Ben je proactief of reactief?

 

Proactief zijn betekent dat je verantwoordelijk bent voor je eigen leven. Ons leven is namelijk het resultaat van ons gedrag en ons gedrag is het resultaat van onze beslissingen en niet van de omstandigheden. Wanneer je verantwoordelijk bent voor je leven dan kies je bewust.

Proactieve mensen bepalen zelf hoe ze zich voelen. Je hoort ze niet zeggen:

 • Hij heeft mij boos gemaakt.
 • Door haar ben ik verdrietig.

Als je proactief bent, dan kies je zelf je gevoelens. Je laat je stemming niet van het weer afhangen. Je weet wat belangrijk voor je is en daar focus je je op.

Reactieve mensen

Reactieve mensen worden sterk beïnvloed door anderen. Wanneer iemand ze goed behandelt, dan voelen ze zich goed en wanneer slecht, dan slecht. Reactieve mensen schieten vaak in de verdediging en laten door anderen bepalen hoe ze zich voelen. Dit gedrag maakt ze afhankelijk.

Proactieve mensen laten zich leiden door hun waarden en reactieve mensen door hun gevoelens.

Reactieve mensen hoor je zeggen:

– Niemand wil mij helpen …

– Niemand heeft mij gezegd dat …

– Ik heb geen idee hoe …

Reactieve mensen zijn afhankelijk van anderen en hun omgeving en wachten tot er iets is veranderd voordat ze gelukkig kunnen worden:

 • Als ik mijn huis heb afbetaald, dan kan ik minder gaan werken.
 • Als ik een andere baas heb, dan ga ik met plezier naar mijn werk.
 • Als mijn vrouw wat geduldiger wordt, dan zal ik rustiger worden.
 • Als ik deze opleiding heb afgerond, dan zal ik eindelijk doen wat ik wil.

Reactieve mensen hopen dat hun situatie vanzelf verandert en wachten daar vaak op. Ze hopen dat wanneer hun omstandigheden veranderen, ze gelukkig zullen zijn. Maar er is altijd iets in de wereld wat je in de weg kan staan op weg naar het geluk, wanneer je geluk van de buitenwereld afhangt. Je hebt vaak geen invloed op wat er om je heen gebeurt. Het enige waar je invloed op hebt, ben jij.

Zo ben ik nu eenmaal

 

uitspraak betekenis
Zo ben ik nu eenmaal. Ik kan daar niets aan doen.
Hij maakt mij verdrietig. IK ben niet verantwoordelijk voor mijn gevoelens. Anderen hebben daar controle over.
Als mijn kinderen gehoorzamer waren … Het gedrag van anderen beperkt mijn effectiviteit.
Ik moet dit doen. Andere mensen en omstandigheden dwingen me dit te doen. Ik ben niet vrij om te kiezen wat ik doe.

Wanneer dit jouw gedachten en uitspraken zijn, dan schuif je je verantwoordelijkheid van je af. Je beperkt jezelf en laat je de vrijheid ontnemen. Je bent dan niet vrij om te kiezen en je bent alleen het product van andere mensen en omstandigheden.

Het ergste van een reactieve uitspraak is dat het vaak een self-fulfilling prophecy is.

Het verschil – reactief en proactief

 

reactief = afhankelijk proactief = onafhankelijk
Zo ben ik nu eenmaal. Ik kan het ook anders aanpakken.
Ik kan er niets aan doen. Even kijken wat voor alternatieven er zijn.
Hij maakt mij verdrietig. Ik bepaal zelf mijn gevoelens.
Ik kan niet. Ik kan kiezen.
Ik moet … Ik wil …
Als maar … Dat ga ik doen.

Reactieve mensen richten zich in eerste instantie op problemen in hun omgeving en op omstandigheden waar ze niets aan kunnen doen. Ze beschuldigen anderen en voelen zich steeds meer slachtoffer.

Problemen

Er zijn drie gebieden in je leven waar problemen kunnen optreden:

 • jijzelf
 • anderen
 • hogere macht 

Jij bent de enige persoon waar je echt invloed op hebt. Dat noemen we directe invloed. Je kunt direct je eigen gedrag beïnvloeden.

Je hebt geen directe invloed op anderen. Alleen door jouw gedrag te veranderen kun je anderen indirect beïnvloeden.

Op hogere macht heeft niemand invloed. Je kunt er bijvoorbeeld niets aan doen dat het regent.

Het belangrijkste is om in eerste instantie te bepalen tot welk gebied jouw probleem behoort voordat je je reactie kiest.

Het initiatief nemen

Je kunt zelf kiezen hoe je in een bepaalde situatie reageert. Wanneer je kiest, schep je je eigen leven. Vaak kennen we echter weinig alternatieven hoe we kunnen reageren. De meesten kennen er maar drie:

 1. argumenteren
 2. vechten
 3. vluchten

Wanneer je alleen drie reactiemogelijkheden hebt dan ben je er snel doorheen. Ze zijn als een waaier met maar drie kleuren: zwart, wit en grijs. Er zijn echter veel meer mogelijkheden hoe je op anderen en de situaties kunt reageren, zoals meevoelen, begrip tonen, complimenteren, geduld hebben, aardig zijn etc. Mensen vechten of vluchten wanneer ze zich bedreigd voelen. Wanneer je meer bezig bent met een ander dan met jezelf, zul je indirect meer invloed op anderen kunnen uitoefenen. Jouw reactie beïnvloedt de situatie.

Reactief zijn is makkelijk

 Het is veel makkelijker om reactief te zijn en geen verantwoordelijkheid te nemen voor je leven. Wanneer je wel de verantwoordelijkheid neemt dan betekent dat dat je zelf verantwoordelijk bent voor hoe je leven eruitziet. Dat betekent dat je verantwoordelijk bent voor hoe je je voelt, hoe je reageert en wat voor relaties je hebt met anderen. Het valt niet mee om te zeggen: Ik ben ervoor verantwoordelijk. Daar is grote moed voor nodig.

Vragen?

Ik ben dol op vragen, dus stel ze gerust. Wil je meer weten of een afspraak maken voor een consult, bel 06-20592011 of mail naar info@dpssimply

Ik ben Dagmara Peters – psychosociaal therapeut, coach persoonlijke ontwikkeling en trainer communicatie. Ik help hardwerkende professionals met emotionele problemen, zoals stress, onzekerheid en burn-out om weer grip te krijgen op hun leven. Want als je geen grip hebt op je leven, dan leef je niet, dan word je geleefd.

Ik geloof dat je niet altijd invloed hebt op wat er om je heen gebeurt maar je hebt wel altijd invloed hoe je erop reageert. Ik kan je helpen om regisseur te worden van je leven in plaats van alleen een rol in andermans leven te spelen.

Neem dus contact met mij op en zet de eerste stap naar meer grip op je leven.

Maak een afspraak voor een intakegesprek.

Ik ben erkend registertherapeut en therapie bij mij wordt vergoed door zorgverzekeraars uit de aanvullende verzekering en je hebt geen verwijsbrief nodig van je huisarts.

hoe word ik rustiger in 10 minuten audio oefening meditatie mindfulness

Neem contact met mij op en maak een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek.

Dit gesprek duurt 20 minuten, is telefonisch en vrijblijvend.  

Bel 06-20 59 20 11 of mail naar info@dpssimply.nl