Waar zit je aan tafel?

 

Waar zit je aan tafel wanneer je een gesprek voert met je werknemer, collega of klant? Zitten jullie als partners of als tegenstanders? Als tolk heb ik honderden gesprekken gezien en de meeste gesprekspartners zitten als tegenstanders want ze zitten tegenover elkaar met een barrière tussen hen – de tafel.

 

 Gesprekspartners als tegenstanders

Wanneer je tegenover elkaar zit dan voelt het als machtsstrijd – als twee boksers in de ring. Als je naar sportwedstrijden kijkt, dan zie je dat sporters bij de meeste sportdisciplines tegenover elkaar staan of zitten want ze zijn tegenstanders. Wanneer je tegenover je werknemer, collega of klant zit dan voelt het ook zo. Je voelt je benauwd want je krijgt geen ruimte – iemand zit immers tegenover je. Je kunt je blik moeilijk afwenden. Het voelt bijna verplicht om iemand aan te kijken. Je bent gespannen. Denk aan sollicitatiegesprekken, functioneringsgesprekken of gesprekken bij de dokter.

Wat mensen dan onbewust doen om die spanning kwijt te raken – ze draaien met hun zij naar een ander toe, zodat ze meer ruimte krijgen en hun blik ook af kunnen wenden. Dan voelen ze zich meer partners dan tegenstanders maar je hebt nog steeds die barrière tussen jullie – de tafel.

 

Naast elkaar in plaats van tegenover elkaar

Wanneer het voor jou belangrijk is dat mensen met wie je werkt je partners zijn en geen tegenstanders, ga dan naast hen zitten. Mensen die naast elkaar zitten hebben meer het idee dat ze iets samen doen, dat ze gelijkwaardig zijn, dat hun mening telt. Door naast elkaar te zitten schep je een vertrouwensband want partners vertrouwen elkaar, helpen elkaar en willen het beste voor elkaar. Als je een goede relatie met iemand wilt opbouwen die energie geeft en als je samen meer wilt bereiken, behandel dan een ander als een partner en ga naast hem of haar zitten aan dezelfde kant van de tafel of schuin ten opzichte van elkaar in een hoek van 90 graden. Samenwerken met partners is immers veel makkelijker en leuker dan vechten tegen tegenstanders.

 

Vragen?

Ik ben dol op vragen, dus stel ze gerust. Wil je meer weten of een afspraak maken, bel 06-20592011 of mail naar info@dpssimply. Meer over dit onderwerp lees je op de pagina Communicatie Training.