Wat zijn negatieve gedachten?

Leer omgaan met je negatieve gedachten. Maar leer eerst wat deze gedachten zijn. Negatieve gedachten zijn triggers. Ze zorgen voor negatieve gevoelens.

Negatieve gedachten:

 • Ik kan het niet.
 • Het lukt me niet.
 • Het heeft geen zin.
 • Het wordt toch niets. 

Negatieve gevoelens

Wanneer je negatief denkt, voel je je meteen onzeker, waardeloos en machteloos. Je onderneemt geen actie. Daarom los je je problemen ook niet op. Je vermijdt bepaalde situaties, je trekt je terug en je zegt niet open wat je denkt, voelt en nodig hebt. 

Steeds moeilijker

Je negatieve gedachten zijn spieren die je traint. Hoe vaker je deze gedachten herhaalt, hoe sterker ze worden. Daardoor wordt het steeds lastiger om de negatieve gedachten te doorbreken. Met de jaren geloof je er steeds minder in dat er iets in je situatie kan veranderen. Op een gegeven moment geef je de moed op.

Negatieve gedachten zijn stemmen

Negatieve gedachten zijn stemmen in je hoofd. Luister eens goed naar je gedachten. Je ontdekt, dat je een stem hoort. Gedachten zijn conclusies, oordelen en aannames.

Gedachten

zijn stemmen

in je hoofd.

70.000 gedachten per dag

We hebben 70.000 gedachten per dag. 70% van deze gedachten is negatief en overbodig. 90% van deze gedachten is hetzelfde als gisteren, vorige week, vorige maand en vorig jaar. 95% van al deze gedachten is automatisch en onbewust. Slechts 5% van al je gedachten is bewust gekozen. Waar je dus elke dag naar luistert en waar je in gelooft, is niets meer dan een bandje dat continu wordt afgespeeld.

  Tips omgaan met negatieve gedachten

  Misschien heb je al verschillende tips uitgeprobeerd, hoe je met je negatieve gedachten moet omgaan:

  • afleiding zoeken
  • een piekerkwartiertje inzetten
  • mediteren en naar je gedachten kijken als naar voorbij zwevende wolken

  Het heeft waarschijnlijk niet geholpen.

  Vragen zijn het antwoord

  Het helpt allemaal niet omdat je niet begrijpt waarom. Je stelt jezelf vragen zoals:

  • Waarom lukt het me niet?
  • Waarom ben ik zo onzeker?

  De kwaliteit van de vragen die je stelt, bepaalt de kwaliteit van het antwoord dat je krijgt. 

  Waarom-vragen zijn de meest beroerde vragen die je jezelf kunt stellen. “Waarom” wekt namelijk direct een schuldgevoel op. Je wilt van je negatieve gedachten af en je blijft dan met een schuldgevoel over. Je voelt je nog beroerder dan in het begin.

  Duik in je verleden

  De vraag die je jezelf zou moeten stellen, is:

  • Waar doet het mij aan denken?

  Duik in je verleden:

  • Wanneer was de eerste keer dat je je ook zo onzeker, waardeloos en machteloos voelde?

   Gedachte en gevoel

   In jouw verleden zijn er koppelingen ontstaan tussen negatieve gedachten en negatieve gevoelens. Je hebt bepaalde situaties vaker meegemaakt, zoals:

    

   • Ouders die je geen complimenten gaven
   • Leerkrachten die negatief waren over je gedrag
   • Kinderen die met jou niet wilden speelden

   Het voelt hetzelfde

   Wat het ook was, voelde je je afgewezen. Afgewezen, afgekeurd en niet de moeite waard. Je begon te geloven dat je zo bent. 

   Nu – 10, 20 of 30 jaar later zijn je ouders niet meer elke dag bij je, je leraren zie je waarschijnlijk niet meer en je vriendengroep is ook totaal anders. Toch kan het kleinste gebaar en de scheve blik je weer het gevoel geven van toen.

   Negatieve gedachten zijn automatisch

   Nu weet je dat je negatieve gedachten en gevoelens alleen een reactie zijn op je verleden. Je negatieve gedachten zijn een automatisch programma – een bandje uit het verleden dat pijnlijke herinneringen afspeelt. Je zou nooit twee keer naar dezelfde slechte film gaan, maar toch luister je wel elke dag naar dezelfde slechte gedachten. Hoe kun je dat doorbreken?

   Doorbreek je negatieve gedachten

   Neem je negatieve gedachten onder de loep en stel jezelf de volgende vragen:

     

    • Helpt deze gedachte mij om mijn doel te bereiken? (bijv. me goed voelen)
    • Hoe behandel ik anderen wanneer ik deze gedachte vasthoud?
    • Hoe behandel ik mezelf wanneer ik deze gedachte vasthoud?
    • Wie zou ik zijn zonder deze gedachte?
    • Draai deze gedachte om van bijv.: Het lukt me niet naar Het lukt me wel. Vind bewijzen dat dingen jou ook lukken. Daarmee bewijs je jezelf dat je het wel degelijk kunt.

    Wat verder?

    Omgaan met je negatieve gedachten is slechts een klein onderdeel van wat je kunt doen om rustig, zelfverzekerd en daadkrachtig te worden. Wil je je volledige mindset resetten? Wil je het ouderwetse cassettebandje inruilen voor de nieuwste hit op ITunes? Meld je dan aan voor een kortdurende psychosociale therapie of coaching persoonlijk leiderschap en krijg uiteindelijk grip op je leven. Neem contact met mij op.

    Lees ook:

    Vragen?

    Ik ben dol op vragen, dus stel ze gerust.  Wil je de antwoorden krijgen waar je op zoek bent? Meld je dab aan voor de kortdurende psychosociale therapie of coaching persoonlijk leiderschapNeem contact met mij op.

    Maak een afspraak

    Neem contact met mij op en maak een afspraak voor een vrijblijvend intakegesprek voor therapie of coaching. Het intakegesprek duurt 60 minuten en kost € 95,00. De meeste zorgverzekeraars vergoeden het vanuit de aanvullende zorgverzekering.

    Bel 06-20 59 20 11 of mail naar info@dpssimply.nl 

    [good-reviews cycle=”fader” ]

    Ik ben Dagmara Peters – psychosociaal therapeut voor stress, overspannenheid, burn-out, relatie- en communicatieproblemen, coach persoonlijke ontwikkeling en persoonlijk leiderschap en trainer communicatie, gesprekstechnieken en beïnvloeding.

    Ik help jongvolwassenen met een druk hoofd en rusteloze 40-tigers met een drukke baan en een druk gezinsleven.

    Ik geloof dat je niet altijd invloed hebt op wat er om je heen gebeurt maar je hebt wel altijd invloed hoe je erop reageert. Ik kan je helpen om regisseur te worden van je leven in plaats van alleen een rol in andermans leven te spelen.

    Neem dus contact met mij op en zet de eerste stap naar meer grip op je leven.

    Ik ben erkend registertherapeut en therapie bij mij wordt vergoed door zorgverzekeraars uit de aanvullende verzekering, je hebt geen verwijsbrief nodig van je huisarts en je eigen risico blijft intact.

    Lees ook:

     

    DPS Simply
    Raphaëlstraat 1
    7031 BA Wehl

    info@dpssimply.nl

    0314-325546
    06-20592011

    KvK 09170601
    btw-id NL002438685B98 

    [good-reviews cycle=”fader” ]