Het geheim van een gelukkige relatie en liefde

Het geheim van een gelukkige relatie is liefde. Maar wat is liefde? Zijn dat vlinders in je buik? Opwinding? Verlangen? Nee, dat is geen liefde, dat is geestdrift. Geestdrift is een emotie die je doet jagen en veroveren, terwijl liefde geduld, dankbaarheid en kalmte betekent.

Geestdrift gaat net als elke heftige emotie over, maar liefde – liefde blijft bestaan. Een relatie begint met geestdrift maar een gelukkige relatie bereik je alleen maar met liefde.

Liefde

Liefde is aandacht. Onvoorwaardelijke aandacht voor je partner. Dat betekent dat je niet met jezelf bezig bent terwijl jullie met elkaar zijn. Elkaar zien en stilstaan om met belangstelling naar elkaar te luisteren en vragen te stellen. Liefde is interesse. Oprechte belangstelling zonder te oordelen. Liefde is luisteren, troosten en steunen. Liefde is niet zo zeer doen. Liefde is meer er zijn. Er zijn voor een ander.

Liefde voor jezelf

Wanneer liefde zo simpel is dan zou iedereen een gelukkige relatie moeten hebben. Hoe komt dat dat het niet het geval is? Je kan geen liefde geven wanneer je zelf geen liefde hebt. Geen liefde voor jezelf. Oprecht liefde is als brood dat je dagelijks voedt en zorgt dat je kracht hebt om te leven. Wanneer je echter zelf geen brood hebt, kun je het moeilijk met een ander delen. Een gelukkige relatie begint dus met de liefde voor jezelf.

Houden van

Pas wanneer je van jezelf houdt, kun je je partner aandacht geven, anders blijf je maar bezig met jezelf. Gebrek aan liefde voor jezelf resulteert in zich druk maken. Je maakt je druk over wat een ander denkt, wat die bedoelt en waarom die iets doet. Je kunt die drukmakerij makkelijk verwarren met aandacht maar dat is het niet. Iemand die echt aandacht heeft voor de partner probeert zijn of haar gedachten niet te raden. Die vraagt ernaar en is open over eigen gevoelens en emoties.

Kwetsbaarheid

We verwachten dat de ander open over zijn gevoelens en emoties praat maar doen we dat zelf ook? Zich kwetsbaar opstellen is riskant. Je kunt gekwetst worden. De kans om gekwetst te worden daalt echter aanzienlijk wanneer je van jezelf houdt. Wanneer je weet wat je waard bent, zul je opmerkingen van een ander niet interpreteren als een afwijzing maar als een uitdrukking van zijn of haar eigen pijn.

Verbondenheid

Wanneer je echt van jezelf houdt, dan zou het gedrag van jouw partner jouw gemoedstoestand niet beïnvloeden. Je wordt niet boos, wanneer die boos is. Niet verdrietig, wanneer die verdrietig is. Meevoelen is iets anders dan meelijden. Op het moment wanneer je je eigen gevoelens los kunt laten en alle aandacht aan jouw partner kunt geven, ben je verbonden. Een gelukkige relatie herken je aan verbondenheid.

Gelukkige relatie in de praktijk

Wat moet je nu concreet doen om te laten zien dat je van elkaar houdt? Laatst vroeg ik aan Luc:

“Hou je nog van me?”

“Natuurlijk.” – zegt die.

“En wat is de reden dat je van me houdt?” – vroeg ik, al wist ik toen ik die vraag stelde dat het een idiote vraag was.

“Eh…. Omdat je mij gezond laat eten.” – antwoordde Luc en ik barstte in lachen uit.

“Je houdt van mij omdat ik gezond kook? Bedankt!”

De vraag die ik stelde was totaal verkeerd. Je houdt niet van iemand omdat die dingen voor je doet. Je houdt van iemand omdat die er is. De liefde blijkt wel uit de simpele dagelijkse dingen maar dat is niet de reden dat je van iemand houdt.

Waar blijkt liefde uit?

Hoe weet ik dat Luc van mij houdt? Ik hoef dat helemaal niet te vragen. Dat weet ik omdat hij ’s ochtends sinaasappelsap voor mij perst, ook moet hij om 4:00 uur ’s nachts opstaan. Het versgeperste sinaasappelsap is het eerste bewijs van zijn liefde elke dag.

Hij doet elke zaterdag alleen boodschappen omdat hij weet dat ik daar een hekel aan heb. Hij tankt mijn auto. Ik let helemaal niet op hoeveel benzine ik nog heb, dat doet hij. Hij koopt verse bloemen en zet ze op mijn bureau. Hij loopt met de hond ’s ochtends zodat ik langer kan slapen. Hij brengt mij thee en eten wanneer ik langer op mijn kamer zit te werken. Hij ruimt resten van dode vogels en muizen op die onze kat naar binnen heeft gebracht. Soms vangt hij nog levende muizen. Hij doodt spinnen en red mij voor vleermuizen.

En wat doe ik voor hem?

Ik kook, maar alleen wanneer hij er is. Voor mezelf zou ik nooit koken. Ik was zijn kleren en vouw die op. Ik maak het boodschappenlijstje voor hem en ik regel zijn boekhouding. Ik laat hem met rust wanneer hij naar Formule 1 zit te kijken en ik repareer zijn sokken. Ik ruim zijn kleding en schoenen op die door het huis rondslingeren en kopjes die hij overal laat staan.

En wat we allebei doen is luisteren naar elkaar en elkaar bedanken voor alles wat we voor elkaar doen.

“Dank je wel dat je de was hebt gedaan.”

“Dank je wel dat je de auto hebt getankt.”

Het geheim van een gelukkige relatie

Het geheim van een gelukkige relatie is simpel. Je kunt pas van iemand echt houden wanneer je eerst van jezelf houdt. Begin dus met jezelf en wees dankbaar voor de meest dagelijkse dingen. De grootste fout die we maken als het om een relatie gaat, is dat je de liefde van je partner als vanzelfsprekend ziet. Niets is vanzelfsprekend. Alles wat je krijgt, is een cadeau en een gelukkige relatie is een zegen.

Vragen?

Ik ben dol op vragen, dus stel ze gerust als reactie op dit artikel. Heb je relatieproblemen en wil je daar iets aan doen? Maak een afspraak voor een intakegesprek. Bel 06-20592011 of mail naar info@dpssimply

Maak een afspraak

Neem contact met mij op en maak een afspraak voor een vrijblijvend intakegesprek. Het intakegesprek duurt 60 minuten en kost € 95,00. De meeste zorgverzekeraars vergoeden het vanuit de aanvullende zorgverzekering.

Bel 06-20 59 20 11 of mail naar info@dpssimply.nl 

Ik ben Dagmara Peters – psychosociaal therapeut, coach persoonlijke ontwikkeling en trainer communicatie. Ik help hardwerkende professionals met emotionele problemen, zoals stress, onzekerheid en burn-out om weer grip te krijgen op hun leven. Want als je geen grip hebt op je leven, dan leef je niet, dan word je geleefd.

Ik geloof dat je niet altijd invloed hebt op wat er om je heen gebeurt maar je hebt wel altijd invloed hoe je erop reageert. Ik kan je helpen om regisseur te worden van je leven in plaats van alleen een rol in andermans leven te spelen.

Neem dus contact met mij op en zet de eerste stap naar meer grip op je leven. 

Maak een afspraak voor een intakegesprek.

Ik ben erkend registertherapeut en therapie bij mij wordt vergoed door zorgverzekeraars uit de aanvullende verzekering en je hebt geen verwijsbrief nodig van je huisarts.

DPS Simply
Raphaëlstraat 1
7031 BA Wehl

info@dpssimply.nl

0314-325546
06-20592011

KvK 09170601
btw-id NL002438685B98 

[good-reviews cycle=”fader” ]