Het-niet-hoeven-gevoel

Waarom ga je op vakantie? Je werkt er het hele jaar hard voor en vervolgens geef je daar een hoop geld aan uit. En weet je eigenlijk waar je al dat geld aan uitgeeft? Wat je koopt, is geen vakantie. Je koopt ‘het-niet-hoeven-gevoel’. 

Moeten

Ons dagelijks leven staat in het teken van ‘moeten’. Ik moet om 6 uur opstaan, ik moet ontbijten, ik moet op tijd op mijn werk zijn, ik moet e-mails checken, ik moet e-mails schrijven, ik moet mensen bellen, ik moet een afspraak maken, ik moet, ik moet, ik moet …

Moeten maakt gek

Albert Ellis heeft een goed boek geschreven “Moeten maakt gek”. Als je het nog niet hebt gelezen, is het zeker een aanrader voor op de vakantie. Maar wat maakt dat we zo gestrest raken door het woord ‘moeten’?

Woorden hebben kracht

Woorden hebben veel kracht. Er is een onderzoek geweest naar woorden en wat bleek: volkeren die geen woord hebben voor een bepaald gevoel, bijv. ‘zich vervelen’, kunnen zich ook niet vervelen. Om iets te kunnen voelen, heb je daar eerst een woord voor nodig. 

Wanneer je nu ‘ik ben geïrriteerd’ en ‘ik ben woedend’ met elkaar vergelijkt, merk je een verschil? Spreek het uit, probeer het je voor te stellen en voelen wat voor verschil één woord kan maken. 

Moeten is dwang

Maar nu terug naar ‘moeten’. ‘Moeten’ impliceert dwang en dwang is niet fijn. Dwang roept weerstand op. Daardoor zijn mensen die veel ‘moeten’ gebruiken vaak moe. Wanneer je continu moet doen, wat je niet wilt, kost het veel energie.

Wanneer je ‘moeten’ gebruikt, geef je je onderbewustzijn een signaal, dat je geen controle hebt. Je hebt het niet in de hand, je hebt er geen grip op, dit is niet je initiatief, je bent machteloos en je moet het van een ander. Maar wie is die ander?

Van wie moet je?

Van wie moet je om 6 uur opstaan? Van wie moet je ontbijten? Van wie moet je je e-mails checken? Heb je het nu door? Je moet in principe maar één ding en dat is sterven. Of je dat wilt of niet ga je een keertje dood en je kunt daar niets aan doen. De rest van je leven is jouw keus.

Perfectionisten en controle freaks

Perfectionisten en controle freaks hebben veel last van ‘moeten’. Dat is best gek want ze willen zo graag controle hebben en tegelijkertijd doen ze alles om die controle uit de hand te geven. ‘Moeten’ betekent namelijk dat je iets juist niet onder controle hebt. Het moet van een ander (wie die ook is). 

Controle is willen

Controle krijg je met ‘willen’. ‘Willen’ impliceert een keus. Het woord ‘willen’ geeft je onderbewustzijn een signaal dat je de baas bent want jij kiest. Alleen dit ene woord kan ervoor zorgen dat je ontspant. Er is namelijk geen dwang meer. Het is jouw keus. Je hebt controle, regie en jij bent degene die bepaalt. 

Nu zeg je misschien ‘Ja, maar ik moet echt werken’. Nee, dat moet je niet. Daar kies je zelf voor. Ooit heb je voor deze baan gekozen en nu kies je er elke dag voor om te gaan werken. Niemand kan je dwingen om op kantoor te verschijnen.

Vervang moeten door willen

Vervang ‘moeten’ door ‘willen’ en je stress zal onmiddellijk verminderen. Wanneer je daar nog een reden aan toevoegt, wordt het helemaal sterk, bijvoorbeeld:

Ik wil … omdat …

Ik wil vandaag gaan werken omdat ik deze baan wil behouden.

Het is heel simpel en voor jou gevoel maakt het een gigantisch verschil. Vervang ‘moeten’ door ‘willen’ en je krijgt direct een vakantiegevoel doordeweeks. 

Ik wil

Want wat doe anders op vakantie? Je zegt ‘ik wil’ en ‘ik ga’. Wanneer je op vakantie ‘ik moet’ gebruikt, kom je vast uitgeput terug.

Vragen?

Ik ben dol op vragen, dus stel ze gerust als reactie op dit artikel. Wil je meer controle in je leven in plaats van dwang? Wellicht is een korte inzichtgevende gesprekstherapie of coaching persoonlijke ontwikkeling iets voor je? Maak een afspraak voor een intakegesprek. Bel 06-20592011 of mail naar info@dpssimply

Maak een afspraak

Neem contact met mij op en maak een afspraak voor een vrijblijvend intakegesprek. Het intakegesprek duurt 60 minuten en kost € 95,00. De meeste zorgverzekeraars vergoeden het vanuit de aanvullende zorgverzekering.

Bel 06-20 59 20 11 of mail naar info@dpssimply.nl 

Ik ben Dagmara Peters – psychosociaal therapeut, coach persoonlijke ontwikkeling en trainer communicatie. Ik help hardwerkende professionals met emotionele problemen, zoals stress, onzekerheid en burn-out om weer grip te krijgen op hun leven. Want als je geen grip hebt op je leven, dan leef je niet, dan word je geleefd.

Ik geloof dat je niet altijd invloed hebt op wat er om je heen gebeurt maar je hebt wel altijd invloed hoe je erop reageert. Ik kan je helpen om regisseur te worden van je leven in plaats van alleen een rol in andermans leven te spelen.

Neem dus contact met mij op en zet de eerste stap naar meer grip op je leven. 

Maak een afspraak voor een intakegesprek.

Ik ben erkend registertherapeut en therapie bij mij wordt vergoed door zorgverzekeraars uit de aanvullende verzekering en je hebt geen verwijsbrief nodig van je huisarts.

DPS Simply
Raphaëlstraat 1
7031 BA Wehl

info@dpssimply.nl

0314-325546
06-20592011

KvK 09170601
btw-id NL002438685B98 

[good-reviews cycle=”fader” ]