Wat is jouw reactie?

Wat doe je wanneer iemand je met een verheven stem op een fout wijst?

Klap je dicht of geef je hem/haar een grote mond? Of misschien ben je vol begrip voor zijn/haar irritatie, geef je hem/haar gelijk en bied je je excuses aan? Hoe kan dat dat verschillende mensen in verschillende situaties zo verschillend reageren?

Situaties om ons heen triggeren ons om op een bepaalde manier te reageren. Alsof wij een knop hebben die anderen in kunnen drukken en dan komt er een reactie uit. Een automatische reactie waar wij helemaal niet bij nadenken. Waar komt dit vandaan?

Plattegrond uit de kinderjaren

Al in de kinderjaren ontwikkelen we strategieën die ons helpen om met problemen om te gaan. Wat levert ons het meeste op? Hoe beperken we de schade? Als kind proberen we verschillende strategieën uit om te kijken wat wel en wat niet werkt en wanneer we eenmaal een strategie hebben gevonden, dan gebruiken we die vaak voor het leven. De strategie is een plattegrond dat ons helpt om van A naar B te komen, een vaste route die we al eerder hebben uitgeprobeerd en weten dat die werkt. We weten dat we ons doel bereiken door deze weg te volgen. Maar zijn de wegen nog steeds hetzelfde als in de jaren 70, 80 of 90?

Doodlopende wegen

Elk jaar komen er nieuwe wegen bij en oude wegen verdwijnen. Mijn TomTom van vijf jaar geleden kent één derde van de wegen niet en stuurt mij regelmatig een doodlopende weg in. Wanneer ik alleen op hem zou vertrouwen, zou ik nergens meer aankomen. Waarom vertrouwen we dan op strategieën uit onze kinderjaren hoewel mensen voor wie we deze strategieën hebben ontwikkeld waarschijnlijk geen deel meer uitmaken van ons dagelijks leven? Wat weerhoudt ons om nieuwe strategieën uit te proberen?

Ik ben eenmaal zo

Misschien denk je “Ik ben eenmaal zo.” Nee, je bent niet zo. Je bent zo geworden door de keuzes die je in het verleden hebt gemaakt en nog steeds blijft maken. Maar in het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst dus loop geen onnodig risico. Wat zou er gebeuren als je de automatische pilot uit zou zetten? Wat zou er gebeuren wanneer je puur naar de feiten zou kijken? Wat zou er gebeuren als je bewust zou kiezen hoe je reageert? Wat voor weg zou je kiezen als je de nieuwste TomTom tot je beschikking zou hebben en niet een plattegrond van 20 jaar geleden?

Kies bewust. Download het schema via de Tools en reken met je oude strategieën af!

Vragen?

Ik ben dol op vragen, dus stel ze gerust. Wil je meer weten of een afspraak maken voor een consult, bel 06-20592011 of mail info@dpssimply. Meer over dit onderwerp lees je op de pagina Counseling.