Wat is zelfcompassie?
Zelfcompassie is vriendelijkheid voor jezelf. Vaak zijn we echter vriendelijker voor anderen dan voor onszelf. Je hebt begrip voor iemands fouten. Je troost je familie en vrienden. Maar je bent boos op jezelf wanneer je niet perfect bent. Je voelt je schuldig en waardeloos. Zelfcompassie betekent openstaan voor het lijden en de wens om dit lijden te verlichten.
Recept voor het lijden
Lijden bestaat uit drie elementen:
- Zelfkritiek
- Zelfisolatie
- Zelfabsorptie
Met zelfkritiek haal je jezelf naar beneden. Je zegt dingen tegen jezelf zoals ‘Ik ben waardeloos.’, ‘Niemand mag mij.’ of ‘Wat heb ik nu weer verkeerd gedaan?’
Met zelfisolatie geef je jezelf het gevoel dat je alleen staat in je lijden. Alsof niemand anders voelt wat jij voelt. Daardoor distantieer je je ook van anderen en trek je je terug.
Zelfabsorptie betekent dat je je vereenzelvigt met de pijn die je voelt. Alsof jij de pijn bent. Alsof negatieve emoties een deel uitmaken van je identiteit.
Recept voor zelfcompassie
Zelfcompassie bestaat uit drie elementen:
- Vriendelijkheid voor jezelf
- Gedeelde menselijkheid
- Mindfulness
Je bent vriendelijk voor jezelf wanneer je jezelf op een begripvolle en troostende manier behandelt. Je hebt aandacht voor jezelf. Je zorgt goed voor jezelf om je beter te voelen. Je stelt je vragen, zoals:
‘Wat heb ik nodig op dit moment?’
Vriendelijkheid voor jezelf betekent dat je erkent dat dit moment moeilijk voor je is. Je behandelt jezelf vervolgens op dezelfde manier als je je dierbaren behandelt. Met liefde, begrip en geduld. Op deze manier leer je jezelf te steunen.
Gedeelde menselijkheid betekent dat je beseft dat je niet de enige bent. Iedereen maakt tegenslagen mee. We zijn allemaal imperfect en kwetsbaar. Door te denken dat je niet alleen bent, voel je je verbonden met anderen.
Mindfulness betekent aandacht voor je gevoel. Je merkt op dat je het moeilijk hebt. Je hebt aandacht voor je eigen lijden en erkent het. Het mag er zijn. Je kijkt naar de werkelijkheid zoals die is zonder er een drama van te maken.
Misverstanden over zelfcompassie
Zelfcompassie ondermijnt de motivatie
Zelfcompassie zorgt juist voor meer motivatie. De kracht van zelfcompassie is motiveren en ruimte geven om opnieuw te proberen. Niet opgeven nadat het een keertje niet is gelukt. Zelfkritiek zorgt juist voor uitstelgedrag en onderpresteren. Zelfcompassie leidt juist tot actie. Zelfcompassie motiveert je vanuit vertrouwen terwijl zelfkritiek vanuit angst motiveert.
Zelfcompassie motiveert je vanuit vertrouwen. Zelfkritiek motiveert je vanuit angst.
Zelfcompassie is hetzelfde als zelfmedelijden
Mensen met zelfmedelijden gaan in hun ellende op. Ze vergeten dat anderen vergelijkbare problemen hebben en laten zich door hun eigen dramaverhaal meeslepen. Daardoor zijn ze alleen maar bezig met zichzelf. Ze maken zichzelf tot slachtoffers.
Zelfcompassie zorgt er juist voor dat je je niet laat meeslepen door je eigen dramaverhaal. Zelfcompassie zorgt voor het gevoel van verbondenheid. Je bent niet de enige met dit probleem. Isolatie is de vijand van verbondenheid.
Isolatie is de vijand van verbondenheid.
Zelfcompassie is de schuld van je afschuiven
Mensen met zelfcompassie nemen sneller verantwoordelijkheid voor eigen fouten en gedrag. Je voelt je veilig omdat fouten maken menselijk is. Falen, fouten en tekortkomingen zie je niet als persoonlijk falen maar als onderdeel van mens zijn. Het voelt bevrijdend om fouten toe te geven. Je hoeft niet op zoek te gaan naar een zondebok buiten jezelf. Het betekent ook niet dat je jezelf de schuld geeft. Verantwoordelijkheid is iets anders dan schuld.
Verantwoordelijkheid is iets anders dan schuld.
Zelfcompassie leidt tot gemakzucht
Mensen zijn bang dat ze ineens alles mogen en geen grenzen meer hebben. Zelfcompassie betekent dat we het beste willen voor onszelf. Daarmee voorkom je juist gemakzucht. Zelfcompassie is geen directe behoeftebevrediging op korte termijn. We kijken juist wat goed en belangrijk voor ons is op de lange termijn.
Kijk wat goed en belangrijk voor je is op de lange termijn.
Zelfcompassie is egocentrisch
Wanneer we ons behandelen zoals we anderen behandelen dan zijn we meer verbonden met anderen. Zelfkritiek is egocentrisch. Want zelfkritiek isoleert. Zelfcompassie verbindt je met anderen. Zelfcompassie zorgt juist voor een gevoel van verbondenheid. Mijn behoeften zijn niet belangrijker of minder belangrijk dan die van anderen. Wanneer je eigen behoeften zijn vervuld, kun je anderen meer geven.
Wanneer je eigen behoeften zijn vervuld, kun je anderen meer geven.
Zelfcompassie is voor softies. Je laat over je heen lopen.
Zelfcompassie betekent het beste willen voor jezelf en dus ook ‘nee’ durven zeggen tegen dingen die je schaden. Soms moeten we streng zijn voor onszelf om ons te bevrijden van destructief gedrag.
Zelfcompassie betekent het beste willen voor jezelf.
Positieve effecten van zelfcompassie
Zelfcompassie vergroot ons emotioneel welbevinden. Het resultaat daarvan is:
- Minder negatieve gevoelens
- Grotere emotionele intelligentie
- Verantwoordelijkheid
- Meer positieve gevoelens
- Meer initiatief
- Meer dankbaarheid
- Beter kunnen omgaan met tegenslagen
- Meer veerkracht
- Meer motivatie
- Minder faalangst
- Minder uitstelgedrag
- Meer vertrouwen in eigen kunnen
- Sterker immuunsysteem
Word stress de baas en krijg grip op je leven!
Wat verder?
Wil je stoppen met zelfkritiek en meer vriendelijk worden voor jezelf? Meld je dan aan voor een kortdurende psychosociale therapie of coaching persoonlijke ontwikkeling en krijg uiteindelijk grip op je leven. Neem contact met mij op.
Maak een afspraak
Neem contact met mij op en maak een afspraak voor een vrijblijvend verkenningsgesprek voor therapie of coaching. De meeste zorgverzekeraars vergoeden psychosociale therapie vanuit de aanvullende zorgverzekering.
Bel 06-20 59 20 11 of mail naar info@dpssimply.nl
Ik help jongvolwassenen met een druk hoofd en rusteloze 40-tigers met een drukke baan en een druk gezinsleven.
Ik geloof dat je niet altijd invloed hebt op wat er om je heen gebeurt maar je hebt wel altijd invloed hoe je erop reageert. Ik kan je helpen om regisseur te worden van je leven in plaats van alleen een rol in andermans leven te spelen.
Neem dus contact met mij op en zet de eerste stap naar meer grip op je leven.
Ik ben erkend registertherapeut en therapie bij mij wordt vergoed door zorgverzekeraars uit de aanvullende verzekering, je hebt geen verwijsbrief nodig van je huisarts en je eigen risico blijft intact.
Lees ook:
Stappenplan om angst te overwinnen. 7 tips voor meer rust en zelfvertrouwen.
Angst overwinnen = persoonlijke ontwikkeling en succes Angst overwinnen is cruciaal als het gaat om persoonlijke ontwikkeling en succes. Wanneer je geen ‘nee’ durft te zeggen, geen grenzen stelt en conflicten vermijdt, heb je waarschijnlijk last van angst. Daardoor...
De formule voor verandering. 7 belangrijke stappen die bepalen of het je lukt om te veranderen.
Formule voor verandering De formule voor verandering luidt: V = P x N x A x D x W x V x V. Ik zal deze formule gedetailleerd aan je uitleggen. Want als je wilt veranderen, heb je die nodig. Maar wil je echt veranderen? Zit je klem? Voel je je ellendig en denk je...
Waarom lukt het ons niet om te veranderen? Belangrijke feiten over onze hersenen.
Waarom is veranderen zo moeilijk? Gedragsverandering is moeilijk. Wie ooit heeft geprobeerd om zich aan zijn nieuwjaarsvoornemens te houden, weet hoe lastig het is. 25% geeft het binnen één week weer op. De kans op duurzame verandering is hooguit 20%. Dat betekent...
Raphaëlstraat 1
7031 BA Wehl