Reguliere geneeskunde voor snelle oplossingen

De snelste oplossing voor je psychische problemen zijn medicijnen. Wat doen we tegenwoordig wanneer we iets mankeren? Je gaat naar de dokter en het liefst wil je een pil krijgen om zo snel mogelijk van je psychische problemen af te komen. Zo werkt de reguliere geneeskunde. Snelle oplossing om snel van de klachten af te zijn.

Lichamelijke klachten

Kortetermijnoplossingen veroorzaken echter vaak langetermijnproblemen. Reguliere geneeskunde is geweldig in het oplossen van acute problemen: een gebroken been, een klaplong of een wond. Je zou kunnen zeggen dat de reguliere geneeskunde ideaal is voor de mechanische gebreken van je lichaam.

Psychische klachten

En wat met je ziel en je geest? Je gebroken hart kan niet door de chirurg gehecht worden met de hechtdraad. Wanneer je jezelf kwijt bent, kun je jezelf niet terugvinden met een MRI-scan. Wanneer je last hebt van psychische problemen, kan de reguliere geneeskunde alleen je symptomen verlichten. Reguliere geneeskunde heeft helaas geen oplossing voor chronische klachten en ziektes.

Symptomen versus oorzaak

Hoe kan dat dat we toch liever een pil nemen om symptomen te verlichten dan de oorzaak willen aanpakken? We zijn net zo modern als onze geneeskunde. We leven in tijden wanneer alles snel en pijnloos moet gebeuren. We houden het zelf in stand. We willen een probleem waar we jaren voor hebben gewerkt, bijv. depressie, graag zo snel mogelijk met pillen wegslikken. Maar is dat reëel?

Alternatieve geneeswijzen

Ik heb moeite met de benaming alternatief. Als therapeut wordt ik geduwd in het hokje van de alternatieve zorg. Alternatief betekent anders. Wat is dan het verschil tussen de reguliere en de alternatieve zorg? De eerste is evidence-based en de andere niet.

Dat zou betekenen dat orthomoleculaire therapie niet werkt, want er zijn geen bewijzen voor. Waarom gaan dan zo veel mensen liever naar de orthomoleculaire diëtiste als het volgens het hokjessysteem niet werkt? Mijn eigen huisarts heeft mij naar een orthomoleculaire diëtiste verwezen.

Hetzelfde geldt voor homeopathie. Er is geen wetenschappelijk bewijs dat aantoont dat homeopathie werkt. Sterker nog. In de homeopathische middelen zitten helemaal geen werkzame stoffen. Hoe kan het toch dat er mensen zijn die erbij zweren?

Reguliere geneeskunde

De reguliere geneeskunde werkt met wetenschappelijke onderzoeken en bewijzen. Dit soort geneeskunde is voorbehouden voor artsen. Wat ik echter niet begrijpt, is dat ik als therapeut in de alternatieve zorg zit, terwijl een psycholoog in de reguliere zorg zit en wij precies hetzelfde doen.

Het enige verschil tussen mij en de psycholoog is, dat de psycholoog ook mensen met psychische ziektes kan begeleiden. Dat kan ik niet. Echter 75% van alle patiënten die bij een psycholoog terechtkomt, is niet psychisch ziek. Ik heb 12 jaar lang als tolk voor psychologen gewerkt en heb geen methodiek of aanpak gezien, die ik zelf niet gebruik.

Placebo

Alles wat je gelooft is waar. Uit onderzoeken blijkt dat ongeveer 75% mensen die echte medicijnen krijgt toegediend, daar positief op reageert. Ook ongeveer 75% mensen die placebo krijgt, kan daar positief op reageren. De kracht van de medicatie wordt versterkt door de kracht van je geloof.

Bidden helpt niet

Er is onderzoek gedaan naar bidden. Helpt dat wel wanneer iemand anders voor je bid wanneer je ziek bent? Ja en nee. Wanneer je niet weet dat iemand voor je bid, dan werkt het niet. Het werkt alleen, wanneer je daarvan op de hoogte ben.

Visualisatie

Ik heb dit zelf meegemaakt. Het was weliswaar geen bidden maar visualiseren maar het werkte toch. Mijn vader was ziek en heel snel ging hij achteruit. Op een gegeven moment lag hij in een isoleerkamer van het ziekenhuis. Elk virus of bacterie kon voor hem fataal zijn. Hij kon het bed niet meer uit en de dokter zei dat de familie moest komen om afscheid van hem te nemen. Dat zouden zijn laatste dagen zijn geweest.

Samen met mijn moeder deden we aan visualisatie. We spraken vaste tijdstippen en beelden af die we zagen. Ze omschreef voor mij hoe de kamer eruitzag waar hij lag, wat voor een pyjama hij aanhad en op welke plekken wij in onze gedachten naast hem zaten.

Mijn vader wist daarvan. Dit hebben we een paar dagen gedaan. Toen ik vanuit Nederland naar Polen vloog om bij hem te zijn, is hij dezelfde dag nog uit bed gestapt en de volgende dag mocht hij naar huis. Hij stierf pas een half jaar later.

Het kan natuurlijk de grootste onzin zijn maar als je het gelooft dan werkt het wel.

Complementaire zorg

Benaming complementair vind ik meer passend dan alternatief. Uiteindelijk vullen beide geneeswijzen elkaar aan. Graag zou ik als therapeut en patiënt willen dat mensen meer keuze zouden hebben. Reguliere zorg wordt vergoed, alternatieve niet of slechts gedeeltelijk.

Het is niet gek dat de meesten dan voor de reguliere zorg kiezen. Alternatieve zorg kunnen velen niet betalen en daarom wordt die voorbehouden voor welgestelde mensen. Gelijkwaardigheid en keuzevrijheid waar we zo graag naar streven, is in de zorg helaas niet zo regulier.

Vragen?

Ik ben dol op vragen, dus stel ze gerust als reactie op dit artikel. Heb je psychische problemen en wil je daar iets aan doen? Maak een afspraak voor een intakegesprek. Bel 06-20592011 of mail naar info@dpssimply

Maak een afspraak

Neem contact met mij op en maak een afspraak voor een vrijblijvend intakegesprek. Het intakegesprek duurt 60 minuten en kost € 95,00. De meeste zorgverzekeraars vergoeden het vanuit de aanvullende zorgverzekering.

Bel 06-20 59 20 11 of mail naar info@dpssimply.nl 

Ik ben Dagmara Peters – psychosociaal therapeut, coach persoonlijke ontwikkeling en trainer communicatie. Ik help hardwerkende professionals met emotionele problemen, zoals stress, onzekerheid en burn-out om weer grip te krijgen op hun leven. Want als je geen grip hebt op je leven, dan leef je niet, dan word je geleefd.

Ik geloof dat je niet altijd invloed hebt op wat er om je heen gebeurt maar je hebt wel altijd invloed hoe je erop reageert. Ik kan je helpen om regisseur te worden van je leven in plaats van alleen een rol in andermans leven te spelen.

Neem dus contact met mij op en zet de eerste stap naar meer grip op je leven. 

Maak een afspraak voor een intakegesprek.

Ik ben erkend registertherapeut en therapie bij mij wordt vergoed door zorgverzekeraars uit de aanvullende verzekering en je hebt geen verwijsbrief nodig van je huisarts.

DPS Simply
Raphaëlstraat 1
7031 BA Wehl

info@dpssimply.nl

0314-325546
06-20592011

KvK 09170601
btw-id NL002438685B98 

[good-reviews cycle=”fader” ]