Zelfvertrouwen vergroten

Zelfvertrouwen is één van de voornaamste succesfactoren. Uit onderzoek van Lakshimi Balachandra bleek dat succes beïnvloed wordt door:

  • Zelfvertrouwen
  • De mate van rust die je uitstraalt
  • Bevlogenheid en enthousiasme

Diploma’s en referenties bleken geen invloed te hebben op iemands succes.

Rust

Wanneer je rustig bent, gebruik je je stem gevarieerder. Je klinkt expressiever en ontspannen. Je praat rustiger en met een lagere stem. Wanneer je bang of gespannen bent, houd je je in. Daardoor verkrampen je stembanden en je stem klinkt klein en hoog. Lees ook Stress verminderen zonder inspanning met 1 simpele tip.

Enthousiasme

Enthousiasme heeft een aanstekelijk effect op mensen met wie je te maken hebt. Je kunt namelijk anderen moeilijk aansteken wanneer je zelf niet in brand staat. We vertrouwen meer mensen met passie, zelfvertrouwen en enthousiasme omdat het lastig is om het te faken. Ze zijn voor ons betrouwbaar en we zijn eerder bereid om iets voor iemand te doen of iets van iemand te kopen wanneer die enthousiast is. Als je niet gelooft in wat je zegt, geloven de anderen dat ook niet.

De eerste indruk

Dagelijks worden we overladen met informatie en prikkels: nieuws, social media, e-mails, televisie etc. Om al die informatie te kunnen verwerken maken onze hersenen gebruik van filters. Dat wil zeggen dat ze snel categoriseren en etiketten plakken. Dat heet de eerste indruk.

De eerste indruk is niet altijd goed omdat deze op een vluchtige manier met vaak te weinig informatie wordt gevormd. Daarom kan de eerste indruk ons misleiden. Wanneer de eerste indruk echter is gebaseerd op enthousiasme, bevlogenheid en zelfvertrouwen, kan deze juist heel betrouwbaar zijn.

Presentie

Zelfvertrouwen, de mate van rust die je uitstraalt, bevlogenheid en enthousiasme zijn zichtbare eigenschappen van presentie. Presentie is een manier van zijn die je veel kracht geeft. Wil je het woord voeren tijdens de vergadering, wil je om een salarisverhoging vragen of wil je gerespecteerd zijn, dan heb je presentie nodig. Je hebt presentie nodig als je wilt dat mensen naar je luisteren.

Authenticiteit

Presentie vertelt ons iets over authenticiteit, geloofwaardigheid en oprechtheid. Wanneer je authentiek, geloofwaardig en oprecht bent, dan vertrouwen mensen je. Wanneer je rustig, met zelfvertrouwen en op een enthousiaste en boeiende manier kunt presenteren, dan wek je de indruk dat je authentiek bent en je komt overtuigend over. Mensen vertrouwen je dan.

Zelfbeeld

Je zelfbeeld bepaalt niet alleen hoe je jezelf ziet maar ook hoe je anderen ziet en hoe je op hen reageert. Wanneer je zelfbeeld afhankelijk is van de goedkeuring en waardering van anderen, dan kun je slecht tegen kritiek. Je voelt je dan snel aangevallen, beledigd of gekleineerd. Daardoor ga je situaties en mensen uit de weg die bedreiging vormen voor je zelfbeeld. Je blijft binnen je comfortzone en je ontwikkelt je niet.

Wanneer je zelfbeeld positief is, dan heb je geen goedkeuring van buitenaf nodig. Je zelfbeeld zal niet minder worden door een kritische opmerking van een ander. Je bent veerkrachtig, ontvankelijk en open. Je hoeft niet bang te zijn dat je als arrogant wordt gezien wanneer je zelfvertrouwen toont. Iemand die zelfvertrouwen heeft, is niet arrogant. Arrogantie is niets anders dan een masker om de onzekerheid te verbergen.

Zelfverzekerd en zenuwachtig

Wanneer je zelfvertrouwen hebt en zelfverzekerd bent, betekent niet dat je niet meer zenuwachtig bent en niets meer spannend vindt. Nervositeit is een teken van betrokkenheid. Je bent niet zenuwachtig wanneer je ergens niet om geeft. Wanneer je betrokken bent, is spanning heel normaal. Angst en zenuwachtigheid worden pas hinderlijk als je je er druk om gaat maken.

Synchroniciteit

Voor de echte presentie en de authenticiteit moeten bepaalde elementen in overeenstemming zijn. Het gaat hier om:

  • Emoties
  • Gedachten
  • De taal
  • Het lichaam
  • De gezichtsuitdrukking
  • Het gedrag

Al deze elementen moeten op één lijn zijn. Wanneer één of meerdere van deze elementen niet synchroon zijn, dan wek je geen authentieke indruk. Verder is het belangrijk om overeenkomstig met je waarden te handelen. Doe je dat niet, dan voel je zelf dat je niet authentiek en oprecht overkomt. Wanneer ons lichaam onze emoties niet weerspiegelt dan heb je het gevoel dat je niet echt bent.

Hoe vergroot je het zelfvertrouwen?

Hoe zorg je nou voor meer zelfvertrouwen, rust, enthousiasme en synchroniciteit tussen verschillende elementen van je presentie? Door zelfbekrachtiging. Zelfbekrachtiging is jezelf herinneren aan wat het belangrijkste voor je is en wie je echt bent. Het is een manier om kracht te putten uit je eigen verhaal. Stel jezelf deze vragen om erachter te komen wat jou het meeste bekrachtigt:

  • Welke drie woorden geven het beste weer wie je bent?
  • Welke unieke eigenschap brengt je veel geluk in je werk en/of in je privé leven en zet je aan tot optimale prestaties?
  • Denk eens terug aan een periode – op je werk of privé – waarin je gedrag helemaal in overeenstemming was met wie je van nature bent. Wat zou je kunnen doen om opnieuw zo te handelen?
  • Wat zijn de sterke kanten die jou typeren en hoe kun je die actief inzetten?

In de tips&tools kun je een handig schema met deze vragen downloaden.

Mijn zelfbekrachtiging luidt zo:

“Ik ben oprecht, gedreven en rustig. Mijn drijfveer zet mij tot optimale prestaties. Ik ben een doorzetter en ik geef niet op. Hard werken en verschillende manieren uitproberen hebben mij uiteindelijk altijd geholpen om mijn doel te bereiken. Ik ga zo lang door tot ik krijg wat ik wil maar nooit ten koste van een ander.”

De zelfbekrachtiging kan je helpen wanneer je te maken hebt met een stressvolle situatie. Door jezelf aan je zelfbekrachtiging te herinneren voordat je een uitdagende situatie ingaat, bekrachtig je de meest waardevolle aspecten van je authentieke zelf. Door zelfbekrachtiging vermindert je angst.

Het maakt niet uit of je de eigenschappen van je zelfbekrachtiging iets te maken hebben met de situatie die je te wachten staat of niet. Zelfbekrachtiging vergroot gewoon je zelfvertrouwen en verbetert je prestatie. Het lijkt op affirmatie, alleen is zelfbekrachtiging geen positief verzinsel maar een waarheidsgetrouw statement dat je positief stemt.

Vragen?

Ik ben dol op vragen, dus stel ze gerust als reactie op dit artikel. Wil je je zelfvertrouwen vergroten en zelfverzekerder zijn? Wellicht is een korte inzichtgevende gesprekstherapie of coaching persoonlijke ontwikkeling iets voor je? Maak een afspraak voor een intakegesprek. Bel 06-20592011 of mail naar info@dpssimply

Maak een afspraak

Neem contact met mij op en maak een afspraak voor een vrijblijvend intakegesprek. Het intakegesprek duurt 60 minuten en kost € 95,00. De meeste zorgverzekeraars vergoeden het vanuit de aanvullende zorgverzekering.

Bel 06-20 59 20 11 of mail naar info@dpssimply.nl 

Ik ben Dagmara Peters – psychosociaal therapeut, coach persoonlijke ontwikkeling en trainer communicatie. Ik help hardwerkende professionals met emotionele problemen, zoals stress, onzekerheid en burn-out om weer grip te krijgen op hun leven. Want als je geen grip hebt op je leven, dan leef je niet, dan word je geleefd.

Ik geloof dat je niet altijd invloed hebt op wat er om je heen gebeurt maar je hebt wel altijd invloed hoe je erop reageert. Ik kan je helpen om regisseur te worden van je leven in plaats van alleen een rol in andermans leven te spelen.

Neem dus contact met mij op en zet de eerste stap naar meer grip op je leven. 

Maak een afspraak voor een intakegesprek.

Ik ben erkend registertherapeut. Therapie bij mij wordt vergoed door zorgverzekeraars uit de aanvullende verzekering, je hebt geen verwijsbrief nodig van je huisarts en je eigen risico blijft intact.

DPS Simply
Raphaëlstraat 1
7031 BA Wehl

info@dpssimply.nl

0314-325546
06-20592011

KvK 09170601
btw-id NL002438685B98 

[good-reviews cycle=”fader” ]