wilt niet meer continu op de laatste plaats gezet worden. Je hebt zo´n hekel aan egoïsten en voor wie doe je dat allemaal? Zo kan het niet verder. Je zult nooit bereiken wat je wilt, wanneer je jezelf elke keer opoffert. Wil je echt als een slachtoffer door het leven? Wil je dat anderen je je zo herinneren wanneer je er niet meer bent?

Nee zeggen is moeilijk

Ik weet hoe moeilijk het is om nee te zeggen. De woorden van mijn vader dreunen nog steeds in mijn hoofd ´Kinderen en vissen hebben geen stem.´ Ik heb het lange tijd geloofd. Toch heb ik besloten dat mijn verleden mijn toekomst niet gaat bepalen. Ik bepaal mijn toekomst zelf. 

Nee zeggen leidt tot duidelijkheid

Wanneer je nee zegt, ben je duidelijk. Een ander weet waar jouw grenzen liggen en wat die van jou kan verwachten. Uiteindelijk kan die rekening met jou houden omdat die weet wat je wilt. 

Nee zeggen bevrijdt jou

Je krijgt meer rust en ruimte. Je ademhaling vertraagt. Er valt een last van je af wanneer je niet meer alles alleen hoeft te doen. Daardoor word je leuk en gezellig. Je wordt de beste versie van jezelf. Mensen komen niet alleen bij je om iets gedaan te krijgen maar omdat het leuk is om met jou te zijn. Je hoeft geen woede meer te onderdrukken, want er is geen woede meer. Je krijgt er vrijheid voor terug.

  Het leven de baas

  Wanneer je leert om nee te zeggen, word je uiteindelijk de baas over jezelf. De leider in plaats van het slachtoffer. Deze drie simpele stappen helpen je er dichterbij te komen.

  Wanneer je leert om nee te zeggen, word je uiteindelijk de baas over jezelf.

  Nee zeggen in 3 stappen: 

  1. Zeg Nee

  Ja, zeg letterlijk nee. Oefen voor de spiegel. Zeg het hardop. Wen aan je eigen stem die nee zegt.

  1. Zeg waarom je nee zegt

  Noem de reden waarom je iets niet wilt doen. Gebruik het woordje omdat of want. Dat zijn magische woorden. Ook is jouw reden stom, nemen mensen het van je aan. Er is onderzoek naar gedaan.

  1. Maak een voorstel

  Je toont begrip voor iemands verzoek door een voorstel te doen. Je wilt niet precies doen wat een ander wil, maar je wilt hem wel tegemoetkomen. Wat wil je doen voor een ander wat voor jou wel acceptabel is?

  Voorbeeld hoe je nee zegt

  Een collega vraagt jou om vandaag een offerte te sturen naar de klant. Je zegt:

  1. Nee.
  2. Want ik heb er vandaag geen tijd voor.
  3. Ik zal het morgen doen. Vind je dat goed?

  Door deze stappen te doorlopen houd je niet alleen rekening met jezelf maar ook met de ander.

  Een ander kan altijd goedkeurend of afwijzend reageren. Als die afwijzend reageert, begin je gewoon opnieuw. 

  Nee zeggen zonder je schuldig te voelen

  Je zegt dus niet alleen nee. Je noemt een reden waarom je nee zegt en je geeft een alternatief. Daardoor zal de ander sneller begripvol reageren. 

  nee + waarom + alternatief

  Grip op je leven door nee te zeggen

  Nee zeggen is alleen een klein stapje naar het leven zonder frustraties. Wil je volledig grip krijgen op je leven? Meld je aan voor een kortdurende psychosociale therapie, coaching persoonlijk leiderschap of communicatietraining.

  Vragen?

   

  Ik ben dol op vragen, dus stel ze gerust.  Wil je je ook nee leren zeggen en meer grip op je leven krijgen? Meld je aan voor de kortdurende psychosociale therapie, coaching persoonlijk leiderschap of communicatietraining. Neem contact met mij op.

  Maak een afspraak

  Neem contact met mij op en maak een afspraak voor een vrijblijvend intakegesprek voor therapie of coaching. Het intakegesprek duurt 60 minuten en kost € 95,00. De meeste zorgverzekeraars vergoeden het vanuit de aanvullende zorgverzekering.

  Bel 06-20 59 20 11 of mail naar info@dpssimply.nl 

  5/5
  Dagmara is such a unique therapist and coach! Her warm personality, knowledge and experience make you open up and give you the opportunity to take both your professional and private life to the next level. Definitely worth a try!
  5/5
  Ik heb workshop communicatie – gesprekstechnieken gevolgd. Ik vond dit een fijne workshop. Er was voldoende ruimte voor eigen inbreng en de theorie was goed uitgelegd. De sfeer was ook fijn – ontspannen en veilig. Ik heb geleerd hoe je in het belang van een ander kunt handelen en niet zo zeer met jezelf bezig zijn. Ik kijk uit naar de vervolgworkshop want het was leerzaam en ik gebruik het in de praktijk.
  5/2
  Het leven bestaat uit communicatie en beter communiceren is een belangrijk doel. Ik ben me nu meer bewust hoe ik moet spiegelen, vragen stellen en aandacht geven om een echte relatie op te bouwen. Aan deze workshop heb ik een toolbox overgehouden om mee te oefenen, mooie ervaringen en nieuwe contacten met mensen die ook openstaan voor verandering en verbetering. De workshop was top met de voorbeelden uit de praktijk.
  5/5
  Je bent een motiverend en inspirerend persoon. Heel fijn om naar te kijken en naar te luisteren. Ik vind dat je het heel goed doet. In heel weinig tijd deel je zoveel kostbare informatie mee. Dank je wel dat je zoveel kennis en jouw ervaringen met ons wilde delen.
  5/5
  Heb erg veel aan deze werkshop gehad, erg duidelijk en met veel passie gegeven door een heel prettig persoon! Veel nieuwe inzichten gekregen, en dagelijks toepasbaar privé en zakelijk. Wil je jezelf ontwikkelen, dan zeker een aanrader.
  5/5
  Erg prettige sfeer en zeer vakkundig. Ga vooral zo door Dagmara! Bedankt voor al je hulp!
  5/5
  Prettige gesprekken waar ik nieuwe inzichten heb gekregen.
  5/5
  Heel toegankelijk, de 'kijker'/'cursist' identificeert zich heel gemakkelijk met je. Ik wil je heel hartelijk bedanken voor alle inzichten, tips &trucs, tools. En last but not least, voor de positieve energie die je aan me over hebt gedragen. Bedankt!
  5/5
  Dagmara, je hebt mij weer geholpen. Dank je wel voor nieuwe inzichten. Niet alleen ik merkte dat er iets aan mij was veranderd maar ook mensen om me heen is dat opgevallen.
  5/5
  Gesprekken met Dagmara zijn aan te raden, zij helpt de juiste keuzes te maken door je te begeleiden en te leren hoe je met jezelf om kan gaan. Een aanrader!

  Ik ben Dagmara Peters – psychosociaal therapeut, coach persoonlijke ontwikkeling en trainer communicatie. Ik help hardwerkende professionals met emotionele problemen, zoals stress, onzekerheid en burn-out om weer grip te krijgen op hun leven. Want als je geen grip hebt op je leven, dan leef je niet, dan word je geleefd.

  Ik geloof dat je niet altijd invloed hebt op wat er om je heen gebeurt maar je hebt wel altijd invloed hoe je erop reageert. Ik kan je helpen om regisseur te worden van je leven in plaats van alleen een rol in andermans leven te spelen.

  Neem dus contact met mij op en zet de eerste stap naar meer grip op je leven. 

  Ik ben erkend registertherapeut en therapie bij mij wordt vergoed door zorgverzekeraars uit de aanvullende verzekering, je hebt geen verwijsbrief nodig van je huisarts en je eigen risico blijft intact.

  Lees ook:

   

  Zo ga je met moeilijke emoties om zodat ze je niet overweldigen

  Zo ga je met moeilijke emoties om zodat ze je niet overweldigen

  Zich verzetten tegen moeilijke emoties Veel mensen willen geen moeilijke emoties voelen. Wanneer ze boosheid, angst of verdriet voelen, verzetten ze zich daartegen. Het hebben van moeilijke emoties is niet per se negatief. We lijden pas wanneer we ons tegen de pijn...

  Hoe zelfkritiek tot stress leidt en zelfcompassie tot verbondenheid

  Hoe zelfkritiek tot stress leidt en zelfcompassie tot verbondenheid

  Wat is zelfkritiek? Zelfkritiek is het gevecht met jezelf. Het is een automatische reactie op tegenslagen. Waarom zijn we zo gehecht aan zelfkritiek? We geloven dat zelfkritiek nodig is om onszelf te motiveren. Zelfkritiek geeft ons het idee dat we controle hebben...

  DPS Simply
  Raphaëlstraat 1
  7031 BA Wehl

  info@dpssimply.nl

  0314-325546
  06-20592011

  KvK 09170601
  btw-id NL002438685B98 

  5/5
  Dagmara is such a unique therapist and coach! Her warm personality, knowledge and experience make you open up and give you the opportunity to take both your professional and private life to the next level. Definitely worth a try!
  5/5
  Ik heb workshop communicatie – gesprekstechnieken gevolgd. Ik vond dit een fijne workshop. Er was voldoende ruimte voor eigen inbreng en de theorie was goed uitgelegd. De sfeer was ook fijn – ontspannen en veilig. Ik heb geleerd hoe je in het belang van een ander kunt handelen en niet zo zeer met jezelf bezig zijn. Ik kijk uit naar de vervolgworkshop want het was leerzaam en ik gebruik het in de praktijk.
  5/2
  Het leven bestaat uit communicatie en beter communiceren is een belangrijk doel. Ik ben me nu meer bewust hoe ik moet spiegelen, vragen stellen en aandacht geven om een echte relatie op te bouwen. Aan deze workshop heb ik een toolbox overgehouden om mee te oefenen, mooie ervaringen en nieuwe contacten met mensen die ook openstaan voor verandering en verbetering. De workshop was top met de voorbeelden uit de praktijk.
  5/5
  Je bent een motiverend en inspirerend persoon. Heel fijn om naar te kijken en naar te luisteren. Ik vind dat je het heel goed doet. In heel weinig tijd deel je zoveel kostbare informatie mee. Dank je wel dat je zoveel kennis en jouw ervaringen met ons wilde delen.
  5/5
  Heb erg veel aan deze werkshop gehad, erg duidelijk en met veel passie gegeven door een heel prettig persoon! Veel nieuwe inzichten gekregen, en dagelijks toepasbaar privé en zakelijk. Wil je jezelf ontwikkelen, dan zeker een aanrader.
  5/5
  Erg prettige sfeer en zeer vakkundig. Ga vooral zo door Dagmara! Bedankt voor al je hulp!
  5/5
  Prettige gesprekken waar ik nieuwe inzichten heb gekregen.
  5/5
  Heel toegankelijk, de 'kijker'/'cursist' identificeert zich heel gemakkelijk met je. Ik wil je heel hartelijk bedanken voor alle inzichten, tips &trucs, tools. En last but not least, voor de positieve energie die je aan me over hebt gedragen. Bedankt!
  5/5
  Dagmara, je hebt mij weer geholpen. Dank je wel voor nieuwe inzichten. Niet alleen ik merkte dat er iets aan mij was veranderd maar ook mensen om me heen is dat opgevallen.
  5/5
  Gesprekken met Dagmara zijn aan te raden, zij helpt de juiste keuzes te maken door je te begeleiden en te leren hoe je met jezelf om kan gaan. Een aanrader!
  Dagmara Peters

  Krijg grip op je leven met de gratis tools!

  Je bent hier omdat je op zoek bent naar antwoorden en ik heb geen kant-en-klare antwoorden maar wel 5 tools voor meer grip op je leven:

  1. audio oefening 'Rustiger in 10 min.'

  2. video les 'Boost je energieniveau.'

  3. video les '10 fouten waardoor jullie niet meer met elkaar praten.'

  4. zelfanalyse 'Leer jezelf kennen in 5 stappen.'

  5. 20 tips voor het omgaan met hoogsensitiviteit + test

  MELD JE DUS AAN!

  Privacy Policy

  Kijk nog even in je mail- of spambox om je aanmelding te bevestigen!