Wat is zelfcompassie?

Zelfcompassie is vriendelijkheid voor jezelf. Vaak zijn we echter vriendelijker voor anderen dan voor onszelf. Je hebt begrip voor iemands fouten. Je troost je familie en vrienden. Maar je bent boos op jezelf wanneer je niet perfect bent. Je voelt je schuldig en waardeloos. Zelfcompassie betekent openstaan voor het lijden en de wens om dit lijden te verlichten.

 

zelfcompassie oefeningen

 

Reken af met zelfkritiek en word vriendelijker voor jezelf.

 

Recept voor het lijden

Lijden bestaat uit drie elementen:

 1. Zelfkritiek
 2. Zelfisolatie
 3. Zelfabsorptie

Met zelfkritiek haal je jezelf naar beneden. Je zegt dingen tegen jezelf zoals ‘Ik ben waardeloos.’, ‘Niemand mag mij.’ of ‘Wat heb ik nu weer verkeerd gedaan?’

Met zelfisolatie geef je jezelf het gevoel dat je alleen staat in je lijden. Alsof niemand anders voelt wat jij voelt. Daardoor distantieer je je ook van anderen en trek je je terug.

Zelfabsorptie betekent dat je je vereenzelvigt met de pijn die je voelt. Alsof jij de pijn bent. Alsof negatieve emoties een deel uitmaken van je identiteit.

 

Recept voor zelfcompassie

Zelfcompassie bestaat uit drie elementen:

 1. Vriendelijkheid voor jezelf
 2. Gedeelde menselijkheid
 3. Mindfulness

Je bent vriendelijk voor jezelf wanneer je jezelf op een begripvolle en troostende manier behandelt. Je hebt aandacht voor jezelf. Je zorgt goed voor jezelf om je beter te voelen. Je stelt je vragen, zoals:

‘Wat heb ik nodig op dit moment?’

Vriendelijkheid voor jezelf betekent dat je erkent dat dit moment moeilijk voor je is. Je behandelt jezelf vervolgens op dezelfde manier als je je dierbaren behandelt. Met liefde, begrip en geduld. Op deze manier leer je jezelf te steunen.

Gedeelde menselijkheid betekent dat je beseft dat je niet de enige bent. Iedereen maakt tegenslagen mee. We zijn allemaal imperfect en kwetsbaar. Door te denken dat je niet alleen bent, voel je je verbonden met anderen.

Mindfulness betekent aandacht voor je gevoel. Je merkt op dat je het moeilijk hebt. Je hebt aandacht voor je eigen lijden en erkent het. Het mag er zijn. Je kijkt naar de werkelijkheid zoals die is zonder er een drama van te maken.

  Misverstanden over zelfcompassie

  Zelfcompassie ondermijnt de motivatie

  Zelfcompassie zorgt juist voor meer motivatie. De kracht van zelfcompassie is motiveren en ruimte geven om opnieuw te proberen. Niet opgeven nadat het een keertje niet is gelukt. Zelfkritiek zorgt juist voor uitstelgedrag en onderpresteren. Zelfcompassie leidt juist tot actie. Zelfcompassie motiveert je vanuit vertrouwen terwijl zelfkritiek vanuit angst motiveert.

  Zelfcompassie motiveert je vanuit vertrouwen. Zelfkritiek motiveert je vanuit angst. 

  Zelfcompassie is hetzelfde als zelfmedelijden

  Mensen met zelfmedelijden gaan in hun ellende op. Ze vergeten dat anderen vergelijkbare problemen hebben en laten zich door hun eigen dramaverhaal meeslepen. Daardoor zijn ze alleen maar bezig met zichzelf. Ze maken zichzelf tot slachtoffers.

  Zelfcompassie zorgt er juist voor dat je je niet laat meeslepen door je eigen dramaverhaal. Zelfcompassie zorgt voor het gevoel van verbondenheid. Je bent niet de enige met dit probleem. Isolatie is de vijand van verbondenheid.

  Isolatie is de vijand van verbondenheid. 

  Zelfcompassie is de schuld van je afschuiven

  Mensen met zelfcompassie nemen sneller verantwoordelijkheid voor eigen fouten en gedrag. Je voelt je veilig omdat fouten maken menselijk is. Falen, fouten en tekortkomingen zie je niet als persoonlijk falen maar als onderdeel van mens zijn. Het voelt bevrijdend om fouten toe te geven. Je hoeft niet op zoek te gaan naar een zondebok buiten jezelf. Het betekent ook niet dat je jezelf de schuld geeft. Verantwoordelijkheid is iets anders dan schuld.

  Verantwoordelijkheid is iets anders dan schuld. 

  Zelfcompassie leidt tot gemakzucht

  Mensen zijn bang dat ze ineens alles mogen en geen grenzen meer hebben. Zelfcompassie betekent dat we het beste willen voor onszelf. Daarmee voorkom je juist gemakzucht. Zelfcompassie is geen directe behoeftebevrediging op korte termijn. We kijken juist wat goed en belangrijk voor ons is op de lange termijn.

  Kijk wat goed en belangrijk voor je is op de lange termijn. 

  Zelfcompassie is egocentrisch

  Wanneer we ons behandelen zoals we anderen behandelen dan zijn we meer verbonden met anderen. Zelfkritiek is egocentrisch. Want zelfkritiek isoleert. Zelfcompassie verbindt je met anderen. Zelfcompassie zorgt juist voor een gevoel van verbondenheid. Mijn behoeften zijn niet belangrijker of minder belangrijk dan die van anderen. Wanneer je eigen behoeften zijn vervuld, kun je anderen meer geven.

  Wanneer je eigen behoeften zijn vervuld, kun je anderen meer geven. 

  Zelfcompassie is voor softies. Je laat over je heen lopen.

  Zelfcompassie betekent het beste willen voor jezelf en dus ook ‘nee’ durven zeggen tegen dingen die je schaden. Soms moeten we streng zijn voor onszelf om ons te bevrijden van destructief gedrag.

  Zelfcompassie betekent het beste willen voor jezelf. 

  zelfcompassie oefeningen

   

  Reken af met zelfkritiek en word vriendelijker voor jezelf.

   

  Positieve effecten van zelfcompassie

  Zelfcompassie vergroot ons emotioneel welbevinden. Het resultaat daarvan is:

   

  • Minder negatieve gevoelens
  • Grotere emotionele intelligentie
  • Verantwoordelijkheid
  • Meer positieve gevoelens
  • Meer initiatief
  • Meer dankbaarheid
  • Beter kunnen omgaan met tegenslagen
  • Meer veerkracht
  • Meer motivatie
  • Minder faalangst
  • Minder uitstelgedrag
  • Meer vertrouwen in eigen kunnen
  • Sterker immuunsysteem
   

  Word stress de baas en krijg grip op je leven!

   

  Wat verder?

  Wil je stoppen met zelfkritiek en meer vriendelijk worden voor jezelf? Meld je dan aan voor een kortdurende psychosociale therapie of coaching persoonlijke ontwikkeling en krijg uiteindelijk grip op je leven. Neem contact met mij op.

  Maak een afspraak

  Neem contact met mij op en maak een afspraak voor een vrijblijvend verkenningsgesprek voor therapie of coaching. De meeste zorgverzekeraars vergoeden psychosociale therapie vanuit de aanvullende zorgverzekering.

  Bel 06-20 59 20 11 of mail naar info@dpssimply.nl 

  5/5
  Dagmara is such a unique therapist and coach! Her warm personality, knowledge and experience make you open up and give you the opportunity to take both your professional and private life to the next level. Definitely worth a try!
  5/5
  Ik heb workshop communicatie – gesprekstechnieken gevolgd. Ik vond dit een fijne workshop. Er was voldoende ruimte voor eigen inbreng en de theorie was goed uitgelegd. De sfeer was ook fijn – ontspannen en veilig. Ik heb geleerd hoe je in het belang van een ander kunt handelen en niet zo zeer met jezelf bezig zijn. Ik kijk uit naar de vervolgworkshop want het was leerzaam en ik gebruik het in de praktijk.
  5/2
  Het leven bestaat uit communicatie en beter communiceren is een belangrijk doel. Ik ben me nu meer bewust hoe ik moet spiegelen, vragen stellen en aandacht geven om een echte relatie op te bouwen. Aan deze workshop heb ik een toolbox overgehouden om mee te oefenen, mooie ervaringen en nieuwe contacten met mensen die ook openstaan voor verandering en verbetering. De workshop was top met de voorbeelden uit de praktijk.
  5/5
  Je bent een motiverend en inspirerend persoon. Heel fijn om naar te kijken en naar te luisteren. Ik vind dat je het heel goed doet. In heel weinig tijd deel je zoveel kostbare informatie mee. Dank je wel dat je zoveel kennis en jouw ervaringen met ons wilde delen.
  5/5
  Heb erg veel aan deze werkshop gehad, erg duidelijk en met veel passie gegeven door een heel prettig persoon! Veel nieuwe inzichten gekregen, en dagelijks toepasbaar privé en zakelijk. Wil je jezelf ontwikkelen, dan zeker een aanrader.
  5/5
  Erg prettige sfeer en zeer vakkundig. Ga vooral zo door Dagmara! Bedankt voor al je hulp!
  5/5
  Prettige gesprekken waar ik nieuwe inzichten heb gekregen.
  5/5
  Heel toegankelijk, de 'kijker'/'cursist' identificeert zich heel gemakkelijk met je. Ik wil je heel hartelijk bedanken voor alle inzichten, tips &trucs, tools. En last but not least, voor de positieve energie die je aan me over hebt gedragen. Bedankt!
  5/5
  Dagmara, je hebt mij weer geholpen. Dank je wel voor nieuwe inzichten. Niet alleen ik merkte dat er iets aan mij was veranderd maar ook mensen om me heen is dat opgevallen.
  5/5
  Gesprekken met Dagmara zijn aan te raden, zij helpt de juiste keuzes te maken door je te begeleiden en te leren hoe je met jezelf om kan gaan. Een aanrader!
  Ik ben Dagmara Peters – psychosociaal therapeut voor stress, overspannenheid, burn-out, relatie- en communicatieproblemen, coach persoonlijke ontwikkeling en persoonlijk leiderschap en trainer communicatie, gesprekstechnieken en beïnvloeding.

  Ik help jongvolwassenen met een druk hoofd en rusteloze 40-tigers met een drukke baan en een druk gezinsleven.

  Ik geloof dat je niet altijd invloed hebt op wat er om je heen gebeurt maar je hebt wel altijd invloed hoe je erop reageert. Ik kan je helpen om regisseur te worden van je leven in plaats van alleen een rol in andermans leven te spelen.

  Neem dus contact met mij op en zet de eerste stap naar meer grip op je leven.

  Ik ben erkend registertherapeut en therapie bij mij wordt vergoed door zorgverzekeraars uit de aanvullende verzekering, je hebt geen verwijsbrief nodig van je huisarts en je eigen risico blijft intact.

  Lees ook:

  DPS Simply
  Raphaëlstraat 1
  7031 BA Wehl
  info@dpssimply.nl

  0314-325546
  06-20592011

  KvK 09170601
  btw-id NL002438685B98

  5/5
  Dagmara is such a unique therapist and coach! Her warm personality, knowledge and experience make you open up and give you the opportunity to take both your professional and private life to the next level. Definitely worth a try!
  5/5
  Ik heb workshop communicatie – gesprekstechnieken gevolgd. Ik vond dit een fijne workshop. Er was voldoende ruimte voor eigen inbreng en de theorie was goed uitgelegd. De sfeer was ook fijn – ontspannen en veilig. Ik heb geleerd hoe je in het belang van een ander kunt handelen en niet zo zeer met jezelf bezig zijn. Ik kijk uit naar de vervolgworkshop want het was leerzaam en ik gebruik het in de praktijk.
  5/2
  Het leven bestaat uit communicatie en beter communiceren is een belangrijk doel. Ik ben me nu meer bewust hoe ik moet spiegelen, vragen stellen en aandacht geven om een echte relatie op te bouwen. Aan deze workshop heb ik een toolbox overgehouden om mee te oefenen, mooie ervaringen en nieuwe contacten met mensen die ook openstaan voor verandering en verbetering. De workshop was top met de voorbeelden uit de praktijk.
  5/5
  Je bent een motiverend en inspirerend persoon. Heel fijn om naar te kijken en naar te luisteren. Ik vind dat je het heel goed doet. In heel weinig tijd deel je zoveel kostbare informatie mee. Dank je wel dat je zoveel kennis en jouw ervaringen met ons wilde delen.
  5/5
  Heb erg veel aan deze werkshop gehad, erg duidelijk en met veel passie gegeven door een heel prettig persoon! Veel nieuwe inzichten gekregen, en dagelijks toepasbaar privé en zakelijk. Wil je jezelf ontwikkelen, dan zeker een aanrader.
  5/5
  Erg prettige sfeer en zeer vakkundig. Ga vooral zo door Dagmara! Bedankt voor al je hulp!
  5/5
  Prettige gesprekken waar ik nieuwe inzichten heb gekregen.
  5/5
  Heel toegankelijk, de 'kijker'/'cursist' identificeert zich heel gemakkelijk met je. Ik wil je heel hartelijk bedanken voor alle inzichten, tips &trucs, tools. En last but not least, voor de positieve energie die je aan me over hebt gedragen. Bedankt!
  5/5
  Dagmara, je hebt mij weer geholpen. Dank je wel voor nieuwe inzichten. Niet alleen ik merkte dat er iets aan mij was veranderd maar ook mensen om me heen is dat opgevallen.
  5/5
  Gesprekken met Dagmara zijn aan te raden, zij helpt de juiste keuzes te maken door je te begeleiden en te leren hoe je met jezelf om kan gaan. Een aanrader!
  tools voor meer grip op je leven

  5 gratis tools voor meer grip op je leven

  MELD JE AAN!

  Privacy Policy

  Kijk nog even in je mail- of spambox om je aanmelding te bevestigen!