Ben je proactief of reactief?

 

Proactief zijn betekent dat je verantwoordelijk bent voor je eigen leven. Ons leven is namelijk het resultaat van ons gedrag en ons gedrag is het resultaat van onze beslissingen en niet van de omstandigheden. Wanneer je verantwoordelijk bent voor je leven dan kies je bewust.

Proactieve mensen bepalen zelf hoe ze zich voelen. Je hoort ze niet zeggen:

 • Hij heeft mij boos gemaakt.
 • Door haar ben ik verdrietig.

Als je proactief bent, dan kies je zelf je gevoelens. Je laat je stemming niet van het weer afhangen. Je weet wat belangrijk voor je is en daar focus je je op.

Reactieve mensen

Reactieve mensen worden sterk beïnvloed door anderen. Wanneer iemand ze goed behandelt, dan voelen ze zich goed en wanneer slecht, dan slecht. Reactieve mensen schieten vaak in de verdediging en laten door anderen bepalen hoe ze zich voelen. Dit gedrag maakt ze afhankelijk.

Proactieve mensen laten zich leiden door hun waarden en reactieve mensen door hun gevoelens.

Reactieve mensen hoor je zeggen:

– Niemand wil mij helpen …

– Niemand heeft mij gezegd dat …

– Ik heb geen idee hoe …

Reactieve mensen zijn afhankelijk van anderen en hun omgeving en wachten tot er iets is veranderd voordat ze gelukkig kunnen worden:

 • Als ik mijn huis heb afbetaald, dan kan ik minder gaan werken.
 • Als ik een andere baas heb, dan ga ik met plezier naar mijn werk.
 • Als mijn vrouw wat geduldiger wordt, dan zal ik rustiger worden.
 • Als ik deze opleiding heb afgerond, dan zal ik eindelijk doen wat ik wil.

Reactieve mensen hopen dat hun situatie vanzelf verandert en wachten daar vaak op. Ze hopen dat wanneer hun omstandigheden veranderen, ze gelukkig zullen zijn. Maar er is altijd iets in de wereld wat je in de weg kan staan op weg naar het geluk, wanneer je geluk van de buitenwereld afhangt. Je hebt vaak geen invloed op wat er om je heen gebeurt. Het enige waar je invloed op hebt, ben jij.

Zo ben ik nu eenmaal

 

uitspraak betekenis
Zo ben ik nu eenmaal. Ik kan daar niets aan doen.
Hij maakt mij verdrietig. IK ben niet verantwoordelijk voor mijn gevoelens. Anderen hebben daar controle over.
Als mijn kinderen gehoorzamer waren … Het gedrag van anderen beperkt mijn effectiviteit.
Ik moet dit doen. Andere mensen en omstandigheden dwingen me dit te doen. Ik ben niet vrij om te kiezen wat ik doe.

Wanneer dit jouw gedachten en uitspraken zijn, dan schuif je je verantwoordelijkheid van je af. Je beperkt jezelf en laat je de vrijheid ontnemen. Je bent dan niet vrij om te kiezen en je bent alleen het product van andere mensen en omstandigheden.

Het ergste van een reactieve uitspraak is dat het vaak een self-fulfilling prophecy is.

Het verschil – reactief en proactief

 

reactief = afhankelijk proactief = onafhankelijk
Zo ben ik nu eenmaal. Ik kan het ook anders aanpakken.
Ik kan er niets aan doen. Even kijken wat voor alternatieven er zijn.
Hij maakt mij verdrietig. Ik bepaal zelf mijn gevoelens.
Ik kan niet. Ik kan kiezen.
Ik moet … Ik wil …
Als maar … Dat ga ik doen.

Reactieve mensen richten zich in eerste instantie op problemen in hun omgeving en op omstandigheden waar ze niets aan kunnen doen. Ze beschuldigen anderen en voelen zich steeds meer slachtoffer.

Problemen

Er zijn drie gebieden in je leven waar problemen kunnen optreden:

 • jijzelf
 • anderen
 • hogere macht 

Jij bent de enige persoon waar je echt invloed op hebt. Dat noemen we directe invloed. Je kunt direct je eigen gedrag beïnvloeden.

Je hebt geen directe invloed op anderen. Alleen door jouw gedrag te veranderen kun je anderen indirect beïnvloeden.

Op hogere macht heeft niemand invloed. Je kunt er bijvoorbeeld niets aan doen dat het regent.

Het belangrijkste is om in eerste instantie te bepalen tot welk gebied jouw probleem behoort voordat je je reactie kiest.

Het initiatief nemen

Je kunt zelf kiezen hoe je in een bepaalde situatie reageert. Wanneer je kiest, schep je je eigen leven. Vaak kennen we echter weinig alternatieven hoe we kunnen reageren. De meesten kennen er maar drie:

 1. argumenteren
 2. vechten
 3. vluchten

Wanneer je alleen drie reactiemogelijkheden hebt dan ben je er snel doorheen. Ze zijn als een waaier met maar drie kleuren: zwart, wit en grijs. Er zijn echter veel meer mogelijkheden hoe je op anderen en de situaties kunt reageren, zoals meevoelen, begrip tonen, complimenteren, geduld hebben, aardig zijn etc. Mensen vechten of vluchten wanneer ze zich bedreigd voelen. Wanneer je meer bezig bent met een ander dan met jezelf, zul je indirect meer invloed op anderen kunnen uitoefenen. Jouw reactie beïnvloedt de situatie.

Reactief zijn is makkelijk

 Het is veel makkelijker om reactief te zijn en geen verantwoordelijkheid te nemen voor je leven. Wanneer je wel de verantwoordelijkheid neemt dan betekent dat dat je zelf verantwoordelijk bent voor hoe je leven eruitziet. Dat betekent dat je verantwoordelijk bent voor hoe je je voelt, hoe je reageert en wat voor relaties je hebt met anderen. Het valt niet mee om te zeggen: Ik ben ervoor verantwoordelijk. Daar is grote moed voor nodig.

Vragen?

Ik ben dol op vragen, dus stel ze gerust. Wil je meer weten of een afspraak maken voor een consult, bel 06-20592011 of mail naar info@dpssimply

Ik ben Dagmara Peters – psychosociaal therapeut, coach persoonlijke ontwikkeling en trainer communicatie. Ik help hardwerkende professionals met emotionele problemen, zoals stress, onzekerheid en burn-out om weer grip te krijgen op hun leven. Want als je geen grip hebt op je leven, dan leef je niet, dan word je geleefd.

Ik geloof dat je niet altijd invloed hebt op wat er om je heen gebeurt maar je hebt wel altijd invloed hoe je erop reageert. Ik kan je helpen om regisseur te worden van je leven in plaats van alleen een rol in andermans leven te spelen.

Neem dus contact met mij op en zet de eerste stap naar meer grip op je leven. 

Maak een afspraak voor een intakegesprek.

Ik ben erkend registertherapeut en therapie bij mij wordt vergoed door zorgverzekeraars uit de aanvullende verzekering en je hebt geen verwijsbrief nodig van je huisarts.

Maak een afspraak

Neem contact met mij op en maak een afspraak voor een vrijblijvend intakegesprek. Het intakegesprek duurt 60 minuten en kost € 95,00. De meeste zorgverzekeraars vergoeden het vanuit de aanvullende zorgverzekering.

Bel 06-20 59 20 11 of mail naar info@dpssimply.nl 

Zo ga je met moeilijke emoties om zodat ze je niet overweldigen

Zo ga je met moeilijke emoties om zodat ze je niet overweldigen

Zich verzetten tegen moeilijke emoties Veel mensen willen geen moeilijke emoties voelen. Wanneer ze boosheid, angst of verdriet voelen, verzetten ze zich daartegen. Het hebben van moeilijke emoties is niet per se negatief. We lijden pas wanneer we ons tegen de pijn...

Hoe zelfkritiek tot stress leidt en zelfcompassie tot verbondenheid

Hoe zelfkritiek tot stress leidt en zelfcompassie tot verbondenheid

Wat is zelfkritiek? Zelfkritiek is het gevecht met jezelf. Het is een automatische reactie op tegenslagen. Waarom zijn we zo gehecht aan zelfkritiek? We geloven dat zelfkritiek nodig is om onszelf te motiveren. Zelfkritiek geeft ons het idee dat we controle hebben...

DPS Simply
Raphaëlstraat 1
7031 BA Wehl

info@dpssimply.nl

0314-325546
06-20592011

KvK 09170601
btw-id NL002438685B98 

5/5
Dagmara is such a unique therapist and coach! Her warm personality, knowledge and experience make you open up and give you the opportunity to take both your professional and private life to the next level. Definitely worth a try!
5/5
Ik heb workshop communicatie – gesprekstechnieken gevolgd. Ik vond dit een fijne workshop. Er was voldoende ruimte voor eigen inbreng en de theorie was goed uitgelegd. De sfeer was ook fijn – ontspannen en veilig. Ik heb geleerd hoe je in het belang van een ander kunt handelen en niet zo zeer met jezelf bezig zijn. Ik kijk uit naar de vervolgworkshop want het was leerzaam en ik gebruik het in de praktijk.
5/2
Het leven bestaat uit communicatie en beter communiceren is een belangrijk doel. Ik ben me nu meer bewust hoe ik moet spiegelen, vragen stellen en aandacht geven om een echte relatie op te bouwen. Aan deze workshop heb ik een toolbox overgehouden om mee te oefenen, mooie ervaringen en nieuwe contacten met mensen die ook openstaan voor verandering en verbetering. De workshop was top met de voorbeelden uit de praktijk.
5/5
Je bent een motiverend en inspirerend persoon. Heel fijn om naar te kijken en naar te luisteren. Ik vind dat je het heel goed doet. In heel weinig tijd deel je zoveel kostbare informatie mee. Dank je wel dat je zoveel kennis en jouw ervaringen met ons wilde delen.
5/5
Heb erg veel aan deze werkshop gehad, erg duidelijk en met veel passie gegeven door een heel prettig persoon! Veel nieuwe inzichten gekregen, en dagelijks toepasbaar privé en zakelijk. Wil je jezelf ontwikkelen, dan zeker een aanrader.
5/5
Erg prettige sfeer en zeer vakkundig. Ga vooral zo door Dagmara! Bedankt voor al je hulp!
5/5
Prettige gesprekken waar ik nieuwe inzichten heb gekregen.
5/5
Heel toegankelijk, de 'kijker'/'cursist' identificeert zich heel gemakkelijk met je. Ik wil je heel hartelijk bedanken voor alle inzichten, tips &trucs, tools. En last but not least, voor de positieve energie die je aan me over hebt gedragen. Bedankt!
5/5
Dagmara, je hebt mij weer geholpen. Dank je wel voor nieuwe inzichten. Niet alleen ik merkte dat er iets aan mij was veranderd maar ook mensen om me heen is dat opgevallen.
5/5
Gesprekken met Dagmara zijn aan te raden, zij helpt de juiste keuzes te maken door je te begeleiden en te leren hoe je met jezelf om kan gaan. Een aanrader!
Dagmara Peters

Krijg grip op je leven met de gratis tools!

Je bent hier omdat je op zoek bent naar antwoorden en ik heb geen kant-en-klare antwoorden maar wel 5 tools voor meer grip op je leven:

1. audio oefening 'Rustiger in 10 min.'

2. video les 'Boost je energieniveau.'

3. video les '10 fouten waardoor jullie niet meer met elkaar praten.'

4. zelfanalyse 'Leer jezelf kennen in 5 stappen.'

5. 20 tips voor het omgaan met hoogsensitiviteit + test

MELD JE DUS AAN!

Privacy Policy

Kijk nog even in je mail- of spambox om je aanmelding te bevestigen!