Je bijzonder voelen

Je kunt je op korte termijn bijzonder voelen door te doen wat anderen van je verwachten. Een collega helpen die jou om een gunst vraagt terwijl je druk bezig bent om je eigen deadline te halen.

“Ach, dat kan even tussendoor.”

Jezelf wegcijferen

Met vrienden afspreken op een avond wanneer je je eigenlijk hebt voorgenomen om weer te gaan sporten.

“Ach, dat kan een ander keertje ook.”

Eerst anderen dan jij

Buren helpen bij de verhuizing hoewel je doodmoe bent na de hele werk hard werken en het liefst op de bank wilt ploffen.

“Ach, dat doe ik volgend weekend maar.” 

Waarom doe je dat jezelf aan?

Als mens voel je je slechts 12 maanden van je leven uiterst bijzonder. Deze periode is je babytijd. 

De baby is een nutteloos wezen. Die kan niet lopen, praten, zitten, niet zelfstandig eten, in het begin niet eens lachen, is kaal, heeft geen tanden en geen haar en vaak is die gewoon foeilelijk. 

Een baby kan alleen zuigen, spugen, slapen, plassen, poepen en huilen. Desalniettemin vindt iedereen de baby geweldig. 

De baby is nutteloos maar wel waardevol en hoeft helemaal niets te doen om liefde en aandacht te krijgen.

Ontwikkeling en kritiek

Zodra je je als mens gaat ontwikkelen en steeds meer vaardigheden verwerft, word je paradoxaal steeds minder bijzonder. 

Je leert met de lepel te eten, maar je doet het niet netjes, want je hele gezicht, kleding en de naaste omgeving zit onder de pap.

Je kleedt je zelfstandig aan, maar je trekt je trui achterstevoren en de kleurencombinatie klopt niet.

Je strikt je schoenen maar het gaat niet snel genoeg. Hoe meer actie je onderneemt, hoe meer kritiek je krijgt.

Alles goed willen doen

Daarom is het niet gek dat we van onszelf verwachten dat we alles goed doen. Als je het goed doet, word je beloont, doe je het fout, word je gestraft. Het rekensommetje is simpel.

Voldoen aan verwachtingen

Daarom doe je je best om aan verwachtingen van anderen te voldoen en ik ben het daar niet mee eens. Ik vind dat je jezelf minstens zo goed zou moeten behandelen als je een ander behandelt. Maar doe je dat ook? Ik wed van niet. 

Je hoort een ander te helpen

Je doet het niet want je gelooft dat je elkaar moet helpen en wanneer jij een keertje hulp nodig zou hebben, zal een ander jou ook helpen. FOUT! 

Hou je niet voor de gek. Hoe vaak heb je iemand geholpen en daar niets voor teruggekregen? Niet eens een ´dank je wel.´

Wat denkt een ander?

Je gedraagt jezelf niet zoals je zou willen, want wat zou een ander daarvan vinden? Alsof je invloed hebt op iemands gedachten.

Pleasen

Hoe vaak heb je niet meegemaakt dat wat je ook doet, fout is? Je kunt je in de gekste bochten wringen en toch is het nooit goed genoeg.

Je bijzonder voelen – oefening

Is het dus niet de hoogste tijd om jezelf weer bijzonder te gaan voelen? Het gevoel krijgen dat je goed genoeg bent zoals je bent en je niet telkens hoeven aan te passen en verdedigen?

Zelfcompassie – vriendelijk zijn voor jezelf

Één van deze technieken is zelfcompassie. Zelfcompassie betekent vriendelijkheid voor jezelf. 

Oefening

  1.   Adem via de buik om in het hier en nu te komen.
  2.   Leg beide handen op je hart en voel je hart kloppen of geef jezelf een knuffel.
  3.   Benoem de emotie en waar die zich bevindt, bijv. ik voel verdriet in mijn keel, ik voel angst in mijn buik.
  4.   Zeg tegen jezelf:
  •         verzacht
  •         kalmeer
  •         sta toe

Je bijzonder voelen

Wanneer je vriendelijk bent voor jezelf, zal je je ook bijzonder voelen. Dat betekent niet dat je anderen slecht gaat behandelen. Je leert juist hoe je tegelijkertijd met jezelf en met een ander rekening kunt houden, zodat iedereen gelukkig is – een WIN-WIN situatie dus.

Wil je dat ook? Neem dan contact met mij op.

Maak een afspraak

Neem contact met mij op en maak een afspraak voor een vrijblijvend intakegesprek. Het intakegesprek duurt 60 minuten en kost € 95,00. De meeste zorgverzekeraars vergoeden het vanuit de aanvullende zorgverzekering.

Bel 06-20 59 20 11 of mail naar info@dpssimply.nl 

Vragen?

Ik ben dol op vragen, dus stel ze gerust als reactie op dit artikel. Wil je je ook bijzonder voelen zonder anderen continu te pleasen? Meld je aan voor psychosociale therapie of coaching.

Je leert voor jezelf op te komen en assertief reageren zonder anderen te kwetsen. Neem contact met mij op.

Maak een afspraak voor een intakegesprek, bel 06-20592011 of mail naar info@dpssimply.nl

Ik ben Dagmara Peters – psychosociaal therapeut, coach persoonlijke ontwikkeling en trainer communicatie. Ik help hardwerkende professionals met emotionele problemen, zoals stress, onzekerheid en burn-out om weer grip te krijgen op hun leven. Want als je geen grip hebt op je leven, dan leef je niet, dan word je geleefd.

Ik geloof dat je niet altijd invloed hebt op wat er om je heen gebeurt maar je hebt wel altijd invloed hoe je erop reageert. Ik kan je helpen om regisseur te worden van je leven in plaats van alleen een rol in andermans leven te spelen.

Neem dus contact met mij op en zet de eerste stap naar meer grip op je leven. Meld je aan voor het intakegesprek.

Ik ben erkend registertherapeut en therapie bij mij wordt vergoed door zorgverzekeraars uit de aanvullende verzekering, je hebt geen verwijsbrief nodig van je huisarts en je eigen risico blijft intact.

Lees ook:

 

5 afweermechanismen die je lot bepalen en je relaties beïnvloeden

5 afweermechanismen die je lot bepalen en je relaties beïnvloeden

Wat zijn afweermechanismen? Afweermechanismen zijn trucjes van je geest. Met deze trucjes probeert je geest je te beschermen tegen pijnlijke emoties en je onvervulde behoeften te vervullen. Afweermechanismen zijn in je kinderjaren ontwikkeld om je te beschermen tegen...

Stop met slachtoffer zijn en word een held

Stop met slachtoffer zijn en word een held

Ben je een slachtoffer? Slachtoffer ben je wanneer je anderen laat bepalen hoe je leven eruitziet. Je zegt niet wat je denkt, voelt en nodig hebt. Je weet niet hoe je dat moet doen. Je bent bang dat je mensen teleurstelt wanneer je zegt wat er in je omgaat. Wat zullen...

10 vragen voor het omgaan met negatieve gedachten

10 vragen voor het omgaan met negatieve gedachten

Wat zijn negatieve gedachten? Leer omgaan met je negatieve gedachten. Maar leer eerst wat deze gedachten zijn. Negatieve gedachten zijn triggers. Ze zorgen voor negatieve gevoelens. Negatieve gedachten: Ik kan het niet. Het lukt me niet. Het heeft geen zin. Het wordt...

DPS Simply
Raphaëlstraat 1
7031 BA Wehl

info@dpssimply.nl

0314-325546
06-20592011

KvK 09170601
btw-id NL002438685B98 

5/5

Dagmara is such a unique therapist and coach! Her warm personality, knowledge and experience make you open up and give you the opportunity to take both your professional and private life to the next level. Definitely worth a try!

5/5

Ik heb workshop communicatie – gesprekstechnieken gevolgd. Ik vond dit een fijne workshop. Er was voldoende ruimte voor eigen inbreng en de theorie was goed uitgelegd. De sfeer was ook fijn – ontspannen en veilig. Ik heb geleerd hoe je in het belang van een ander kunt handelen en niet zo zeer met jezelf bezig zijn. Ik kijk uit naar de vervolgworkshop want het was leerzaam en ik gebruik het in de praktijk.

5/2

Het leven bestaat uit communicatie en beter communiceren is een belangrijk doel. Ik ben me nu meer bewust hoe ik moet spiegelen, vragen stellen en aandacht geven om een echte relatie op te bouwen. Aan deze workshop heb ik een toolbox overgehouden om mee te oefenen, mooie ervaringen en nieuwe contacten met mensen die ook openstaan voor verandering en verbetering. De workshop was top met de voorbeelden uit de praktijk.

5/5

Je bent een motiverend en inspirerend persoon. Heel fijn om naar te kijken en naar te luisteren. Ik vind dat je het heel goed doet. In heel weinig tijd deel je zoveel kostbare informatie mee. Dank je wel dat je zoveel kennis en jouw ervaringen met ons wilde delen.

5/5

Heb erg veel aan deze werkshop gehad, erg duidelijk en met veel passie gegeven door een heel prettig persoon! Veel nieuwe inzichten gekregen, en dagelijks toepasbaar privé en zakelijk. Wil je jezelf ontwikkelen, dan zeker een aanrader.

5/5

Erg prettige sfeer en zeer vakkundig. Ga vooral zo door Dagmara! Bedankt voor al je hulp!

5/5

Prettige gesprekken waar ik nieuwe inzichten heb gekregen.

5/5

Heel toegankelijk, de ‘kijker’/’cursist’ identificeert zich heel gemakkelijk met je. Ik wil je heel hartelijk bedanken voor alle inzichten, tips &trucs, tools. En last but not least, voor de positieve energie die je aan me over hebt gedragen. Bedankt!

5/5

Dagmara, je hebt mij weer geholpen. Dank je wel voor nieuwe inzichten. Niet alleen ik merkte dat er iets aan mij was veranderd maar ook mensen om me heen is dat opgevallen.

5/5

Gesprekken met Dagmara zijn aan te raden, zij helpt de juiste keuzes te maken door je te begeleiden en te leren hoe je met jezelf om kan gaan. Een aanrader!

DPS Simply

Krijg grip op je leven met de gratis tools!

Je bent hier omdat je op zoek bent naar antwoorden en ik heb geen kant-en-klare antwoorden voor je maar wel vragen die je helpen om de juiste antwoorden te vinden. 

Privacy Policy

Kijk nog even in je mail- of spambox om je aanmelding te bevestigen!