Waarom wil je je relatie verbeteren?

Je wilt je relatie verbeteren omdat je wilt redden wat jullie tot nu toe hebben opgebouwd. Uit elkaar gaan zou veel meer schade aanrichten. Het huis verkopen, het vermogen en vrienden verdelen, de omgangsregeling en het ouderschapsplan maken, een mediator of zelfs een advocaat inschakelen. Bovendien zou je het aan je familie moeten vertellen.

Zo erg is het toch niet

Soms denk je dat het wel meevalt. Jullie maken toch geen knallende ruzies. Al zou je dat weleens willen. Uitschreeuwen wat je van binnen voelt. Recht door zee vertellen wat je pijn doet. Toch denk je dat je partner niet zou luisteren. Tijdens de relatietherapie leren jullie gevoelens uitspreken en naar elkaar luisteren.

Hij luistert nooit

Hij luistert niet. Hij toont geen interesse. Ook sta je in je nieuwe outfit voor zijn neus valt hem niets op. Hij vraagt niet wat je nodig hebt en is alleen bezig met zijn eigen dingen. Thuis zit hij met de neus in zijn telefoon. Hij komt sowieso laat want hij moet zogenaamd veel werken. Je weet het beter. Hij wil gewoon niet thuiskomen. Is dit de relatie die je wilt?

Je weet wat hij wil

Jullie kennen elkaar al zo lang dat je denkt te weten wat hij nodig heeft. Je zorgt voor de warme maaltijd wanneer hij thuiskomt. Je houdt het huis schoon en doet boodschappen. Je weet wanneer zijn familieleden jarig zijn en je herinnert hem eraan. Administratieve dingen regel jij ook want hij heeft daar zo een hekel aan. Jouw relatie is een goed functionerend bedrijf. De vraag is alleen of je een relatie bent aangegaan om een bedrijf te runnen?

Relatie als bedrijf

Praktische dingen zijn prima geregeld. Jullie relatie ziet eruit als een goed werkend bedrijf. Jullie zijn twee zakenpartner met ieder zijn takenpakket. Je bent je taken aan het afvinken zonder enige voldoening. Een goed gesprek, een knuffel en begrip voor jouw gevoelens ontbreken. Er is geen emotionele intimiteit binnen jullie relatie.

Kop in het zand steken

Misschien heb je al geprobeerd om hem te laten voelen wat jij voelt. Je negeert hem zoals hij jou negeert. Je hebt een hekel aan ruzies dus je schreeuwt liever niet. Wel ontplof je wanneer het jou te veel wordt maar daar schaam je je voor. Wat je ook doet, maakt het geen indruk. Uiteindelijk steek je de kop in het zand. Dit is het laatste moment om relatietherapie in te zetten.

Relatie als een boom

De relatie is als een boom – die leeft en heeft zijn behoeften.

De relatie heeft net als een boom drie elementen nodig om te leven.

Wil je je relatie verbeteren, geef de boom der liefde: aarde, water en licht.

Aarde

Aarde staat voor stabiliteit. De boom heeft aarde nodig om stabiel te staan en weerstand te bieden tegen zware windstoten. Vertrouwen zorgt voor stabiliteit binnen de relatie en geeft het gevoel van verbinding. Vertrouwen is de basis binnen de relatie. De relatie verbeter je als eerste door aan het vertrouwen te werken.

Vertrouwen verbetert de relatie

Vertrouwen binnen de relatie betekent dat je er voor elkaar bent en op elkaar kunt rekenen.

 • Ben je er voor mij als ik je nodig heb?
 • Kan ik ook in moeilijke tijden op jouw steun en zorg rekenen?
 • Kan onze relatie een kleine of een grote storm doorstaan?

Bied daarom je partner hulp, begrip, ondersteuning, troost en gezelschap.

 • Wanneer ze met een lekke band langs de weg staat. Wie is de eerste die ze belt?
 • Wanneer ze een rotdag heeft gehad op het werk. Wie kan ze dat vertellen?
 • Wanneer ze ‘nee’ zegt tegen jullie kind. Steun jij haar daarin?

Het vertrouwen binnen de relatie maakt van twee mensen een hecht en goed samenwerkend team. Het vertrouwen geeft het gevoel van verbinding die de basis is van een stabiele relatie. Voor de emotionele intimiteit heb je vertrouwen nodig.

Gebrek aan vertrouwen binnen de relatie

Elkaar vermijden, niet praten met elkaar en elkaar niet steunen is dodelijk voor het vertrouwen.

Bovendien zal elke leugen het vertrouwen ondermijnen.

Vertel daarom de waarheid zelfs wanneer die pijn doet.

Wanneer het vertrouwen goed zit, ben je in staat om je vrij uit te drukken. Dat komt omdat:

 • Je hebt vertrouwen dat de ander er voor je is en openstaat voor je gedachten, gevoelens, behoeften en pijn.
 • Je hebt vertrouwen dat de ander zal doen wat in zijn macht ligt om jou te helpen.
 • Beide partners realiseren zich dat sterke gevoelens, gedachten en gedrag vaak hun oorsprong hebben in het verleden en aangepakt moeten worden.

Water

Water is het volgende element dat onze boom – relatie nodig heeft om te leven. Het water staat voor emotionele intimiteit. Te weinig emotionele intimiteit en de relatie droogt op.

Emotionele intimiteit binnen de relatie betekent:

 • Over je gevoelens praten
 • Je kwetsbaar opstellen
 • Begrijpen wat je partner bedoelt
 • Tijd nemen om echt naar elkaar te luisteren
 • Geraakt worden door de emoties van je partner

Praten over wat je voelt is een belangrijk onderdeel van het dagelijks leven. Als je dat niet doet, dan ontbreekt de emotionele intimiteit. Zonder gesprekken over gevoelens zijn jullie zakenpartners die een bedrijf runnen.

Licht

De boom heeft ook licht nodig om te groeien. Licht voor de relatie betekent ontwikkeling en bewustwording. Je bent je er bewust van wat van jouw gedachten, gevoelens en gedrag bij het heden en wat bij het verleden hoort.

Wanneer jouw reactie te heftig is en niet proportioneel tot de situatie hier en nu dan heb je waarschijnlijk onverwerkte issues uit het verleden. Het verleden kan je relatie verpesten. Daarom is het belangrijk om gedurende de relatietherapie ook individueel te werken aan eigen problemen.

Veel van wat je denkt, voelt en ziet in het hier en nu heeft niets met je partner te maken maar met je verleden. Wil je je relatie verbeteren, werk dan aan je verleden.

Relatietherapie om je relatie te verbeteren

Kom je er zelf niet uit? Relatietherapie kan je helpen om je relatie te verbeteren. Het belangrijkste doel van de relatietherapie is leren communiceren. Je leert hoe je je gedachten en gevoelens op een veilige en respectvolle manier kunt uiten. Je leert ook hoe je op gedachten en gevoelens van je partner moet reageren zodat ook hij/zij zich veilig voelt. Relatietherapie is geen zweverig gedoe. Het is niets anders dat een communicatietraining voor stellen. Neem contact met mij op en maak een afspraak voor een intakegesprek.

Vragen?

 

Ik ben dol op vragen, dus stel ze gerust.  Wil je je relatie ook verbeteren? Meld je aan voor relatietherapie. Neem contact met mij op.

Maak een afspraak

Neem contact met mij op en maak een afspraak voor een vrijblijvend intakegesprek voor therapie of coaching. De meeste zorgverzekeraars vergoeden psychosociale therapie vanuit de aanvullende zorgverzekering. Coaching en relatietherapie worden helaas niet vergoed.

Bel 06-20 59 20 11 of mail naar info@dpssimply.nl 

[good-reviews cycle=”fader” ]

Ik ben Dagmara Peters – psychosociaal therapeut voor stress, overspannenheid, burn-out, relatie- en communicatieproblemen, coach persoonlijke ontwikkeling en persoonlijk leiderschap en trainer communicatie, gesprekstechnieken en beïnvloeding.

Ik help jongvolwassenen tussen 20 en 30 jaar met een druk hoofd en rusteloze 40-tigers met een druk gezinsleven.

Ik geloof dat je niet altijd invloed hebt op wat er om je heen gebeurt maar je hebt wel altijd invloed hoe je erop reageert. Ik kan je helpen om regisseur te worden van je leven in plaats van alleen een rol in andermans leven te spelen.

Neem dus contact met mij op en zet de eerste stap naar meer grip op je leven.

Ik ben erkend registertherapeut en therapie bij mij wordt vergoed door zorgverzekeraars uit de aanvullende verzekering, je hebt geen verwijsbrief nodig van je huisarts en je eigen risico blijft intact.

Lees ook:

DPS Simply
Raphaëlstraat 1
7031 BA Wehl
info@dpssimply.nl

0314-325546
06-20592011

KvK 09170601
btw-id NL002438685B98

[good-reviews cycle=”fader” ]