Motivatie vinden en doelen bereiken

Motivatie is als tijd – je komt het altijd tekort. Je wilt een doel bereiken en het lukt je keer op keer niet. 

Hoe komt dat dat sommige mensen hun doelen altijd bereiken en anderen niet? Ligt dat aan hun motivatie, doorzettingsvermogen of gebrek aan angst? Hoe komt dat dat sommigen altijd weten door te zetten en zich niet laten ontmoedigen? Motivatie krijgt vaak de schuld wanneer iets niet lukt. Maar is dat terecht?

Voorbeeld

Stel, je wilt voor jezelf op kunnen komen. Je hebt er genoeg van dat je altijd instemt met wat een ander voorstelt. Je zegt ´ja´ terwijl je ´nee´ bedoelt en daardoor ben je boos op jezelf. Je bent boos omdat je denkt dat je niet sterk genoeg bent en over je heen laat lopen. 

Elke keer wanneer je ´ja´ zegt tegen een ander, zeg je ´nee´ tegen jezelf. Dat wil je niet meer want als je zo doorgaat, zal je je nog steeds als een klein kind voelen terwijl je 60 bent. 

Hoe probeer je dit probleem op te lossen? Waarschijnlijk ga je nadenken welke stappen je kunt ondernemen om meer voor jezelf op te komen. Met andere woorden: wat je concreet kunt doen.

Het probleem met deze aanpak is, dat je snel ontmoedigd raakt wanneer het een paar keer niet lukt. De motivatie krijgt dan de schuld. Maar wat is motivatie eigenlijk? 

Elke keer wanneer je ja zegt tegen een ander, zeg je nee tegen jezelf.

Eind-motivatie en nu-motivatie

Je hebt twee soorten motivatie:

✔️eind-motivatie

✔️nu-motivatie

Eind-motivatie is inspiratie en nu-motivatie is desperatie. Je hebt deze twee krachten nodig om doelen te kunnen bereiken. 

Eind-motivatie is inspiratie en plezier

De eind-motivatie is je einddoel, wens en verlangen. De eind-motivatie geeft je een beeld van de getransformeerde jij. Dat is het plezier dat je wilt verkrijgen. Het is belangrijk om een eind-motivatie te hebben want wanneer je de bestemming niet kent, zul je er nooit komen. 

Misschien ken je iemand die kan wat jij graag zou willen kunnen. Deze persoon inspireert je. Je wilt ook zo zijn. Wanneer je echter alleen blijft dagdromen, zal er niets veranderen. De eind-motivatie is namelijk geen geschikt hulpmiddel om je doel te bereiken. Eind-motivatie laat zien wat we willen maar niet wat we niet willen. Daar heb je de nu-motivatie voor nodig. 

Nu-motivatie is desperatie en pijn

De nu-motivatie is pijn. Wat maakt dat je op dit moment in je leven deze verandering wilt? Wat is er mis met de situatie nu? Hoe zou jouw leven er over 5, 10, 20 jaar uitzien wanneer je er nu niets aan verandert? Wat voor prijs betaal je emotioneel, mentaal en financieel wanneer je er niets aan doet? Om je doel te bereiken moet je jezelf eerst begrijpen. Waarom wil je dat precies?

We worden in ons leven gestuurd door twee krachten: pijn en plezier. We doen er alles aan om plezier te verkrijgen en pijn te vermijden. Pijn vermijden is een veel sterkere motivatie dan plezier. Wanneer je ergens vandaan wilt, zal pijn je meer kracht geven.

Veel mensen bereiken hun doelen echter niet omdat de verandering in eerste instantie pijnlijk aanvoelt. Je geeft je doel en plezier op om pijn in het begin te vermijden. Daarom moet de pijn van je huidige situatie sterker zijn dan de pijn van de verandering. Anders geef je op.

Hoe vind je motivatie om je doelen te bereiken?

Stap 1 – je eind-motivatie vinden

Geef antwoord op deze vragen:

✔️Waar verlang je naar?

✔️Waar ben je jaloers om?

✔️Wat wil je bereiken?

Stel je eind-doel zo levendig mogelijk met alle details voor. Hoe concreter het beeld hoe meer kans op succes. Vage beelden krijgen vage uitkomsten.

Stap 2 – je nu-motivatie vinden

✔️Wat maakt dat je op dit moment in je leven deze verandering wilt?

✔️Wat is er mis met de situatie nu?

✔️Hoe zou jouw leven er over 5, 10, 20 jaar uitzien wanneer je er nu niets aan verandert? Overdrijf!

✔️Wat voor prijs betaal je emotioneel, mentaal en financieel wanneer je er niets aan doet?

Schrijf de antwoorden op deze vragen op. Wanneer je daar alleen maar aan blijft denken, zal het jou niet motiveren. Schrijven haalt het uit je hoofd en maakt het concreet.

Hoe concreter het beeld hoe meer kans op succes.

Vage beelden krijgen vage uitkomsten.

Lees ook Hoe vergroot je zelfvertrouwen door zelfbekrachtiging? en Ben je proactief of reactief?

Meld je ook aan voor tips&tools om meer tips m.b.t. motivatie en persoonlijke ontwikkeling te ontvangen.

Vragen?

Ik ben dol op vragen, dus stel ze gerust als reactie op dit artikel. Wil je bepaalde doelen bereiken maar vind je het lastig in je eentje? Wil je het leven van je dromen leiden en op je voorwaarden leven maar je weet niet hoe? Misschien is dan coaching iets voor jou? Heb je last van stress en negatieve emoties, dan zou ik je psychosociale therapie aanbevelen. Neem contact met mij op.

Maak een afspraak voor een intakegesprek. Bel 06-20592011 of mail naar info@dpssimply

Maak een afspraak

Neem contact met mij op en maak een afspraak voor een vrijblijvend intakegesprek. Het intakegesprek duurt 60 minuten en kost € 95,00. De meeste zorgverzekeraars vergoeden het vanuit de aanvullende zorgverzekering.

Bel 06-20 59 20 11 of mail naar info@dpssimply.nl 

Ik ben Dagmara Peters – psychosociaal therapeut, coach persoonlijke ontwikkeling en trainer communicatie. Ik help hardwerkende professionals met emotionele problemen, zoals stress, onzekerheid en burn-out om weer grip te krijgen op hun leven. Want als je geen grip hebt op je leven, dan leef je niet, dan word je geleefd.

Ik geloof dat je niet altijd invloed hebt op wat er om je heen gebeurt maar je hebt wel altijd invloed hoe je erop reageert. Ik kan je helpen om regisseur te worden van je leven in plaats van alleen een rol in andermans leven te spelen.

Neem dus contact met mij op en zet de eerste stap naar meer grip op je leven. Maak een afspraak voor een intakegesprek.

Ik ben erkend registertherapeut en therapie bij mij wordt vergoed door zorgverzekeraars uit de aanvullende verzekering, je hebt geen verwijsbrief nodig van je huisarts en je eigen risico blijft intact.

DPS Simply
Raphaëlstraat 1
7031 BA Wehl

info@dpssimply.nl

0314-325546
06-20592011

KvK 09170601
btw-id NL002438685B98 

[good-reviews cycle=”fader” ]