Je bijzonder voelen
Je kunt je op korte termijn bijzonder voelen door te doen wat anderen van je verwachten. Een collega helpen die jou om een gunst vraagt terwijl je druk bezig bent om je eigen deadline te halen.
“Ach, dat kan even tussendoor.”
Jezelf wegcijferen
Met vrienden afspreken op een avond wanneer je je eigenlijk hebt voorgenomen om weer te gaan sporten.
“Ach, dat kan een ander keertje ook.”
Eerst anderen dan jij
Buren helpen bij de verhuizing hoewel je doodmoe bent na de hele werk hard werken en het liefst op de bank wilt ploffen.
“Ach, dat doe ik volgend weekend maar.”
Waarom doe je dat jezelf aan?
Als mens voel je je slechts 12 maanden van je leven uiterst bijzonder. Deze periode is je babytijd.
De baby is een nutteloos wezen. Die kan niet lopen, praten, zitten, niet zelfstandig eten, in het begin niet eens lachen, is kaal, heeft geen tanden en geen haar en vaak is die gewoon foeilelijk.
Een baby kan alleen zuigen, spugen, slapen, plassen, poepen en huilen. Desalniettemin vindt iedereen de baby geweldig.
De baby is nutteloos maar wel waardevol en hoeft helemaal niets te doen om liefde en aandacht te krijgen.
Ontwikkeling en kritiek
Zodra je je als mens gaat ontwikkelen en steeds meer vaardigheden verwerft, word je paradoxaal steeds minder bijzonder.
Je leert met de lepel te eten, maar je doet het niet netjes, want je hele gezicht, kleding en de naaste omgeving zit onder de pap.
Je kleedt je zelfstandig aan, maar je trekt je trui achterstevoren en de kleurencombinatie klopt niet.
Je strikt je schoenen maar het gaat niet snel genoeg. Hoe meer actie je onderneemt, hoe meer kritiek je krijgt.
Alles goed willen doen
Daarom is het niet gek dat we van onszelf verwachten dat we alles goed doen. Als je het goed doet, word je beloont, doe je het fout, word je gestraft. Het rekensommetje is simpel.
Voldoen aan verwachtingen
Daarom doe je je best om aan verwachtingen van anderen te voldoen en ik ben het daar niet mee eens. Ik vind dat je jezelf minstens zo goed zou moeten behandelen als je een ander behandelt. Maar doe je dat ook? Ik wed van niet.
Je hoort een ander te helpen
Je doet het niet want je gelooft dat je elkaar moet helpen en wanneer jij een keertje hulp nodig zou hebben, zal een ander jou ook helpen. FOUT!
Hou je niet voor de gek. Hoe vaak heb je iemand geholpen en daar niets voor teruggekregen? Niet eens een ´dank je wel.´
Wat denkt een ander?
Je gedraagt jezelf niet zoals je zou willen, want wat zou een ander daarvan vinden? Alsof je invloed hebt op iemands gedachten.
Pleasen
Hoe vaak heb je niet meegemaakt dat wat je ook doet, fout is? Je kunt je in de gekste bochten wringen en toch is het nooit goed genoeg.
Je bijzonder voelen – oefening
Is het dus niet de hoogste tijd om jezelf weer bijzonder te gaan voelen? Het gevoel krijgen dat je goed genoeg bent zoals je bent en je niet telkens hoeven aan te passen en verdedigen?
Zelfcompassie – vriendelijk zijn voor jezelf
Één van deze technieken is zelfcompassie. Zelfcompassie betekent vriendelijkheid voor jezelf.
Oefening
- Adem via de buik om in het hier en nu te komen.
- Leg beide handen op je hart en voel je hart kloppen of geef jezelf een knuffel.
- Benoem de emotie en waar die zich bevindt, bijv. ik voel verdriet in mijn keel, ik voel angst in mijn buik.
- Zeg tegen jezelf:
- verzacht
- kalmeer
- sta toe
Je bijzonder voelen
Wanneer je vriendelijk bent voor jezelf, zal je je ook bijzonder voelen. Dat betekent niet dat je anderen slecht gaat behandelen. Je leert juist hoe je tegelijkertijd met jezelf en met een ander rekening kunt houden, zodat iedereen gelukkig is – een WIN-WIN situatie dus.
Wil je dat ook? Neem dan contact met mij op.
Maak een afspraak
Neem contact met mij op en maak een afspraak voor een vrijblijvend intakegesprek. Het intakegesprek duurt 60 minuten en kost € 95,00. De meeste zorgverzekeraars vergoeden het vanuit de aanvullende zorgverzekering.
Bel 06-20 59 20 11 of mail naar info@dpssimply.nl
Vragen?
Ik ben dol op vragen, dus stel ze gerust als reactie op dit artikel. Wil je je ook bijzonder voelen zonder anderen continu te pleasen? Meld je aan voor psychosociale therapie of coaching.
Je leert voor jezelf op te komen en assertief reageren zonder anderen te kwetsen. Neem contact met mij op.
Maak een afspraak voor een intakegesprek, bel 06-20592011 of mail naar info@dpssimply.nl
Ik ben Dagmara Peters – psychosociaal therapeut, coach persoonlijke ontwikkeling en trainer communicatie. Ik help hardwerkende professionals met emotionele problemen, zoals stress, onzekerheid en burn-out om weer grip te krijgen op hun leven. Want als je geen grip hebt op je leven, dan leef je niet, dan word je geleefd.
Ik geloof dat je niet altijd invloed hebt op wat er om je heen gebeurt maar je hebt wel altijd invloed hoe je erop reageert. Ik kan je helpen om regisseur te worden van je leven in plaats van alleen een rol in andermans leven te spelen.
Neem dus contact met mij op en zet de eerste stap naar meer grip op je leven. Meld je aan voor het intakegesprek.
Ik ben erkend registertherapeut en therapie bij mij wordt vergoed door zorgverzekeraars uit de aanvullende verzekering, je hebt geen verwijsbrief nodig van je huisarts en je eigen risico blijft intact.
Lees ook:
Stappenplan om angst te overwinnen. 7 tips voor meer rust en zelfvertrouwen.
Angst overwinnen = persoonlijke ontwikkeling en succes Angst overwinnen is cruciaal als het gaat om persoonlijke ontwikkeling en succes. Wanneer je geen ‘nee’ durft te zeggen, geen grenzen stelt en conflicten vermijdt, heb je waarschijnlijk last van angst. Daardoor...
De formule voor verandering. 7 belangrijke stappen die bepalen of het je lukt om te veranderen.
Formule voor verandering De formule voor verandering luidt: V = P x N x A x D x W x V x V. Ik zal deze formule gedetailleerd aan je uitleggen. Want als je wilt veranderen, heb je die nodig. Maar wil je echt veranderen? Zit je klem? Voel je je ellendig en denk je...
Waarom lukt het ons niet om te veranderen? Belangrijke feiten over onze hersenen.
Waarom is veranderen zo moeilijk? Gedragsverandering is moeilijk. Wie ooit heeft geprobeerd om zich aan zijn nieuwjaarsvoornemens te houden, weet hoe lastig het is. 25% geeft het binnen één week weer op. De kans op duurzame verandering is hooguit 20%. Dat betekent...
DPS Simply
Raphaëlstraat 1
7031 BA Wehl