Angst beheersen

Als je angst niet leert beheersen, beheerst zij jou. Dan bepaalt de angst wat je doet en wat je niet durft te doen. Angst trekt aan de touwtjes en jij beweegt als een levenloos poppetje mee.

Angst kan verlammen. Iemand doet iets wat jou niet aanstaat en je reageert daar niet op. Je bent bang dat als je iets zegt, het nog erger wordt. Om rust te bewaren slik je dingen die je niet accepteert. Uiteindelijk ben je alleen maar boos op jezelf dat je het zo ver hebt laten komen. Je laat anderen over je heen lopen omdat je bang bent om iets te doen.

Wat is angst?

Angst is een natuurlijke reactie van het lichaam. Angst is een waarschuwingssignaal om je scherpt te houden. Dankzij angst ben alert en reageer je snel op situatieveranderingen. Als je merkt dat iemand achter je aanloopt, ga je rennen. Als een auto plotseling voor je remt, rem je ook. Als het om een fysieke bedreiging gaat, redt angst je leven.

Angst voor de angst

Tegenwoordig heb je echter minder te maken met gevaarlijke situaties zoals moordlustige dieren en mensen. Daarom moet angst die in ons geprogrammeerd is, andere aanleidingen zoeken om tot uiting te komen. Een schreeuwende baas, een boze collega of een teleurgestelde partner zijn nu triggers die angst oproepen. Alleen al een voorstelling dat iemand op deze manier kan reageren, roept angst op.

Als je angst niet leert beheersen, beheerst zij jou.

Wat zijn de symptomen van angst?

Wanneer je angst ervaart zorgt jouw sympathische zenuwstelsel onmiddellijk voor de vecht- of vluchtreactie. Deze reactie helpt je om in actie te komen. Daardoor gaan jouw bloeddruk en hartslag omhoog. Verder wordt het bloed onttrokken aan je organen en gestuurd naar je spieren.

Bloed zorgt voor energietoevoer en daarom kunnen de spieren zich aanspannen. Je pupillen verwijden zich en je gehoor staat op scherp. Daarnaast begin je te zweten. De zweet is ervoor om jouw lichaam af te koelen na een explosieve actie.

Alles wat op dat moment niet nodig is, wordt stopgezet, zoals rationeel denken en spijsvertering. Je krijgt dan bijvoorbeeld een droge mond omdat de speekselproductie langzamer gaat werken.

Hoe beheersen high-risk sporters de angst?

Bijna alle high-risk sporters zijn bang als ze bijv. de hoogte ingaan. Moedig zijn betekent niet dat je niet bang bent. Moedig zijn betekent dat je bang bent en toch doet waar je bang voor bent.

Angst beheers je met zelfvertrouwen. Zelfvertrouwen helpt je om angsten te overwinnen en je grenzen te verleggen. Gevolg van overwinnen van angsten is vrijheid en geluk.

Meer zelfvertrouwen krijg je door dingen te doen waar je bang voor bent en daar helpt je zelfdiscipline bij.

Angst overwinnen met zelfdiscipline

Zelfdiscipline is een vaardigheid die je helpt om je impulsen, emoties, verlangens en gedrag te controleren. Wanneer je zelfdiscipline hebt, ben je in staat om niet te gaan voor de directe beloning: ik ben bang dus ik zorg ervoor dat ik snel in veiligheid kom.

In plaats van de snelle beloning – veiligheid, kies je voor een latere beloning. Deze late beloning brengt een waardevol persoonlijk doel met zich mee: ik doe dit ondanks de angst omdat ik dan dit en dat kan bereiken. Hou je einddoel voor ogen. Waarom doe je dat? Als je een sterk waarom hebt, verdraag je elke hoe. Met andere woorden: als je weet waarom je iets doet, zul je makkelijker voor een moeilijke weg kiezen.

‘Hij die een reden tot het leven heeft, kan vrijwel alle levensomstandigheden verdragen.’

Friedrich Nietzsche

Zelfdiscipline en succes

Zelfdiscipline wordt gezien als één van de belangrijkste voorspellers van succes. Onderzoek wijst uit dat studenten die het goed doen op de universiteit, hoog scoren op zelfdiscipline. Deze factor is belangrijker dan het hebben van een hoog IQ.

 Hoe kun je zelfdiscipline vergroten?

Zelfdiscipline is geen aangeboren vaardigheid, maar iets wat je kunt leren.

Wat kun je doen om je zelfdiscipline te vergroten?

  • Kies een doel dat haalbaar is.
  • Werk niet aan te veel doelen tegelijkertijd. Stel prioriteiten en gebruik je energie voor dat ene doel waar je aan werkt. Dat vergroot je kans op succes en werkt motiverend.
  • Breek je doelen op in gedeelten. Het behalen van kleine subdoelen geeft de moed om door te gaan. Kleine stapjes dus.
  • Oefen dagelijks met het opbrengen van zelfdiscipline. Dwing jezelf tot het doen van dingen waar je geen zin in hebt, bijv. het bed opmaken, de afwas doen of een koude douche nemen. Als je weet waarom je het doet, zal het minder moeite kosten.

Sterke wil helpt bij het ontwikkelen van zelfdiscipline. Sterke wil wordt echter snel zwak wanneer je alleen met behulp van je sterke wil doelen wilt bereiken. Zelfdiscipline helpt daarentegen in het ontwikkelen van gewoontes. Als iets eenmaal een gewoonte is, kost het minder moeite.

Waarom je angsten overwinnen?

Je angsten overwinnen doe je niet omdat het leuk is. Het is niet leuk. Het is moeilijk en zwaar. Dat doe je alleen voor iets dat je zo graag wilt dat je je geen gelukkig leven kunt voorstellen zonder dat.

Als je succesvol wilt zijn, is zelfdiscipline belangrijker dan een hoog IQ.

Motivatie en zelfdiscipline

Je motivatie speelt een grote rol bij het ontwikkelen van zelfdiscipline. Het is makkelijker om zelfdiscipline te ontwikkelen wanneer het doel dat je voor ogen hebt waardevol voor je is. Wanneer je motivatie groot genoeg is, kost het minder moeite om zelfdiscipline te ontwikkelen.

Lees meer over motivatie in Hoe vind je motivatie en bereik je je doelen?

Angst beheersen

Je moet in jezelf blijven geloven wanneer je angst wilt beheersen en overwinnen. Dat kun je leren door meer zelfvertrouwen te ontwikkelen. Zelfvertrouwen ontwikkel je met zelfdiscipline en zelfdiscipline is niets anders dan controle. Controle over jezelf levert je bewijzen op dat je goed bezig bent.

Je wordt nooit beter wanneer je het niet voor elkaar krijgt om over de angst heen te komen. Je voelt je sterk wanneer je de angst beheert en overwint.

Doe waar je bang voor bent en de angst verdwijnt.

Vragen?

Ik ben dol op vragen, dus stel ze gerust als reactie op dit artikel. Wil je leren omgaan met angst en andere negatieve emoties? Misschien is dan psychosociale therapie iets voor jou. Wil je aan je motivatie en doelen werken, dan wil ik je coaching aanbevelen? Neem contact met mij op.

Maak een afspraak voor een intakegesprek. Bel 06-20592011 of mail naar info@dpssimply.nl

Maak een afspraak

Neem contact met mij op en maak een afspraak voor een vrijblijvend intakegesprek. Het intakegesprek duurt 60 minuten en kost € 95,00. De meeste zorgverzekeraars vergoeden het vanuit de aanvullende zorgverzekering.

Bel 06-20 59 20 11 of mail naar info@dpssimply.nl 

Ik ben Dagmara Peters – psychosociaal therapeut, coach persoonlijke ontwikkeling en trainer communicatie. Ik help hardwerkende professionals met emotionele problemen, zoals stress, onzekerheid en burn-out om weer grip te krijgen op hun leven. Want als je geen grip hebt op je leven, dan leef je niet, dan word je geleefd.

Ik geloof dat je niet altijd invloed hebt op wat er om je heen gebeurt maar je hebt wel altijd invloed hoe je erop reageert. Ik kan je helpen om regisseur te worden van je leven in plaats van alleen een rol in andermans leven te spelen.

Neem dus contact met mij op en zet de eerste stap naar meer grip op je leven. Meld je aan voor een intakegesprek.

Ik ben erkend registertherapeut en therapie bij mij wordt vergoed door zorgverzekeraars uit de aanvullende verzekering, je hebt geen verwijsbrief nodig van je huisarts en je eigen risico blijft intact.

DPS Simply
Raphaëlstraat 1
7031 BA Wehl

info@dpssimply.nl

0314-325546
06-20592011

KvK 09170601
btw-id NL002438685B98 

[good-reviews cycle=”fader” ]