PERSOONLIJK STATUUT – WAT IS DAT?
Een persoonlijk statuut is net zoals een grondwet van een land, maar dan voor jezelf. Het is je eigen grondwet. Het is een lijst met dingen die jij erg belangrijk vindt. Dit zijn waarden die voor jou essentieel zijn.
Deze waarden helpen je als een kompas om door het leven te navigeren en de juiste keuzes te maken. Het resultaat daarvan is een bewust, zinvol en gelukkig leven. Als je leeft volgens deze waarden, voel je je rustiger en zelfverzekerder. Je doet dan ook dingen die passen bij wie jij bent.
PERSOONLIJK STATUUT VOOR EEN GOEDE BESLISSING
Je persoonlijk statuut is als een gids die je helpt bij het maken van de juiste keuzes in het leven. Het kan je helpen minder onzeker te zijn en minder te twijfelen.
Wanneer je een beslissing neemt die in lijn is met jouw persoonlijk statuut, dan is dat meestal een goede beslissing. Hierdoor hoef je niet meer te twijfelen en voel je meer rust in je hoofd. Dit kan leiden tot een gevoel van voldoening en zekerheid.
Daarnaast kan je persoonlijk statuut je helpen om te bepalen of je jouw talenten, tijd en energie effectief gebruikt. Door je persoonlijke waarden te kennen, kan je betere doelen stellen en betere plannen maken. Zo kan je ervoor zorgen dat je je tijd en energie besteedt aan dingen die belangrijk zijn voor jou en die bijdragen aan een zinvol en bevredigend leven.
WAARDEN ALS UITGANGSPUNT
Het persoonlijk statuut draait om jouw persoonlijke waarden. Deze waarden vormen de basis van je keuzes en beslissingen. Op deze manier kan je jezelf losmaken van emoties die ondoordacht en willekeurig gedrag kunnen veroorzaken. Het is namelijk belangrijk om niet alleen anderen te volgen, maar ook naar jezelf te luisteren.
Door naar jezelf te luisteren en je waarden te volgen, kan je bewuste keuzes maken. Wanneer je beslissing gebaseerd is op je waarden, is deze het meest effectief. Op deze manier kan je handelen in overeenstemming met jezelf en bijdragen aan de belangrijke waarden in je leven.
PERSOONLIJK STATUUT IN TIJDEN VAN CRISIS
Je persoonlijk statuut is extra belangrijk tijdens een crisis. Dat komt omdat we in zulke moeilijke tijden vaak automatisch reageren, zonder stil te staan bij wat we echt belangrijk vinden. Het is juist in deze zware tijden dat we worden uitgedaagd om te ontdekken wie we echt zijn.
Door je persoonlijk statuut te gebruiken als leidraad, kan je jezelf herinneren aan je waarden en principes. Zo kan je bewuster en beter nadenken over wat je moet doen en welke keuzes je moet maken. Op die manier kan je ervoor zorgen dat je handelt in overeenstemming met jezelf en dat je jezelf niet verliest in de chaos van een crisis.
Tijdens moeilijke tijden worden we geconfronteerd met onszelf
PERSOONLIJK STATUUT OPSTELLEN
Om een persoonlijk statuut op te stellen, beantwoord je eerst drie belangrijke vragen:
- Wat is voor mij echt belangrijk in het leven?
- Welke waarden wil ik naleven?
- Hoe kan ik concreet acties ondernemen om te leven naar deze waarden?
De antwoorden in je persoonlijk statuut geven jou een overzicht en richting zodat je precies weet waar je naartoe gaat en hoe je daar aan kunt komen.
Je persoonlijk statuut fungeert als een kompas, kaart en richtingaanwijzer. Het is vergelijkbaar met een persoonlijke Google Maps die je helpt om door het leven te navigeren. Het kan je helpen bij het maken van keuzes en beslissingen en kan vooral in moeilijke tijden een leidraad zijn om op terug te vallen.
WELKE WAARDEN ZIJN BELANGRIJK VOOR JOU?
Waarden zijn niet iets waar we dagelijks over praten en het kan moeilijk zijn om te ontdekken wat voor jou belangrijk is.
Je kunt ontdekken welke waarden belangrijk zijn voor jouw persoonlijk statuut door te reflecteren op eerdere ervaringen.
DOE DE WAARDECHECK
Je kunt je persoonlijke waarden ontdekken door een waardecheck te doen. In het artikel Hoe word ik gelukkig? worden Waardecheck 1 en Waardecheck 2 beschreven.
Kijk welke waarden het beste bij jou passen en waar je je het meest tot aangetrokken voelt. Zo kun je jouw persoonlijke statuut vormgeven en bewust keuzes maken die bijdragen aan een zinvol en bevredigend leven.
PERSOONLIJK STATUUT VOORBEELD
Het voorbeeld van een persoonlijk statuut vind je in het artikel Mijn persoonlijk statuut – mijn waarden. Hierin beschrijf ik mijn persoonlijke waarden en hoe deze mij helpen om bewuste keuzes te maken die bijdragen aan mijn geluk.
PERSOONLIJK STATUUT VOOR GROEPEN
Je kunt niet alleen een persoonlijk statuut voor jezelf opstellen, maar ook samen met je partner voor jullie relatie, met je kinderen voor jullie gezin en met medewerkers voor je bedrijf.
Een persoonlijk statuut kan duidelijkheid verschaffen over wat er echt toe doet en waar we ons op moeten richten, vooral in groepen.
Een persoonlijk statuut kan dienen als basis voor jullie visie en doelen die je samen wilt bereiken. Het kan ook helpen om een gelukkig leven te leiden, zowel individueel als in groepsverband.
PERSOONLIJK STATUUT IN DE PRAKTIJK
Stel je voor dat je betrokken bent bij een ruzie met je partner en je niet meer weet waarom de ruzie is begonnen. Op dat moment is het gemakkelijk om jezelf te verdedigen en in de strijd te blijven.
Maar wat als je zou denken: wat is voor mij echt belangrijk in dit moment? Wat staat er in mijn persoonlijk statuut? Is het belangrijkst om te winnen, gelijk te krijgen, de ander pijn te doen? Of is het belangrijkst om een harmonieuze relatie te hebben met mijn partner?
Als je waarde hecht aan harmonie, hoe zou je dan reageren? Zou je nog steeds alleen argumenten aanvoeren om jezelf te verdedigen, of zou je proberen om beter te begrijpen waarom je partner zich zo voelt en hoe jullie samen tot een oplossing kunnen komen?
Het hebben van een persoonlijk statuut kan je helpen om je te richten op wat echt belangrijk is en om te handelen vanuit je waarden, wat je leven en relaties waardevoller maakt.
waarden maken ons leven en relaties waardevoller
Dit artikel is gebaseerd op het boek “De zeven eigenschappen van effectief leiderschap” van Stephen R. Covey.
LEES OOK
VRAGEN?
Heb je vragen over het ontdekken van jouw persoonlijke waarden en hoe je een betekenisvol leven kunt leiden? Aarzel dan niet om ze te stellen in de reacties op dit artikel.
Als je momenteel last hebt van stress, onzekerheid of burn-out en je wilt ontdekken hoe je jouw emoties beter kunt hanteren, dan is kortdurende psychosociale therapie misschien iets voor jou.
Als je geïnteresseerd bent in persoonlijke ontwikkeling, kun je je aanmelden voor coaching persoonlijke ontwikkeling.
Neem contact met mij op en maak een afspraak voor een gratis focus sessie.
Dit gesprek duurt 60 minuten, is telefonisch en vrijblijvend.
Bel 06-20 59 20 11 of mail naar info@dpssimply.nl
Wil je meer energie, rust en zelfvertrouwen zodat je meer grip krijgt op je leven? Ik ben Dagmara Peters – psychosociaal therapeut, coach persoonlijke ontwikkeling en communicatie trainer en ik help jonge professionals stress, onzekerheid en twijfels te overwinnen. Samen werken we aan het (her)vinden van jouw balans en het nemen van de regie over jouw leven.
Ik geloof dat je niet altijd invloed hebt op wat er om je heen gebeurt, maar wél altijd invloed hebt op hoe je hierop reageert. Ik help je om regisseur te worden van jouw eigen leven en niet alleen maar een rol te spelen in het leven van anderen.
Maak nu een afspraak voor een gratis focus sessie en zet de eerste stap naar meer energie, rust en zelfvertrouwen. Laat het leven jou niet meer leiden, maar ga zélf weer leven!
Ik ben erkend psychosociaal therapeut!
LEES OOK:
Stappenplan om angst te overwinnen. 7 tips voor meer rust en zelfvertrouwen.
Angst overwinnen = persoonlijke ontwikkeling en succes Angst overwinnen is cruciaal als het gaat om persoonlijke ontwikkeling en succes. Wanneer je geen ‘nee’ durft te zeggen, geen grenzen stelt en conflicten vermijdt, heb je waarschijnlijk last van angst. Daardoor...
De formule voor verandering. 7 belangrijke stappen die bepalen of het je lukt om te veranderen.
Formule voor verandering De formule voor verandering luidt: V = P x N x A x D x W x V x V. Ik zal deze formule gedetailleerd aan je uitleggen. Want als je wilt veranderen, heb je die nodig. Maar wil je echt veranderen? Zit je klem? Voel je je ellendig en denk je...
Waarom lukt het ons niet om te veranderen? Belangrijke feiten over onze hersenen.
Waarom is veranderen zo moeilijk? Gedragsverandering is moeilijk. Wie ooit heeft geprobeerd om zich aan zijn nieuwjaarsvoornemens te houden, weet hoe lastig het is. 25% geeft het binnen één week weer op. De kans op duurzame verandering is hooguit 20%. Dat betekent...