Zich verzetten tegen moeilijke emoties

Veel mensen willen geen moeilijke emoties voelen. Wanneer ze boosheid, angst of verdriet voelen, verzetten ze zich daartegen.

Het hebben van moeilijke emoties is niet per se negatief. We lijden pas wanneer we ons tegen de pijn verzetten. Op het moment wanneer we vechten tegen moeilijke emoties, worden de emoties destructief.

Het hebben van emoties is deel van mens zijn. Dat betekent dat emoties pas problematisch worden wanneer je je tegen ze verzet. 

Het is menselijk om je te verzetten tegen moeilijke emoties. Het is oké. Het is menselijk maar niet productief. Als je wilt leren omgaan met moeilijke emoties, is het belangrijk om niet weg te lopen van de pijn maar om hem te verwelkomen.

Pijn verwelkomen doe je door je medelevende reactie naar jezelf te trainen. Deze reactie heb je nodig wanneer je het moeilijk hebt. Op deze manier train je je zorgsysteem.

Oefening 1 – omgaan met moeilijke emoties

  1. Benoem de emotie die je voelt.
  2. Vind de locatie van de emotie in het lichaam.
  3. Zeg tegen jezelf: Verzacht! Kalmeer! Sta toe!

Voorbeeld:

Ik voel spanning (1) in mijn buik (2). Verzacht, kalmeer, sta toe (3).

Benoem de emotie

Wanneer je de emotie benoemt, kun je die temmen.

Uit onderzoek blijkt dat het benoemen van emoties ons brein kalmeert. Amygdala (de alarmbel voor gevaarsysteem) wordt dan minder actief. Prefrontale cortex (het moderne deel van ons brein) kan de activiteit van amygdala dempen.

Het is makkelijker om emoties te verdragen wanneer we contact maken met ons lichaam dan wanneer we in ons hoofd vat proberen te krijgen op de emoties. Emoties zijn uiteindelijk lichamelijke reacties.

zelfcompassie oefeningen

 

Reken af met zelfkritiek en word vriendelijker voor jezelf.

 

Verzacht, kalmeer, sta toe

Verzachten

De intentie hierbij is om je spieren te verzachten. Daarom zeg je tegen jezelf: verzacht.

Kalmeren

Je wilt jezelf tot rust brengen. Je kunt in contact komen met je lichaam door bijvoorbeeld je hand op het hart te leggen en je te focussen op je ademhaling. Gebruik vriendelijke woorden tegen jezelf, bijvoorbeeld ‘kalmeer’ of ‘moge ik rustig zijn’.

Toestaan

Door je emoties toe te staan, verzet je je daar niet tegen. Je geeft deze emoties ruimte. Ze mogen er zijn. Het idee hier is om los te laten en te stoppen met vechten. Zeg tegen jezelf bijvoorbeeld ‘sta toe’ of ‘ook dit mag er zijn.’

Zelfcompassie in het dagelijks leven

Wanneer je zeflcompassie in het dagelijks leven toepast, vul je je eigen behoeften in. Je zorgt voor jezelf op momenten wanneer je onder druk staat.

    Oefening 2 – compassievolle aanraking

    De aanraking activeert het zorgsysteem en de afgifte van oxytocine (knuffelhormoon). Dit hormoon maakt je rustig en zorgt voor een veilig en geborgen gevoel. Jouw lichaam maakt geen onderscheid tussen de aanraking van aan ander en wanneer jij jezelf aanraakt. De aanraking houdt bijvoorbeeld in:

    • Handen op je hart
    • Je armen vasthouden en drukken
    • Je gezicht aanraken
    • Over je haren strelen
    • Je handen op de buik leggen

    Oefening 3 – zelfcompassie pauze

    Druk tijdens een moeilijk moment op een pauzeknop. Sta stil bij wat je voelt en wees lief voor jezelf. Zeg bijvoorbeeld:

    Dit is moeilijk voor me maar ik ben niet alleen. Wat heb ik op dit moment nodig?

    Moeilijke emoties

    Moeilijke emoties horen bij het leven. Je wordt niet gelukkiger of rustiger wanneer je daartegen vecht. Van moeilijke emoties kun je nooit winnen door te vechten. Toch kun je ze beheersen door ze toe te laten zodat ze er mogen zijn.

    Emoties zijn niets anders dan lichamelijke reacties. Zoals je niet probeert om je tegen honger of dorst te verzetten, zo heeft het ook geen zin om tegen emoties te vechten. Emoties zijn golven. Ze komen en gaan en het enige wat ze nodig hebben is herkenning en erkenning. Je kunt je emoties geven wat ze nodig hebben door zelfcompassie toe te passen.

    zelfcompassie oefeningen

     

    Beheers je moeilijke emoties voordat ze jou beheersen.

    Download EHBO bij moeilijke emoties en word stress de baas.

     

    Wat verder?

    Wil je stoppen met zelfkritiek en meer vriendelijk worden voor jezelf? Meld je dan aan voor een kortdurende psychosociale therapie of coaching persoonlijke ontwikkeling en krijg uiteindelijk grip op je leven. 

    Je hoeft niet meteen te beslissen. Neem contact met mij op en maak eerst een afsprak voor een kosteloos intakegesprek.

    Maak een afspraak

    Neem contact met mij op en maak een afspraak voor een verkenningsgesprek. Het telefonische intake van 20 minuten is vrijblijvend en kosteloos. De meeste zorgverzekeraars vergoeden psychosociale therapie vanuit de aanvullende zorgverzekering.

    Bel 06-20 59 20 11 of mail naar info@dpssimply.nl 

    [good-reviews cycle=”fader” ]

    Ik ben Dagmara Peters – psychosociaal therapeut voor stress, overspannenheid, burn-out, relatie- en communicatieproblemen, coach persoonlijke ontwikkeling en persoonlijk leiderschap en trainer communicatie, gesprekstechnieken en beïnvloeding.

    Ik help jongvolwassenen met een druk hoofd en rusteloze 40-tigers met een drukke baan en een druk gezinsleven.

    Ik geloof dat je niet altijd invloed hebt op wat er om je heen gebeurt maar je hebt wel altijd invloed hoe je erop reageert. Ik kan je helpen om regisseur te worden van je leven in plaats van alleen een rol in andermans leven te spelen.

    Neem dus contact met mij op en zet de eerste stap naar meer grip op je leven.

    Ik ben erkend registertherapeut en therapie bij mij wordt vergoed door zorgverzekeraars uit de aanvullende verzekering, je hebt geen verwijsbrief nodig van je huisarts en je eigen risico blijft intact.

    Lees ook:

    DPS Simply
    Raphaëlstraat 1
    7031 BA Wehl
    info@dpssimply.nl

    0314-325546
    06-20592011

    KvK 09170601
    btw-id NL002438685B98

    [good-reviews cycle=”fader” ]