Psychosociale therapie


Psychosociale therapie (counseling)

Psychosociale therapie (counseling) is een laagdrempelige psychologische hulp bij sociaal-emotionele problemen, zoals:

 

 • Faalangst en onzekerheid
 • Stress, overspannenheid en burn-out
 • Somberheid en depressie
 • Relatieproblemen
 • Psychosomatische klachten
 • Levens- en zingevingsvragen 

Psychosociale therapie (counseling) is een vorm van complementaire zorg. Complementaire zorg is aanvullende zorg en is vooral bedoeld om de kwaliteit van leven te verbeteren.

Geen grip op je leven

Je zit niet lekker in je vel. Je bent rusteloos en hebt geen grip meer op je leven. Je voelt je onbegrepen en zwak. Je bent eerder aan het overleven dan aan het leven. Wat is er gebeurd? Misschien meerdere dingen tegelijk en je bent je evenwicht kwijt. Of misschien lijkt het alsof dezelfde situaties en problemen zich maar blijven herhalen.

Je hebt geen rust in je lijf en je blijft maar malen over wat er is gebeurd en wat je eraan kunt doen, maar je kunt geen goede oplossing vinden.

Lichamelijke klachten

Heb je behalve emotionele problemen ook lichamelijke klachten? Ben je moe en lusteloos? Kun je niet goed slapen en je niet goed concentreren? Heb je ergens pijn? Merk je ook aan je lichaam dat er iets aan de hand is? Voel je ergens spanning of heb je huiduitslag?

“Ik had last van een patroon om te vluchten voor mijn vader en tegenwoordig voor mijn echtgenoot. Ik ben een gesprek ingegaan met Dagmara omdat zij mij al vaker heeft geholpen met een groot probleem. Één gesprek was al voldoende om mijn patroon te doorbreken. De volgende dag vroeg mijn echtgenoot wat er gebeurd was omdat ik ineens zo anders en lief was geworden. Ik ben je heel dankbaar Dagmara. Blijf doen wat je doet want het is geweldig.”

Anne

Alles al uitgeprobeerd

Je hebt waarschijnlijk al van alles uitgeprobeerd en niets helpt. Zelfs goedbedoelde adviezen die je van anderen krijgt, helpen niet. Iedereen lijkt een perfecte oplossing voor je probleem te hebben alleen werkt die niet voor jou. Misschien vertel je al niet meer aan anderen hoe het echt met je gaat omdat niemand dat toch begrijpt en het voelt alsof je steeds faalt. Je leeft met een masker op. Is er nog hoop?

Ik ben erkend registertherapeut en therapie bij mij wordt vergoed door zorgverzekeraars uit de aanvullende verzekering en je hebt geen verwijsbrief nodig van je huisarts.

Waar je niet naar kijkt, kun je niet zien

Er is zeker hoop en er is zeker een oplossing die voor jou gaat werken. Je ziet hem alleen niet omdat je er niet naar kijkt. Je kunt namelijk niet zien wat zich achter jou bevindt, zonder je hoofd om te draaien.

Wat is jouw echte probleem?

Om jouw probleem voorgoed op te lossen moeten we eerst het echte probleem opsporen. Problemen die jij ervaart zijn namelijk vaak symptomen van iets anders. We gaan dus niet meteen naar een oplossing zoeken. Eerst sporen we het echte probleem op want alleen wanneer je weet waar je tegen vecht, kun je het verslaan.

Kortetermijnoplossingen zorgen vaak voor langetermijnproblemen en daarom wil ik je vragen om even door te bijten voordat je echt stappen gaat maken. Je zou ook niet willen dat de tandarts het gat in je kies dichtplakt zonder te boren. Na twee gesprekken hebben we het probleem opgespoord en kunnen we ons richten op de oplossingen die echt helpen.

Resultaat

Je hebt weer grip op je leven en jij bepaalt wat er in jouw leven gebeurt. Je hebt meer energie en zin om in actie te komen. Je weet wat je wilt doen en je durft stappen te zetten. Je voelt je gelukkig, voldaan en energiek. Je durft voor jezelf op te komen en dat voelt goed.

Je maakt keuzes die goed voor je zijn. Je bent vriendelijk en mild voor jezelf en voor anderen. Je houdt van jezelf. Je hebt betere relaties met mensen omdat je beter communiceert. Je hebt rust in je hoofd. Je bent vredig en evenwichtig. Het leven is weer leuk en jij staat aan het stuur van je leven.

Veel gestelde vragen

Is psychosociale therapie (counseling) iets voor mij?

Psychosociale therapie (counseling) is voor jou wanneer je aan deze voorwaarden voldoet:

 • Je lijdt niet aan een psychische stoornis
 • Je staat open voor nieuwe inzichten
 • Je bent in staat tot zelfreflectie
 • Je bent bereid om te leren
 • Je bent nieuwsgierig

Welke behandelmethoden gebruik je?

Ik maak gebruik van de volgende behandelmethoden:

 • Counseling
 • ACT – Acceptance and Commitment Therapy
 • RET – Rationeel-Emotieve Therapie
 • OT – Oplossingsgerichte Therapie
 • TA – Transactionele Analyse
 • IEMT – Integral Eye Movement Therapy
 • NLP – Neurolinguïstisch programmeren

Is psychosociale therapie (counseling) alleen voor zwakkelingen?

Als psychologische hulp betekent dat je zwak bent, dan zijn de meeste wereldleiders, artiesten, topsporters en succesvolle ondernemers zwak. Ze maken namelijk vaak gebruik van externe expertise van adviseurs, psychologen of counselors. Ze weten dat ze niet alles zelf hoeven op te lossen en zoeken hulp en steun wanneer nodig om het beste uit zichzelf te halen.

Hulp zoeken betekent niet dat je zwak bent. Hulp zoeken betekent dat je verantwoordelijkheid neemt voor je leven en zo snel mogelijk vrij wilt zijn van pijn, angst en onzekerheid. Je wilt sterk zijn, zelfverzekerd, weerbaar en zelfredzaam. Geen hulp willen betekent, dat je graag de martelaar uithangt.

Is psychosociale therapie (counseling) niet alleen voor psychisch zieke mensen?

Psychosociale therapie (counseling) is juist alleen voor psychisch gezonde mensen. Voor psychisch zieke mensen is psychotherapie. Een psychotherapeut behandelt mensen met psychische stoornissen. Een psychosociaal therapeut (counselor) behandelt psychisch gezonde mensen met tijdelijke sociaal-emotionele problemen.

Alleen het feit dat het therapie heet, betekent niet dat het voor zieke mensen is. Therapie betekent niets anders dan een behandelwijze. Net als fysiotherapie een behandelvorm is voor mensen met vaak tijdelijke lichamelijke problemen, zo is psychosociale therapie (counseling) een behandelvorm voor gezonde mensen met tijdelijke sociaal-emotionele problemen.

Is psychosociale therapie (counseling) alleen voor emotionele problemen?

Psychosociale therapie (counseling) is heel geschikt om emotionele problemen op te lossen. Je hebt veel meer met emoties te maken dan je denkt. Negatieve emoties zijn niet alleen verdriet, angst en boosheid maar ook stress, overspannenheid en burn-out. Emoties zijn een belangrijk deel van ons leven want ze zetten ons tot actie aan.

‘Emotion’ uit het Engels is niets anders dan ‘energy in motion’ (energie in beweging). Zonder emoties is er geen actie. Daarom is psychosociale therapie (counseling) ook heel geschikt voor mensen die het idee hebben dat ze niets voelen. Door vervlakking of verdringing van emoties kom je niet in beweging en problemen stapelen zich op.

De kunst is om de emoties in evenwicht te krijgen zodat ze jou dienen in plaats van je te overrompelen. Psychosociale therapie (counseling) is verder ook heel goed in te zetten bij levens- en zingevingsvragen, belangrijke keuzes maken en beslissingen nemen.

Kan ik mijn problemen niet zelf oplossen?

Natuurlijk kun je je problemen zelf oplossen maar je zal waarschijnlijk alleen de symptomen van de problemen oplossen en niet de echte problemen want de echte problemen zie je gewoon niet. Waar je blind voor bent, kun je niet zien.

Vaak denken we dat als de omstandigheden en mensen om ons heen veranderen, de problemen zich vanzelf oplossen. De symptomen los je op deze manier inderdaad op. Je hoofdpijn verdwijnt wanneer je een pijnstiller neemt maar het feit dat je geen hoofdpijn meer voelt, betekent niet dat je hoofd geen pijn meer doet. Je voelt het alleen even niet. Zodra de pijnstiller is uitgewerkt, zal je de pijn weer voelen.

Symptomen oplossen is kortetermijnstrategie. Wil je je echte problemen voor goed oplossen en niet telkens dezelfde pijn, onzekerheid en vernedering moeten meemaken dan is psychosociale therapie (counseling) iets voor jou. Dat zijn levenslessen waar jij voor de rest van je leven baat bij zal hebben.

Is psychosociale therapie (counseling) alleen praten?
Psychosociale therapie (counseling) is eerst praten en dan doen. We moeten namelijk eerst erachter komen wat er speelt en alle puzzelstukjes op de juiste plek leggen. Zodra we weten wat er allemaal speelt, zal je doelen stellen, strategieën bedenken en een plan maken en in actie komen.

Moet ik doen wat je zegt?

Nee. Ik zal je niet vertellen wat je moet doen. Mijn taak is om jou te laten zien wat het echte probleem is en waar jouw krachten liggen maar jij bent degene die bepaalt wat je wilt doen, waarom je het wilt doen, hoe je het wilt doen en wanneer. Ik ben alleen je gids en begeleider. Jij bent en blijft altijd degene die het laatste woord heeft.

Moet ik over mijn verleden praten?

Nee, dat hoeft niet. Ik hoef jouw verleden niet te kennen om jou te helpen je problemen hier en nu op te lossen. Praten over het verleden kan je echter helpen om te begrijpen waarom je bent zoals je bent. Vaak krijg je daardoor meer begrip voor jezelf en word je vriendelijker voor jezelf. Maar als je dat niet wilt, hoeft dat niet. Je vertelt mij sowieso alleen dat wat jij mij wilt vertellen. Wij praten niet over dingen waar jij niet over wilt praten. Ik ben er voor jou en niet andersom.

Hoeveel kost psychosociale therapie (counseling)?

Hoeveel is het je waard om van je pijn af te komen en meer grip te hebben op je leven, zelfverzekerd zijn, besluitvaardig, sterk en stabiel blijven ongeacht de veranderingen om je heen. Tijdens psychosociale therapie (counseling) ontwikkel je je persoonlijkheid en leer je jezelf beter kennen. Je weet hoe je je moet gedragen in verschillende situaties om je doel te bereiken en je durft dat te doen.

Psychosociale therapie (counseling) zijn levenslessen. Dat is jouw investering voor het leven. Hoeveel zal het je persoonlijk, emotioneel, mentaal, fysiek en zelfs financieel kosten, wanneer je niet in jezelf investeert? Stel dat je 80 bent. Zou je dan spijt hebben dat je niet voor de therapie had gekozen?

Jouw investering bedraagt € 95 incl. btw per consult van minimaal één uur of € 899 incl. btw voor 10 consulten. Het intakegesprek t.w.v. € 95 incl. btw krijg je van mij cadeau.

Wordt psychosociale therapie (counseling) vergoed?

Ja. De meeste zorgverzekeraars vergoeden de psychosociale therapie (counseling) uit de aanvullende zorgverzekering. Verder kun je ook naar de mogelijkheden voor vergoeding vragen bij je werkgever, arbodienst, belastingdienst, gemeente als je een persoonsgebonden budget ontvangt en het UWV. Wie wil vindt een weg, wie niet wil vindt een excuus.

Ben je wel een erkend psychosociaal therapeut (counselor)?

Ik ben erkend registertherapeut (counselor). Ik beschik over een licentie afgegeven door de Nederlandse Federatie Gezondheidszorg NFG en door de stichting RBCZ – Register Beroepsbeoefenaren Complementaire Gezondheidszorg. Voor vergoedingen beschik ik ook over een AGB-code: 

AGB-code praktijk 90065076
AGB-code therapeut 90105818

Hoe weet ik of er een klik is tussen jou en mij?

Dat weet je niet. Daarom bied ik je een kosteloos gesprek t.w.v. € 95 aan om kennis met mij te maken zodat je een idee krijgt, wie ik ben, wat ik doe en of je met mij zou willen werken. Neem contact met mij op via info@dpssimply.nl of  06-20 59 20 11 om een afspraak te maken.

Is jouw praktijk bereikbaar voor rolstoelgebruikers?

Nee. Mijn praktijk is helaas niet bereikbaar voor rolstoelgebruikers of mensen op krukken. Ik zit in een monumentaal pand dat niet wordt aangepast. Wanneer je de trap niet kunt lopen, wil ik je bij mij thuis in Azewijn ontvangen of bij je thuis komen, mits je niet verder woont dan 10 km van Azewijn vandaan.

Wie helpt mij als je ziek bent of overlijdt?

Wanneer ik langdurig ziek ben of er niet meer ben, zal mijn collega Judith Thio-Walda van Praktijk in Contact jou helpen. Zij is mijn waarnemer.

Vragen?

Ik ben dol op vragen, dus stel ze gerust. Wil je meer weten of een afspraak maken voor een consult, bel 06-20592011 of mail naar info@dpssimply.nl

 

DPS Simply
Raphaëlstraat 1
7031 BA Wehl

KvK 09170601
btw-nr. NL2486.58.402.B01

Copyright 2018-2019 DPS Simply All rights reserved