Wat is stress?

Tegenwoordig lijkt het alsof stress een synoniem is geworden voor een succesvol leven, want ik heb stress, dus ik heb succes. Maar wat we vaak niet weten is dat stress gewoon een modewoord is voor angst, want als je zegt:

Het lukt me niet. – dan ben je bang dat het je niet lukt.

Ik haal die deadline niet. – dan ben je bang dat je die deadline niet haalt.

Stress is gewoon angst.

Stressvolle gedachten

Mensen die last hebben van stress denken vaak dat anderen daar verantwoordelijk voor zijn, maar als je goed kijkt naar je gedachten dan blijkt dat je vooral bezig bent met jezelf:

Ik kan het niet.

Ik hou het niet meer vol.

Ik haal die deadline niet.

Ik ben zo moe.

Ik, ik, ik, ik, ik.

Controle is als nitroglycerine

Het is een heel goed teken wanneer je gedachten met ‘ik’ beginnen want dat betekent dat je controle hebt over je gedachten. Controle is een heel sterk middel. Controle is als nitroglycerine. Nitroglycerine wordt gebruikt in de tabletjes voor onder de tong voor de hartpatiënten om een hartaanval te voorkomen. Maar nitroglycerine is één van de krachtigste springstoffen die we kennen, heel onstabiel en kan exploderen bij een klein stootje. Nitroglycerine is dus uiterst onvoorspelbaar.

 

Het beste medicijn tegen stress

Tegenwoordig wordt veel gezegd dat je juist controle moet loslaten, dat je dingen moet accepteren. Ik ben volgens mij de enige gek die verkondigt dat je juist controle moet nemen want volgens mij is controle het beste medicijn tegen stress. Het is wel belangrijk om controle met mate te gebruiken, dus niet als springstof zodat jij en iedereen om je heen explodeert maar als een tabletje onder de tong dat het leven kan redden.

 

Vragen?

Ik ben dol op vragen, dus stel ze gerust. Wil je meer weten of een afspraak maken voor een consult, bel 06-20592011 of mail naar info@dpssimply. Meer over dit onderwerp lees je op de pagina Stressmanagement.

hoe word ik rustiger in 10 minuten audio oefening meditatie mindfulness

Neem contact met mij op en maak een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek.

Dit gesprek duurt 20 minuten, is telefonisch en vrijblijvend.  

Bel 06-20 59 20 11 of mail naar info@dpssimply.nl