Ben je een slachtoffer?

Slachtoffer ben je wanneer je anderen laat bepalen hoe je leven eruitziet. Je zegt niet wat je denkt, voelt en nodig hebt. Je weet niet hoe je dat moet doen. Je bent bang dat je mensen teleurstelt wanneer je zegt wat er in je omgaat. Wat zullen ze van je vinden als je niet aan hun verwachtingen voldoet? Zullen ze zich van je afkeren en dan blijf je alleen?

 

 

Word stress de baas en krijg grip op je leven!

 

Niet de moeite waard

Dat is precies waar je bang voor bent. Dat je niet de moeite waard bent. Door anderen te pleasen lever je jezelf het bewijs dat je er toe doet. Dat je waardevol bent en dat anderen je nodig hebben. Met de goedkeuring van anderen probeer je je eigenwaarde op te krikken.

 

Pleasen is je opofferen

De keerzijde van pleasen is pijn. Wanneer je telkens doet wat anderen van je willen, offer je jezelf op. Telkens wanneer je ‘ja’ zegt tegen een ander, zeg je ‘nee’ tegen jezelf.  

Achter de feiten aan

Je hebt geen tijd voor dingen die belangrijk voor je zijn. Op het werk loop je achter de feiten aan. Iedereen wil iets van je en je eigen werk blijft liggen. Je wordt prikkelbaar en je krijgt een kort lontje. Je kan je moeilijk concentreren en wordt vergeetachtig. 

 

Iedereen wil iets van je en je eigen werk blijft liggen.

 

Harder werken

Om achterstanden weg te werken, werk je alleen maar harder. Je blijft langer op het werk. Je werkt ‘s avonds en in het weekend. In je hoofd blijf je malen over wat je nog allemaal moet doen. Je hebt het ontzettend druk en je to-do-lijstje is altijd vol. Je bent doodmoe en wilt dat iedereen je met rust laat.

Stress en frustratie

Stress en frustratie reageer je thuis af. Je weet dat je partner en kinderen je niet verlaten dus dat durf je wel. Je verheft je stem en je sluit je af. Je bent steeds meer met jezelf bezig. Inmiddels hebben ze er genoeg van om telkens op eieren te moeten lopen. Op een gegeven moment hoor je “Moet je niet met iemand gaan praten?”

 

“Moet je niet met iemand gaan praten?”

 

Zwak en machteloos

Je voelt je zwak. De hele tijd probeer je te vechten en sterk te blijven maar nu voel je je machteloos. Je hebt geen kracht meer. Het voelt als falen en je geeft op.

Slachtoffer van omstandigheden

Wil je echt het slachtoffer zijn van de omstandigheden? Telkens wanneer je een ander de schuld geeft voor hoe druk je het hebt, geef je controle uit handen. Je laat anderen je tijd inplannen zonder eens te protesteren.  

 

Je vindt alles goed. Het lijkt alsof je geen stem hebt om iets te zeggen.

 

Angst voor afwijzing

Je bent bang dat mensen zich van je afkeren wanneer je voor jezelf opkomt. Maar is dat  waar? Wanneer heeft iemand jou voor het laatst verlaten toen je je grenzen aangaf? 30 jaar geleden?

Op basis van de ervaringen uit je jeugd ben je bang dat dit weer gebeurt en dat je wordt afgewezen. Dit vaste negatieve patroon houdt je tegen om je te ontwikkelen en een voldaan leven te leiden.

Het is niet makkelijk om je oude patroon te doorbreken maar je gaat toch niet voor het makkelijke, hé?

Anderen teleurstellen

Ja, misschien is een ander niet blij met jouw antwoord. Misschien kijkt die verbaasd en snapt het niet. Misschien is die zelfs teleurgesteld. De reden daarvan is dat die iets anders is gewend. Mensen zijn gewend geraakt aan jouw manier van reageren en verwachten dat je het levenslang blijft doen. Vooral wanneer het hun uitkomt. 

 

Zeg ‘nee’

Waarom zou iemand iets zelf doen wanneer die weet dat jij het doet? Het is lekker makkelijk. Jij maakt het leven van anderen makkelijk. Jammer dat je tegelijkertijd je eigen leven moeilijk maakt.

Wanneer je niets in je mindset en gedrag verandert, blijf je het slachtoffer. Mensen zullen je voor hun karretje blijven spannen.

 

Kwetsbaarheid

Wanneer je open bent over wat je denkt, voelt en nodig hebt, stel je jezelf kwetsbaar op. De ander kan je pijn doen. Daarom is het belangrijk om te weten hoe je je gedachten, gevoelens en behoeften op een veilige manier kunt uiten.

Hoe je dat doet, lees je in het artikel Communicatie verbeteren met geweldloze communicatie.

 

 

Geen garantie

Wanneer je eerlijk bent over wat je denkt en voelt, kunnen anderen jou uiteindelijk leren kennen. Zodra je helder communiceert en aangeeft, wat je nodig hebt, kunnen anderen daar aan voldoen. Nee, garantie heb je niet. Maar de kans is groter dat iemand doet wat je vraagt als je het vertelt. Anders blijf je hopen dat die jouw gedachten leest en de kans daarop is nul.

Altijd Alles Alleen

Hier stoten we echter op een ander probleem. Je wilt mensen niet om hulp vragen. Je wilt onafhankelijk zijn. Alles zelf doen. Om hulp vragen zou betekenen dat je niet sterk genoeg bent en dat je faalt. Download mijn EHBO bij moeilijke emoties om deze overtuiging te doorbreken. Pak je mindset aan en neem de regie in handen. Alleen dan krijg je grip op je leven.

 

Word stress de baas en krijg grip op je leven!

 

Van comfortzone naar fearzone

Wanneer je uit je comfortzone stapt, kom je in de fearzone. Dat is een logische volgorde van een leerproces. Angst stopt niet, wanneer je bepaalde situaties vermijdt. Je wordt pas niet meer bang, wanneer je ze tegemoetkomt en doet waar je bang voor bent. Alleen dan verdwijnt de angst.

Resultaat van je kwetsbaar opstellen

 

1. Jezelf zijn

Met respect zeg je wat je denkt, voelt en nodig hebt zonder anderen te kwetsen. Je voelt je uiteindelijk vrij. Je hebt anderen niet nodig om je het gevoel van erkenning en waardering te geven. Je kan het zelf aan jezelf geven. Nu word je pas echt onafhankelijk.

 2. Vriendelijk zijn

Je bent vriendelijk voor jezelf en voor anderen. Je hoeft je niet meer op te offeren om te zien dat anderen je waarderen. Je houdt rekening met jezelf en met anderen zonder iemand in de steek te laten.

3. Sterk zijn

Je bent juist sterk omdat je je kwetsbaar opstelt. Slachtoffer ben je wanneer je je best doet om sterk te blijven. Wanneer je open bent over je gedachten, gevoelens en behoeften, herkennen anderen zich in je. Want wees eerlijk! De meeste mensen voelen precies hetzelfde als jij, alleen praten ze daar niet over. Jij kan het voorbeeld zijn en anderen inspireren en motiveren om hetzelfde te doen. Dankzij deze verandering leid jij een voldaan leven en mensen om je heen ook.

Held i.p.v. slachtoffer

Held zijn betekent niet dat je superkrachten hebt en dat alles makkelijk is. Het betekent dat je weet hoe je met tegenslagen om kunt gaan. Je hebt genoeg tools in je toolbox om rust te bewaren in stressvolle situaties. Je weet gewoon wat je moet doen wanneer het moeilijk wordt.

Vul je toolbox aan met ruim 10 tools voor meer rust in je hoofd en meer grip op je leven. Stop met slachtoffer zijn, neem de regie in handen en word een held.

 

Word stress de baas en krijg grip op je leven!

 

Wat verder?

Wil je ook stoppen met slachtoffer zijn en wil je de regie over je leven in handen nemen? Meld je dan aan voor een kortdurende psychosociale therapie of coaching persoonlijke ontwikkeling en krijg uiteindelijk grip op je leven. Neem contact met mij op.

Maak een afspraak

Neem contact met mij op en maak een afspraak voor een vrijblijvend intakegesprek voor therapie of coaching. De meeste zorgverzekeraars vergoeden psychosociale therapie vanuit de aanvullende zorgverzekering. Coaching wordt helaas niet vergoed.

Bel 06-20 59 20 11 of mail naar info@dpssimply.nl 

[good-reviews cycle=”fader” ]
Ik ben Dagmara Peters – psychosociaal therapeut voor stress, overspannenheid, burn-out, relatie- en communicatieproblemen, coach persoonlijke ontwikkeling en persoonlijk leiderschap en trainer communicatie, gesprekstechnieken en beïnvloeding.

Ik help jongvolwassenen met een druk hoofd en rusteloze 40-tigers met een drukke baan en een druk gezinsleven.

Ik geloof dat je niet altijd invloed hebt op wat er om je heen gebeurt maar je hebt wel altijd invloed hoe je erop reageert. Ik kan je helpen om regisseur te worden van je leven in plaats van alleen een rol in andermans leven te spelen.

Neem dus contact met mij op en zet de eerste stap naar meer grip op je leven.

Ik ben erkend registertherapeut en therapie bij mij wordt vergoed door zorgverzekeraars uit de aanvullende verzekering, je hebt geen verwijsbrief nodig van je huisarts en je eigen risico blijft intact.

Lees ook:

DPS Simply
Raphaëlstraat 1
7031 BA Wehl
info@dpssimply.nl

0314-325546
06-20592011

KvK 09170601
btw-id NL002438685B98

[good-reviews cycle=”fader” ]