Angst overwinnen = persoonlijke ontwikkeling en succes

Angst overwinnen is cruciaal als het gaat om persoonlijke ontwikkeling en succes. Wanneer je geen ‘nee’ durft te zeggen, geen grenzen stelt en conflicten vermijdt, heb je waarschijnlijk last van angst. Daardoor mis je kansen, ontwikkel je je niet en word je geleefd.

Angst voelen we allemaal en het is normaal om bang te zijn. Maar wanneer angst ons beheerst, verliezen we controle. Als gevolg daarvan doen we alleen wat anderen van ons willen en nemen we geen eigen beslissingen. Daardoor raken we gefrustreerd, verliezen we ons zelfvertrouwen en voelen we ons ongelukkig.

 

hoe word ik rustiger in 10 minuten audio oefening meditatie mindfulness

Wat is de functie van angst?

Angst wil ons waarschuwen en beschermen voor verlies. Bijvoorbeeld verlies van gezondheid, goede relaties of veiligheid.

De belangrijkste functie van angst is dus voorkomen dat onze situatie slechter wordt. 

angst 

houdt

persoonlijke ontwikkeling

tegen 

Daarom zorgt angst ervoor dat we binnen onze vertrouwde comfortzone blijven. Toch is dat niet altijd verstandig.

Wanneer we ons willen ontwikkelen, is het betreden van de fearzone een must.

 

Wat niet werkt bij het overwinnen van angst

Positief denken

Positief denken werkt niet. De reden daarvan is dat angst zich in een ander deel van de hersenen bevindt dan ons denkvermogen. En namelijk in het reptielenbrein. Ons denkvermogen zit in het moderne mensenbrein.

Het reptielenbrein begrijpt geen taal en zal dus ook niet reageren op positief denken of affirmaties. Het reptielenbrein reageert alleen op wat het kent en gewend is. Meer daarover later.

Angst negeren

Het negeren van angst versterkt het alleen maar. Angst is een emotie en emoties hebben slechts twee dingen nodig: herkenning en erkenning.

Het negeren van angst helpt niet om het te overwinnen. Emoties zijn als golven. Ze komen en ze gaan. Door ertegen te vechten worden ze alleen maar groter en sterker. Dat geldt ook voor angst.

Angst vermijden

Door situaties te vermijden die ons bang maken, wordt onze angst alleen maar groter. Als gevolg daarvan worden we banger en verliezen we ons zelfvertrouwen. Daarmee leveren we ons zelf een bewijs aan dat we het niet kunnen.

Hoe overwin ik angst?

1. Herken de angst en benoem hem

Herken dat je angst ervaart. Vaak zeggen we tegen onszelf “Ik ben bang.” Met deze uitspraak identificeren we ons met de angst. Daardoor neemt de angst de controle over.

In plaats van “Ik ben bang”, kunnen we beter zeggen: “Ik ervaar angst.” “Ik ervaar spanning.” “Ik ervaar stress.” Daarmee koppelen we ons los van de angst. Als gevolg daarvan is angst alleen een tijdelijke ervaring en geen onderdeel van onze persoonlijkheid.

Lees ook:

Zelfcompassie voor minder zelfkritiek en meer vriendelijkheid voor jezelf

2. Laat de angst toe

Dit klinkt vast angstaanjagend maar we moeten angst toelaten. We kunnen angst niet overwinnen wanneer we hem niet willen voelen. Daarom is het voelen cruciaal. Het is niet prettig maar wel noodzakelijk.

Door angst toe te laten en te observeren, raken we daarmee bekend. Wat we kennen beangstigt ons niet meer. Bovendien leren we daarmee de angst beheersen.

Meld je aan voor mijn wekelijkse tips & tools voor meer grip op je leven en krijg direct toegang tot 20 tips ‘Lekkerder in je vel zonder therapie of pillen.’

hoe word ik rustiger in 10 minuten audio oefening meditatie mindfulness

3. Krachthouding

Neem een krachthouding aan: schouders naar achteren, rug recht, beide voeten stabiel op de grond, armen in de zij, kin omhoog.

Krachthouding beïnvloedt de hormoonproductie in ons lichaam. Door de krachthouding aan te nemen en deze 2 tot 5 minuten vast te houden, wordt het assertiviteitshormoon in ons lichaam geproduceerd. Dit hormoon heet testosteron en het vergroot ons zelfvertrouwen.

Lees ook:

Omgaan met je innerlijke criticus.

TIPS

omgaan met je innerlijke criticus

4. Ademhaling

Angst zit in het reptielenbrein. Daardoor is het belangrijk om middelen te gebruiken die het reptielenbrein kent en waar het naar luistert. Dat middel is ademhaling. Onze ademhaling bepaalt namelijk of we ons angstig of rustig voelen.

Door de ademhaling aan te passen, vermindert angst. De juiste ademhaling is vanuit je buik, niet te diep en niet te snel, maximaal 6 tot 10 keer per minuut.

Alles over de juiste ademhaling lees je in het onderstaande artikel.

5. Daag je gedachten uit

Nu je je reptielenbrein hebt gekalmeerd, kun je pas je gedachten gaan uitdagen. Want nu pas word je mensenbrein met zijn denkvermogen ingeschakeld. Angst schakelt deze functie namelijk uit.

Hoe je je gedachten kunt uitdagen, lees je in het onderstaande artikel.

 

6. Leer communiceren

We willen anderen niet kwetsen en teleurstellen. We willen niet dat ze denken dat we egoïstisch zijn. We willen de goede vrede bewaren. Daarom doen we wat anderen willen en cijferen we ons weg.

Maar stel dat je je mening en grenzen zou kunnen aangeven zonder anderen te kwetsen? Stel dat je jezelf zou mogen zijn zonder dat anderen jou verlaten? Relatiebreuk is onze grootste angst. Daarom is leren communiceren zo belangrijk.

Hoe je dat doet, lees je in het onderstaande artikel.

7. Doe waar je bang voor bent

De laatste stap is actie. Door actie te ondernemen, leveren we ons bewijzen aan dat we het durven. Dat is een heel belangrijke stap. We krijgen namelijk niet meer zelfvertrouwen door te voelen of te denken, maar door te doen. Dus actie is cruciaal.

Hoe je actie onderneemt om een mislukking te voorkomen, lees je in het onderstaande artikel. 

 

Het resultaat van angst overwinnen

Het resultaat van angst overwinnen is:

  • Je bent jezelf en je hoeft je niet te bewijzen
  • Je voelt je krachtig want jij bent de baas over je angst
  • Je durft en onderneemt meer waardoor je meer bereikt
  • Je ontwikkelt je als persoon en je leert nieuwe vaardigheden
  • Je maakt gebruik van kansen die zich aanbieden in plaats van je hoofd in het zand te steken
  • Je hebt een betere relatie met jezelf en met anderen
  • Je hebt meer zelfvertrouwen en dat straal je uit
  • Mensen hebben meer respect voor je en nemen je serieus

Wanneer we angst weten te overwinnen worden we veerkrachtiger en zelfverzekerder. En de enige manier om angst te overwinnen is door te doen waar je bang voor bent. Want als je doet waar je bang voor bent, verdwijnt de angst. Ik wens je heel veel succes.

De enige manier om angst te overwinnen is door te doen waar je bang voor bent.

hoe word ik rustiger in 10 minuten audio oefening meditatie mindfulness

Wil je ook je angst overwinnen en meer zelfvertrouwen krijgen, zodat je durft te doen waar je nu bang voor bent? Meld je dan aan voor een kortdurende psychosociale therapie of coaching persoonlijke ontwikkeling en krijg uiteindelijk meer grip op je leven. 

Je hoeft niet meteen te beslissen. Neem contact met mij op en maak eerst een afsprak voor een kosteloos intakegesprek.

Neem contact met mij op en maak een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek.

Dit gesprek duurt 20 minuten, is telefonisch en vrijblijvend.  

Bel 06-20 59 20 11 of mail naar info@dpssimply.nl 

Ik ben Dagmara Peters en ik help mensen grip te krijgen op hun leven.

Ik ben erkend psychosociaal therapeut voor stress, overspannenheid, burn-out, relatie- en communicatieproblemen, coach persoonlijke ontwikkeling en persoonlijk leiderschap en trainer communicatie en gesprekstechnieken.

Ik geloof dat als je ergens niet naar kunt kijken, dan moet je daar iets aan doen. We hebben niet altijd invloed op wat er om ons heen gebeurt maar we hebben altijd invloed op hoe we daarop reageren.

Misschien voel je je ook soms onzeker en bang, en je weet niet hoe je die angst moet overwinnen. Ik kan je erbij helpen. Neem contact met mij op en zet de eerste stap naar meer grip op je leven.

Ik ben erkend registertherapeut en therapie bij mij wordt vergoed door zorgverzekeraars uit de aanvullende verzekering, je hebt geen verwijsbrief nodig van je huisarts en je eigen risico blijft intact. Er zijn geen wachtlijsten en je kunt ook ’s avonds bij mij terecht.

tips

voor meer rust, energie, een betere relatie

en meer grip op je leven