Emoties verwerken

Emoties verwerken is wat iedereen die in mijn praktijk komt, graag wil. Negatieve emoties zijn het grootste probleem van mensen. Als je geen negatieve emoties voelt, dan heb je geen probleem, toch? Het probleem ontstaat pas, wanneer je je emoties niet kunt beheersen. Omgaan met emoties is één, maar verwerken van emoties is iets anders.

Herinnering versus emotie

Je hebt geen last van wat er is gebeurd. Je hebt last van hoe je je daarna voelt. Ben je boos, verdrietig of bang? Voel je je misschien schuldig of schaam je je ergens voor? Je wilt in ieder geval van die pijnlijke emoties en gevoelens af. Je wilt deze emoties verwerken maar hoe komt dat dat je er überhaupt last van hebt?

De oude pijn

Wanneer je last hebt van negatieve emoties dan reageer je vanuit je oude pijn op het hier en nu. Op het moment wanneer je emotionele reactie niet proportioneel is tot de situatie, ligt het probleem dieper. Je hebt namelijk een oude wond, die telkens opengaat wanneer iets jou aan de oude pijn herinnert. Het zijn onbewuste processen en vaak heb je het niet eens in de gaten dat het zo is. Maar het is zo. Ons emotionele brein, waar emoties zijn opgeslagen, reageert heftig en niet rationeel.

Therapie & medicatie

Mensen die last hebben van negatieve en pijnlijke emoties proberen ze met therapieën te verwerken. Het meest voor de hand liggend is naar de psycholoog gaan, over jouw emoties praten want praten lucht op. Dat klopt – praten lucht op maar lost het probleem helaas niet op. Daar heb je meer voor nodig. Soms zijn de emoties zo heftig, dat je ze met medicijnen probeert te verzachten. Hoe dan ook laat het resultaat lang op zich wachten of blijft vaak weg.

Emoties verwerken

Het probleem met pijnlijke emoties is, dat ze op een verkeerde plek in de hersenen zijn opgeslagen. Je kunt deze plek vergelijken met het werkgeheugen van je computer. De hersenen proberen dus nog steeds deze emoties te verwerken en er een oplossing voor te vinden. Daarom staan ze altijd paraat en kunnen makkelijk opgeroepen worden. Helaas is dat een vicieuze cirkel. Je hersenen willen heel graag deze emoties verwerken maar soms doen ze dat op een verkeerde manier.

IEMT – Integral Eye Movement Therapy

IEMT is een methode die je hersenen helpt om de emoties op de juiste manier te verwerken. Dat wil zeggen de juiste hersendelen te activeren. Het gebeurt door middel van oogbewegingen. Wanneer je ogen op een bepaalde manier bewegen, worden verschillende delen van de hersenen met elkaar in verbinding gebracht. Het resultaat daarvan is dat je emoties worden geneutraliseerd en op de juiste manier in de hersenen opgeslagen. Dankzij deze therapie zal je geen last meer hebben van deze emoties want ze zijn uit je werkgeheugen weg.

Emoties verwerken met IEMT

Het grootste voordeel van IEMT is dat je over je pijnlijke emoties niet hoeft te praten. Je hoeft niet alles wat er is gebeurd in details te vertellen. Je ogen vertellen alles wat de therapeut moet weten. Door je ogen op een bepaalde manier te laten bewegen, worden de pijnlijke emoties verwerkt.

Het gevolg van deze therapie is dat je geen/minder last meer hebt van je pijnlijke emoties. Je wordt niet meer overvallen door emoties waar je geen controle over hebt. Je kunt daarmee je jeugdtrauma’s verwerken. IEMT is daarom uitstekend geschikt voor:

  • Steeds terugkerende pijnlijke emoties en gevoelens
  • Verwerking van ingrijpende levenservaringen, zoals bijv. verlies en trauma
  • Posttraumatische stress
  • Depressie
  • Angst
  • Stress
  • Burn-out

IEMT uitproberen?

Wil je kijken of IEMT voor jou werkt? Neem contact met mij op en maak een afspraak voor een kennismakingsgesprek.

Vragen?

Ik ben dol op vragen, dus stel ze gerust als reactie op dit artikel. Wil je meer weten of een afspraak maken voor een intakegesprek. Bel 06-20592011 of mail naar info@dpssimply

hoe word ik rustiger in 10 minuten audio oefening meditatie mindfulness

Neem contact met mij op en maak een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek.

Dit gesprek duurt 20 minuten, is telefonisch en vrijblijvend.  

Bel 06-20 59 20 11 of mail naar info@dpssimply.nl 

Ik ben Dagmara Peters – psychosociaal therapeut, coach persoonlijke ontwikkeling en trainer communicatie. Ik help hardwerkende professionals met emotionele problemen, zoals stress, onzekerheid en burn-out om weer grip te krijgen op hun leven. Want als je geen grip hebt op je leven, dan leef je niet, dan word je geleefd.

Ik geloof dat je niet altijd invloed hebt op wat er om je heen gebeurt maar je hebt wel altijd invloed hoe je erop reageert. Ik kan je helpen om regisseur te worden van je leven in plaats van alleen een rol in andermans leven te spelen.

Neem dus contact met mij op en zet de eerste stap naar meer grip op je leven.

Maak een afspraak voor een intakegesprek.

Ik ben erkend registertherapeut en therapie bij mij wordt vergoed door zorgverzekeraars uit de aanvullende verzekering en je hebt geen verwijsbrief nodig van je huisarts.