Tafels in ons hoofd

Stel je een tafel voor. Een tafel die je bij Ikea ziet staan in een ingerichte kamer. Deze tafel heeft een blad en vier poten. Als je hem wilt hebben, dan koop je hem in een platte doos en thuis haal je er de onderdelen uit: blad, poten en schroeven.

Iedereen heeft een tafel in het hoofd. We krijgen hem in onderdelen geleverd net als bij Ikea. De tafel staat voor een overtuiging. Maar voordat de tafel een overtuiging wordt, moet je hem eerst in elkaar zetten.

Het blad is een gedachte. Gedachte is vluchtig. Gedachten komen en gaan maar sommige blijven langer hangen. Waarom? Omdat je er de poten onder schroeft.

Het poot is een ervaring. Wanneer je voor je gedachte genoeg ervaringen vindt, genoeg bewijzen dat jouw gedachte klopt, dan wordt jouw gedachte een overtuiging en de tafel staat als een huis.

De negatieve overtuigingen zijn net splinters die altijd in het meest gevoelige lichaamsdeel steken. Mijn tafel die mij jarenlang pijn deed heet ‘Ik ben niet goed genoeg.’

Poot nummer 1:

– Ken je onze oude buurvrouw Anja nog? Haar dochter is toegelaten tot de opleiding geneeskunde! – zei mijn vader en knikte daarbij vol bewondering.  

Poot nummer 2:

– Kijk, hier achter de tv is het nog vies. Daar moet je ook stoffen! – mijn moeder schudde machteloos haar hoofd toen ze mij voor de zoveelste keer erop wees wat ik had moeten doen.  

Poot nummer 3:

– Duits voor je eindexamen kiezen? Kies geschiedenis, zoals iedereen, je zakt als je Duits kiest! – zei mijn mentor die het beste voor mij wilde.

Poot nummer 4:

-Ga schoonmaken of achter de kassa zitten. Je moet onder je niveau beginnen. – adviseerde mijn schoonmoeder mij met de beste bedoelingen toen ik naar Nederland kwam.

Ik zou nog honderdenpoten kunnen noemen maar deze vier zijn al genoeg om mijn tafel zo stevig te maken als een huis.

Vakkundige meubelmaker

Mijn tafel is uitgegroeid tot een echt bouwwerk en verpletterde mij toen ik 30 was. Hier lees je er meer over. Ik kreeg een verwijsbrief naar de psycholoog. Dankzij deze vakkundige meubelmaker heb ik mijn oude tafel versnipperd en een splinternieuwe prachtige tafel gemaakt.

Nieuwe tafel

Ik begon met een nieuw blad ‘Ik ben goed genoeg’. Nu moest ik alleen bijpassende poten vinden.  

Poot nummer 1:

Ik kan niet tegen bloed. Ik ben toegepaste taalwetenschap gaan studeren.

Poot nummer 2:

Ik ben geslaagd voor mijn eindexamen, ik heb een 8 voor Duits gekregen.

Poot nummer 3:

Binnen een half jaar heb ik Nederlands geleerd, het staatsexamen gedaan en ben op kantoor gaan werken.

Poot nummer 4

Ik stoor me niet aan de stof achter de tv. Niemand gaat er dood aan.

Maak je eigen tafels!

Ik ben er zeker van dat jij je oude tafels ook door nieuwe kan vervangen. Zoek een prachtig nieuw blad en schroef daar de mooiste poten onder. Je hebt geen binnenhuisarchitect nodig om je leven in te richten. Je bent goed genoeg om dat zelf te doen!

Download het schema hoe je je eigen tafel in elkaar kan zetten.

SCHEMA – Overtuigingen zijn als tafels van Ikea.

tools voor meer grip op je leven